بیماری سرخجه در دوران بارداری
بیماری سرخجه
سرخجه یک بیماری ویروسی و تنفسیِ واگیردار بوده که با نامهایی از جمله «سرخک آلمانی» یا «سرخک سه روزه» ـ تب بیماری بعد از ۳روز قطع میشود ـ نیز شناخته میشود. اگر چه بیماریهای سرخجه، سرخک و اوریون متفاوت از یکدیگر هستند ولی برای پیشگیری از این سه بیماری واکسن مشترک MMR ( سرخک، اوریون، سرخجه) تزریق میشود.
با توجه به واکسیناسیون همگانی بر علیه سرخجه، این بیماری جزو بیماریهای بسیار نادر به شمار میرود. بنابراین احتمال ابتلا به سرخجه بسیار پایین است، اما در صورتی که فردِ واکسینه نشده در تماس با فرد آلوده به این ویروس باشد، خطر ابتلا وجود خواهد داشت و خانمهای باردار از این قاعده مستثنی نیستند. برای پیشگیری از ابتلا به سرخجه در خانمهای باردار باید قبل از بارداری بررسیهای لازم انجام شده و در صورت عدم ایمنی وی نسبت به سرخجه یک ماه قبل از بارداری تزریق واکسن انجام شود.
علایم سرخجه چیست؟
پس از تماس با فرد مبتلا به سرخجه و در صورت ابتلا به آن، علایم بیماری بین 12 تا 23 روز پس از تماس مشاهده میشود. این علایم حدوداً در بین نیمی از افراد مبتلا به این بیماری بروز پیدا میکند و به همین دلیل برخی از افراد مبتلا هیچگونه علایمی از این بیماری را نشان نمیدهند.
اولین علامت سرخجه در مادران باردارِ مبتلا به این بیماری، تب خفیف همراه با راشهای خارشدار صورت و سپس تن و اندامها است. به طور معمول بروز این راشها دو یا سه روز طول میکشد. راشها لکههای صورتی یا قرمز رنگی هستند که گاهی به هم متصل شده و به شکل تکههای ادغامیافتهی یکرنگ در میآیند. سرخجه معمولاً با علایمی شبیه آنفولانزای خفیف بروز میکند.
به طور کلی این علایم عبارتند از:
-
تب خفیف ( بین 37.5 تا 38.5 سلسیوس) که حدود 24 ساعت طول میکشد؛
-
سردرد؛
-
آبریزش بینی؛
- چشمهای قرمز و ملتهب؛
-
تورم غدد لنفاوی به خصوص در پشت گوش؛
-
درد عضلانی و یا درد مفاصل در افراد بزرگسال به خصوص در خانمها؛
- در افراد بالغ مبتلا به سرخجه عوارضی مانند آرتریت (عفونت مفاصل) و آنسفالیت (التهاب مغز) نیز مشاهده میشود.
چشمدرد، گلودرد و بدندرد در کودکان و نوجوانان مشاهده میشود در صورتی که، ممکن است در نوزادان فقط راشها بروز کند.
عواراض سرخجه در بارداری چیست؟
سرخجه یک بیماری نسبتاً خفیف در دوران جنینی و حتی کودکی است. اما این بیماری میتواند یک تهدید جدّی برای بارداری باشد. ویروس سرخجه میتواند از جفت عبور کند و این امر در اوایل بارداری (به خصوص در سهماههی اول و دوم) بسیار خطرناک است. در صورتی که جنین در معرض این ویروس قرار گیرد اختلالات زیر بروز میکند:
- سندرم سرخجه مادرزادی (CRS):
این سندرم زمانی اتفاقی میافتد که در دوران بارداری ویروس سرخجه از مادر به جنین منتقل شده و منجر به بروز نقصهایی در جنین از جمله اختلالات قلبی، اختلال در بینایی (کاتاراک)، مشکلات شنوایی (ناشنوایی)، عقبماندگی ذهنی، مشکلات استخوان، اختلال در رشد و آسیب کبد و طحال شود. احتمال بروز این بیماری در جنین در سهماهی اول 90 درصد است.
- سقط خود به خودی جنین (قبل از هفتهی 20 حاملگی)
- مردهزایی (بعد از هفته 20 بارداری)
- زایمان زودرس

خطا در ورودیها
ثبت موفّق