ارتباط حافظهی شناختی خوب در خانمهای مسن با سابقهی بارداری آنها
مطالعات جدید عنوان میکند زنانی که آخرین فرزند خود را بعد از سن 35 سالگی به دنیا میآورند نسبت به زنانی که خانوادهی خود را در سنین جوانتر تکمیل کردهاند، دارای مهارتهای شناختی بهتری میباشند.
محققان دریافتند در مقایسه با افرادی که از سنین جوانی به بعد دیگر باردار نشدهاند، زنانی که آخرین نوزاد خود را در سنین بالاتر از 35 سالگی به دنیا آوردهاند عملکرد بهتری در حفظ کردن لیست کلمات در سن 60 سالگیشان دارند.
این مطالعه شواهد قویای برای نشان دادن ارتباط مثبت بین سنین بالا هنگام آخرین بارداری و حافظهی شناختی در اواخر عمر را فراهم میکند. با این وجود محققان به دلیل افزایش خطرات سلامتی برای زنانی که بالای 30 سال باردار میشوند، بارداری بعد از سن 35 سالگی را توصیه نمیکنند.
در این مطالعه، محققان 830 زن یائسه با میانگین سنی 60 سال را مورد بررسی قرار دادند. تحقیقات نشان داده است که بسیاری از زنان پس از یائسگی کاهش مهارتهای شناختی را تجربه میکنند و محققان در پی کشف این بودند که آیا سابقهی باروری زنان با کاهش مهارتهای شناختی ارتباطی دارد یا نه.
محققان با یک سری از آزمایشات، مهارتهای شناختی شرکتکنندگان را مورد بررسی قرار دادند. برای مثال آنها را از لحاظ کیفیتِ یادآوری لیستی از کلمات و یا بازگویی یک داستان پس از پریشانی مورد آزمایش قرار دادند. محققین همچنین سابقهی باروری این زنان را مد نظر قرار دادند ؛ مثلاً در چند سالگی اولین قاعدگی (عادت ماهانه، پریود) را تجربه کردهاند؟ آیا تاکنون قرصهای ضدبارداری استفاده نمودهاند و یا اینکه آیا تا به حال باردار شدهاند یا خیر؟.
پس از بررسی محققان ارتباطی بین زمانبندی برخی از این موارد و مهارتهای شناختی خانمها گزارش کردند. برای مثال بیان کردند زنانی که اولین دورهی قاعدگی خود را قبل از 13 سالگی تجربه کردهاند عملکرد اجرایی بهتری نسبت به کسانی دارند که اولین قاعدگی خود را بعد از 13 سالگی یا بیشتر تجربه کردهاند.
زنانی که قرصهای ضد بارداری به مدت حداقل 10 سال استفاده کردهاند در حفظ لیست کلمات بهتر از افرادی بودند که هرگز از قرص ضد بارداری استفاده نکرده و یا به مدت کمتر از 10 سال از این قرصها استفاده کردهاند. علاوه بر این، در میان زنانی که تجربهی بارداری داشتهاند افرادِ دارای حداقل تجربهی دو بار بارداری نسبت به افرادی که فقط یک بار باردار شده بودند تواناییهای شناختی بهتر داشتند. علاوه بر این، زنانی که آخرین فرزند خود را در سن 35 سالگی و یا بعد از آن به دنیا آوردند حافظهی بهتری برای حفظ لیستی از کلمات نسبت به افرادی که قبل از سن 35 سالگی آخرین فرزند خود را به دنیا آوردهاند داشتند.
به گفتهی این پژوهشگران بهطور کامل مشخص نیست که چرا این عوامل به شناخت بهتر در مراحل بعدی زندگی مربوط میباشد ولی بیان کردند به احتمال زیاد این ارتباط با میزان سطوح هورمون استروژن مرتبط میباشد.
به گفتهی این پژوهشگران به عنوان مثال، دخترانی که در اوایل زندگی خود دورهی قاعدگی را تجربه میکنند سطح استروژن در اوایل زندگیشان افزایش مییابد که ممکن است به نفع رشد مغز باشد. استروژن اثرات مثبتی برای شیمی و ساختار مغز دارد.