شرایط لازم برای گذاشتن آی یو دی
گذاشتن آی یو دی یکی از راههای مطمئن برای پیشگیری از بارداری میباشد. در این روش با گذاشتن یک جسم خارجی در رحم با سازوکار ویژهای از بارداری پیشگیری میشود. برای استفاده از آییودی باید نکاتی را رعایت کنید تا به نتیجهی مطلوبی برسید. یکی از این موارد زمان مناسب قرارگیری آییودی در رحم است. در ادامه ما به شما میگوییم در شرایط مختلف چه زمانی از آی یو دی استفاده کنید تا بهترین نتیجه را بهدست آورید.
در هنگام قاعدگی
هنگامیکه اطمینان دارید باردار نیستید، پنج روز اول قاعدگی بهترین زمان برای گذاشتن آی یو دی است. زیرا در این دوران به دلیل نرمی دهانهی رحم (سرویکس)، قرار دادن آی یو دی راحتتر است، همچنین خونریزی و درد ناشی از گذاشتن آی یو دی، با علائم دوران قاعدگی پوشیده خواهد شد.
پس از زایمان (طبیعی، سزارین)
شش هفته پس از زایمان طبیعی یا سزارین میتوانید برای گذاشتن آی یو دی اقدام نمایید. مادران شیردهی که قاعدگی آنها هنوز شروع نشده است نیز شش هفته پس از زایمان با انجام آزمایش خون و اطمینان از عدم بارداری میتوانند از آییودی استفاده کنند. خوشبختانه گذاشتن آی یو دی در دوران شیردهی منعی ندارد و اثری بر شیر مادر نمیگذارد.
پس از سقط یا کورتاژ
اگر سقط یا کورتاژ زیر 12 هفته صورت گرفته و عفونت در پی آن ایجاد نشده باشد، میتوان در پنج روز اول پس از سقط، آی یو دی را کار گذاشت. در سقطهای بالای 12 هفته، این کار باید با شش هفته تأخیر و پس از بررسیهای لازم توسط متخصص انجام شود.
آزمایشها و معاینههای لازم
قبل از گذاشتن آی یو دی
در اولین مراجعه قبل از گذاشتن آییودی موارد زیر بررسی میشود
- معاینهی لگن برای بررسی اندازه و وضعیت رحم و تخمدانها ؛
- اندازهگیری هموگلوبین خون ؛
- انجام تست سرطان دهانهی رحم (پاپ اسمیر).
بعد از گذاشتن آی یو دی
پس از گذاشتن آی یو دی پیگیری لازم است. در بررسیهای پیگیرانه موارد زیر بررسی میشود:
- بررسی نخ آی یو دی پس از اتمام اولین دورهی قاعدگی ؛
- اندازهگیری مجدد هموگلوبین خون در صورت وجود علایم ظاهری کمخونی ؛
- معاینهی لگن برای بررسی ترشحات و حساسیت رحم و تخمدانها ؛
- بررسی وضعیت رضایتمندی یا وجود مشکلات احتمالی.
معاینههای بعدی هر شش ماه یکبار (در زمان غیرقاعدگی) باید انجام شود.
در چند ماه اول پس از گذاشتن آی یو دی، احتمال خارج شدن آن بهویژه در دوران قاعدگی وجود دارد. در صورت افزایش طول نخ یا در حال خارج شدن آی یو دی، سونوگرافی انجام میشود. اگر نتیجهی سونوگرافی نشان دهندهی جابهجا شدن آی یو دی باشد، باید آن را خارج کرد. بلافاصله پس از خروج آییودی، در صورت مناسب بودن شرایط (باردار نبودن، نداشتن عفونت و تقاضا برای ادامهی روش) میتوان آی یو دی جدیدی را کار گذاشت.