مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر زهرا خلج عضو گروه زنان، جراح و متخصص زنان و زایمان ...
فرق بچه های آی وی اف و طبیعی + بررسی انواع تفاوت های احتمالی
مادر شدن یکی از برترین نعمتهایی هست که در خلقت زنان قرارداده شده است. امروزه با توجه به مشکلات سبک زندگی و درصد ناباروری، بسیاری از زوجین از طریق لقاح مصنوعی اقدام به بارداری میکنند. علاوه بر این، بارداری به روش لقاح مصنوعی یا آی وی اف، این امکان را فراهم میسازد که بیماریهای ژنتیکی شناختهشده شناسایی شود و از انتقال آن به فرزند جلوگیری شود. اما با این حال دغدغه بسیاری از زوجین این است که آیا فرزندان حاصل از لقاح مصنوعی یا آی وی اف با فرزندان طبیعی تفاوت دارد؟ تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
تفاوت بارداری طبیعی و لقاح مصنوعی
در یک بارداری طبیعی لقاح در داخل بدن خانم انجام میشود به این صورت که تخمکی که از تخمدان آزاد شده، با اسپرم ترکیب میشود، لقاح انجام شده و در پوشش داخلی رحم لانه گزینی میکند. در بارداری با لقاح مصنوعی یا همان IVF، تخمدانهای خانم با داروهای هورمونی تحریک میشود تا بیشترین تعداد تخمک را تولید کند و در مراحل بعدی تخمک کشی انجام شده و از آقا نمونه اسپرم گرفته میشود.
سپس تخمکها با استفاده از یک سوزن خاص، در محیطی که حاوی اسپرم است، قرار میگیرند تا لقاح خارج از بدن مادر صورت گیرد، بعد زا آن جنینی که تشکیل میشود به رحم مادر انتقال پیدا میکند.
پس در هر دو روش محتوای ژنتیکی کاملا از پدر و مادر به فرزند به ارث میرسد و تنها نوع لقاح متفاوت است. باید بدانید که در مواردی که خانم و آقا با مشکلات ناباروری رو به رو هستند، مثل مشکلات رحمی و تخمدانی، انسداد دوطرفه لوله های تخمدان، بیماری اندومتریوز، نازایی با علت مردانه، اختلالات تخمک گذاری و... آی وی اف راه بسیار محبوب و علمی است.
در سالهای اخیر تعداد بسیاری از زوجینی که توانایی باروری نداشتهاند با روشهای کمک باروری همچون آی وی اف باردار شده و نوزاد سالم به دنیا آورده اند. در این مقاله به بررسی تمام تفاوتهای کودکان آی وی اف و کودکانی که به صورت طبیعی در رحم مادر شکل گرفتهاند میپردازیم.

تفاوت دوران بارداری طبیعی با آی وی اف
مدت زمان بارداری طبیعی با بارداری به روش لقاح مصنوعی فرقی ندارد و لازم است بدانید بارداری با IVF بهطور طبیعی پرخطر محسوب نمیشود؛ اما در شرایطی که مادردر معرض خطری قرار داشته باشد، حاملگی با این روش پرخطر محسوب میشود.
بهعنوان مثال: سن بالای مادر، سابقه دیابت بارداری، سابقه چندقلوزایی یا فشارخون بالا، ممکن است برای این روش خطرزا باشند. پس بهتر است در صورت این موارد مراقبت بیشتری انجام دهید، فعالیت سنگین نداشته باشید و چکاپ های روتین تان را فراموش نکنید. همانند یک بارداری طبیعی، غربالگری ها و معاینات دوره ای برای این بارداری هم در نظر گرفته میشود.
فرق بچه های آی وی اف و طبیعی در محتوای ژنتیکی
باید بدانید که در هر دو بارداری چه لقاح در داخل بدن چه لقاح در محیط آزمایشگاهی، محتوای ژنتیکی با پدر و مادر است و هیچ تفاوتی ندارد. روشهاي درمان ناباروری شانس ناهنجاري جنيني را افزايش نميدهد و پيشرفت روشهاي نگهداري جنين به روش انجماد باعث افزايش احتمال باروري به ازاي هر سيكل تحريك تخمک گذاري شده است به طوري كه هماكنون اولين فرزندان حاصل از جنينهاي منجمد شده در ايران حدود ۱۵ سال سن دارند و مطالعات در اين گروه نشان داده است كه خطر ناهنجاريهاي جنيني در آنها افزايش نيافته است. در نتیجه فرق بین بچه های ای وی اف و طبیعی در محتوای ژنتیکی آن ها نیست، بلکه در نحوه تشکیل و لقاح آنها است.
تفاوت بهره هوشی نوزادان با لقاح طبیعی و آزمایشگاهی
ممکن است برای شما هم این سوال پیش بیاید که فرق بچههای ای وی اف و طبیعی در ضریب هوشی آن ها نیست؟ باید بگوییم تابهحال تحقیقات زیادی برای مشخصشدن فرق بین بچه های حاصل از ای وی اف با نوزادانی که طبیعی تشکیل شده اند، انجام شده است. بااینوجود مشخص شده که ضریب هوشی بچههای حاصل از ای وی اف با بچههایی که از طریق طبیعی به دنیا آمدهاند، تفاوتی وجود ندارد و نوزاد حاصل چه در بارداری طبیعی چه بارداری به روش IVF حمل کننده محتوای ژنتیکی از پدر و مادر خود می باشد.

تفاوت میزان سقط در بارداری طبیعی و آی وی اف
خطر سقط جنین در بارداری های حاصل از درمان با IVF نسبت به بارداری طبیعی کمی بیشتر است. این خطر به نحوه درمان با روش های کمک باروری مربوط نمیشود بلکه به علت ناباروری و توانایی باردار شدن بیمار ارتباط دارد اما در صورتی که شرایط تشکیل جنین و لقاح و همینطور کیفیت جنین خوب و کنترل شده باشد، میزان بروز سقط جنین کمتر است.
عوارض آی وی اف برای جنین
از دغدغه های زوجین هنگام استفاده از روشهای کمک باروری مثل آی وی اف، عوارض این روش می باشد. باید بگوییم روش های کمک باروری به علت استفاده از داروهای هورمونی عارضههایی مانند سایر داروهای هورمونی دارد. همچنین گاهی داروهای کمک باروری باعث تحریک بیش از حد تخمدان میشود و در نتیجه تخمدان بزرگ شده و مشکلاتی مثل افزایش وزن، سرگیجه، درد لگن و تهوع و استفراغ به همراه دارد.
از دیگر مشکلات این روش می توانیم بگوییم نوزادانی که به کمک آی وی اف به دنیا میآیند اغلب وزن تولد کمی دارند اما در همه نوزادان اینگونه نیست. در صورتی که بیش از یک جنین به داخل رحم منتقل شود، احتمال چندقلوزایی افزایش مییابد.
همینطور افزایش خطر زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم وجود دارد و لازم است تحت نظر پزشک خود باشید. همینطور برخی از مطالعات نشان داده که نوزاد متولد شده از طریق آی وی اف 1.25 برابر بیشتر در خطر اختلالات مادرزادی قرار می گیرد.
کلام آخر
در این مقاله تمام تفاوتهای احتمالی کودکان آی وی اف و کودکانی که به صورت طبیعی در رحم مادر شکل گرفتهاند پرداختیم و متوجه شدیم آی وی اف روشی مطمئن برای درمان ناباروری است.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : محدثه حيدري
منابع: