مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

ناباروری

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

آندرولوژی چیست؟

این مطلب از نظر علمی به تأیید دکتر احسان اطرج (نخستین فلوشیپ فوق تخصصی ناباروری در ایران)، از پزشکان متخصص مرکز مام رسیده است.

آنچه در این مطلب می خوانید :
بستن
بازکردن

 آندرولوژی

آندرولوژی شاخه ای از علم پزشکی است که به طور کلی شامل بررسی سلامت باروری، درمان ناباروری و اختلالات جنسی در مردان است. از دیگر جنبه های مورد مطالعه در آندرولوژی، بررسی یائسگی در مردان و درمان ناباروری مردان با روش های کمک باروری است. به طور کلی آندرولوژی علمی است در جهت سلامت مردان. در واقع متخصص آندرولوژی همان متخصص اورولوژی است که بصورت تخصصی بیماری های ویژه مردان و مشکلات مربوط به ناباروی مردان را بررسی می نماید.

برخی شرایط پزشکی از قبیل بیماری های قلبی، فشار خون بالا و نارسایی کلیه می تواند عملکرد جنسی مردان را کاهش دهد یا در مردان ناتوانی جنسی ایجاد نماید، بنابراین متخصصین آندرولوژی با کمک دیگر متخصصین، مشکلات جنسی مربوط به مردان را درمان می نمایند. همچنین آندرولوژیست ها هنگامی که دستگاه تولید مثل مردان آسیب ببیند یا دچار ناتوانی جنسی شوند و در مواردی که به دلیل انجام عمل وازکتومی امکان باروری در مردان وجود نداشته باشد، در شرایط خارج سلولی (in-vitro) و در محیط آزمایشگاه، امکان باروری را با استفاده از روش های کمک باروری مانند IVF فراهم می نمایند.

تفاوت آندرولوژی و اورولوژی:

متخصصین اورولوژی پزشکانی هستند که بر روی مجاری ادراری و غده فوق کلیوی مردان و زنان فعالیت می کنند. بطور کلی در اورولوژی بیماری های مربوط کلیه، مجاری ادرای، مثانه و سایر ارگان های ادراری مورد بررسی و درمان قرار می گیرند. از سوی دیگر آندرولوژی بر پایه بیماری های مردان متمرکز است؛ بنابراین ناباروری مردان، ناتوانی جنسی و همچنین بیماری های دستگاه تناسلی مردان را درمان می نماید.

بیماری های قابل درمان توسط متخصص آندرولوژی:

متخصصین آندرولوژی بیماری هایی از قبیل اختلال نعوظ، انزال زودرس، عفونت دستگاه تناسلی، ناباروری مردان، آلت تناسلی خمیده و تومورهای بیضه را درمان می نماید. هنگام مراجعه به متخصص آندرولوژی، پزشک فقط دستگاه تناسلی بیمار را معاینه نمی کند بلکه سلامت کلی بدن را ارزیابی می نماید. گاهی ممکن است پس از معاینه فیزیکی کل بدن، پروستات بیمار بررسی شود و در صورت نیاز، برای او آزمایش خون درخواست گردد. همچنین متخصصین آندرولوژی می توانند در صورت لزوم و بر اساس شرایط بیمار اعمال جراحی انجام دهند.

اگر نتایج آزمایش های اولیه ناباروری بیانگر وجود ناهنجاری در مایع منی و اسپرم باشد، ممکن است متخصص آندرولوژی برای برطرف نمودن مشکل ناباروری از روش های درمانی متفاوتی استفاده نماید.

در صورتی که اختلالات کوچک و جزئی باشند، آندرولوژیست روش IUI را پیشنهاد می نماید. در روش IUI، برای افزایش احتمال بارداری اسپرم مستقیما وارد رحم می شود. در موارد پیچیده تر ناباروری، روش های IVF و ICSI می توانند روش موفقیت آمیزتری برای وقوع بارداری باشند زیرا در این تکنیک، اسپرم مستقیما به درون تخمک وارد می شود.

درمان اختلال نعوظ بر اساس عامل ایجاد کننده آن متفاوت است. تغییرات سبک زندگی از قبیل کاهش وزن و عدم استعمال دخانیات یکی از روش های درمانی اصلی اختلال نعوظ است. اگر اختلال نعوظ در اثر مصرف دارو باشد، متخصص آندرولوژی در صورت امکان داروی مصرفی را تغییر می دهد. همچنین آندرولوژیست ممکن است در مراحل ابتدایی درمان از داروی ویاگرا یا سیالیس جهت درمان اختلال نعوظ استفاده نماید. در 80 درصد موارد، درمان دارویی منجر به بهبود اختلال نعوظ در مردان می گردد اما چنانچه استفاده از دارو نتواند اختلال نعوظ را برطرف نماید، متخصص آندرولوژی روش های درمانی دیگر از قبیل استفاده از آمپول ها، جراحی کوچک یا اعمال جراحی را انتخاب می نماید.

جهت درمان بیماری های مربوط به پروستات، آندرولوژیست از داروهایی استفاده می کند که از بزرگ شدن پروستات جلوگیری نماید. در مرحله بعد ممکن است انرژی حرارتی جهت کاهش اندازه پروستات مورد استفاده قرار گیرد. در صورت عدم بهبودی، اعمال جراحی از قبیل TURP، جراحی لیزری و یا پروستاتکتومی جهت حذف بافت پروستات انجام می شود.

همچنین با کمک علم آندرولوژی می توان علت اختلالات هورمونی را تشخیص داد و از هورمون تراپی یا داروهای جایگزین برای درمان بیماری استفاده کرد.

چه زمانی بیمار باید به متخصص آندرولوژی مراجعه نماید؟

در صورت مشاهده علائمی مانند درد یا خارش در دستگاه تناسلی، قرمزی یا لکه بر روی آلت تناسلی، اختلال نعوظ، مشکلات جنسی، تورم بیضه ها، ناتوانی جنسی، خم شدن یا کوتاه شدن آلت تناسلی، بزرگ شدن پستان ها یا هر علامتی که نشان دهنده اختلال در عملکرد پروستات باشد، باید به متخصص آندرولوژی مراجعه نمود. همچنین متخصصین آندرولوژی در موارد آسیب دستگاه تناسلی و ناباروری مردان می توانند اختلالات را درمان کنند. بعلاوه مردانی که میزان هورمون مردانه (تستوسترون) در آنها کاهش یافته است، نیز باید نزد پزشک بروند. توصیه می شود که مردان بعد از 15 سالگی هر ساله توسط متخصص آندرولوژی ویزیت شوند.

خدمات کلینیک های تخصصی آندرولوژی:

بیشتر متخصصین آندرولوژی در کلینیک های تخصصی این رشته فعالیت می کنند. در بعضی از کلینیک های تخصصی آندرولوژی علاوه بر خدمات مربوط به آندرولوژی، مشاوره روانشناسی جهت ارزیابی سلامت بیمار برای بارداری نیز انجام می گیرد. همچنین در این مراکز تخصصی، خدمات دیگری از قبیل آزمایش آنالیز اسپرم و امکان ارزیابی ناباروری مردان وجو دارد. این خدمات توسط کلینیک های پیشرفته آندرولوژی مانند کلینیک آندرولوژی مرکز ناباروری مام انجام می شوند. بیماران همچنین می توانند جهت انجام مشاوره برای اختلال نعوظ، مشکلات جنسی و درمان ناتوانی جنسی با بهترین متخصصین آندرولوژی مشورت نمایند.