مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب پس از زایمان

آکنه پس از زایمان چیست؟
آکنه پس از زایمان جوش هایی هستندکه بعد از بارداری ایجاد می شوند. جوش ها ممکن است بلافاصله پس از زایمان ظاهر شوند یا ممکن است هفته ها یا ماه ها بعد ایجاد شوند.
جوش صورت بعد از زایمان ناشی از تغییرات در سطوح هورمونی است که بدن شما بعد از زایمان تلاش میکند این تغییرات هورمونی را دوباره تنظیم کند.
نوسانات هورمونی باعث می شود بدن شما یک روغن تولید کند که منافذ شما را به همراه کثیفی و سلول های مرده پوست مسدود کند. جوش ها در منافذ مسدود شده ایجاد می شوند واگر دستکاری شوند یا تحریک شوند میتوانند باعث ایجاد لک های پوستی بعد از زایمان شوند.
آیا آکنه پس از زایمان طبیعی است؟
اغلب اوقات، آکنه پس از زایمان موقتی است یعنی معمولاً با بازگشت سطح هورمون به حالت عادی بهتر می شود. درمان های موضعی اغلب در درمان این آکنه های پس از زایمان موثر هستند.
گاهی اوقات، جوش صورت بعد از زایمان باقی می ماند یا بدتر می شوند و یا باعث لک های پوستی بعد از زایمان می شود.
ممکن است چندین هفته طول بکشد تا سطح هورمون شما تثبیت شود و پوست شما شفاف شود. اگر جوش صورت بعد از زایمان شدید باشد یا با گذر زمان از بین نروند، حتما باید با متخصص پوست مشورت کنید.
چه کسانی ممکن است به آکنه پس از زایمان مبتلا شوند؟
هر کسی ممکن است جوش زدن بدن بعد از زایمان و یا جوش زدن صورت را تجربه کند . اگر سابقه آکنه دارید، احتمال جوش زدن بدن بعد از زایمان و یا جوش صورت در دوران شیردهی در شما بیشتر است.
آکنه پس از زایمان چقدر شایع است؟
آکنه پس از زایمان بسیار شایع است و اکثر خانم ها پس از زایمان با تغییر سطح هورمون ها دچار جوش می شوند و در موارد شدید تر مشکلات پوستی بعد از زایمان ایجاد میشود.
علت جوش زدن بعد از بارداری
آکنه پس از زایمان نوعی آکنه هورمونی است که در نتیجه تغییر سطح هورمون هایی به نام استروژن و پروژسترون ایجاد می شود. در زمانی که باردار بودید، این هورمون های مهم به شما کمک کردند بارداری سالمی داشته باشید و بعد از بارداری، بدن شما به مقدار زیادی از این هورمون ها نیاز ندارد. در نتیجه با تغییر و کاهش سطح هورمون ها، بدن شما روغنی به نام سبوم تولید می کند.
جوش های بعد از بارداری مانند سایر انواع آکنه ها زمانی تشکیل می شوند که منافذ پوست شما (سوراخ های ریز) با سبوم، کثیفی، سلول های مرده پوست و با عرق مسدود شده باشد جالب است بدانید سطح بالای استرس نیز می تواند باعث مسدود شدن منافذ شود. پس از بچه دار شدن به دلیل اینکه بیشتر وقت خود را برای مراقبت نوزاد میگذرانید ممکن است صورت خود را به طور منظم نشویید یا به اندازه قبل از زایمان نخوابید و همین مسئله باعث تحریک آکنه میشود.
علائم آکنه پس از زایمان چیست؟
ممکن است بلافاصله پس از زایمان دچار جوش شوید یا ممکن است پوست شما چندین هفته قبل از ظاهر شدن جوش ها شفاف باشد همچنین آکنه ممکن است بعد از قطع شیردهی یا شروع دوباره قاعدگی بعد از بچه دار شدن جوش ها ایجاد شوند یا بدتر شوند.
همچنین بیشتر اوقات، جوش ها روی صورت شما ظاهر می شوند. اما آنها می توانند در هر نقطه از بدن شما رشد کنند. آکنه ها ممکن است دانه های سر سیاه، سر سفید یا برآمدگی های قرمز باشند که به نظر نمی رسد سر داشته باشند. همچنین ممکن است جوش های زیر پوستی ایجاد شوند و در موارد شدید، کیست ها یا ندول های سخت می توانند در زیر پوست رشد کنند. این برجستگی ها ناشی از آکنه کیستیک یا آکنه ندولار است. آنها به درمان توسط یک متخصص پوست نیاز دارند.
درمان آکنه بعد از بارداری در صورت شیردهی
اگر آکنه شما بعد از زایمان بهبود نیافت و در دوران شیردهی هستید، استفاده از درمان های موضعی برای جوش صورت در دوران شیردهی بی خطر است.
اینها شامل درمان هایی است که در دوران بارداری بی خطر نبودند، مانند رتینوئیدهای موضعی، که داروهای ضد التهابی هستند و همچنین به باز کردن منافذ کمک می کنند. این داروهای موضعی آکنه به عنوان ضد میکروبی عمل می کنند و به باز کردن منافذ نیز کمک می کنند.
با این حال، اگر روی سینهتان آکنه دارید، از داروهای موضعی آکنه در این ناحیه استفاده نکنید چرا که شما باید به نوزاد خود شیر بدهید.
همچنین می توانید از داروهای آکنه حاوی اسید سالیسیلیک و همچنین آنتی بیوتیک های موضعی استفاده کنید که به عنوان قرص ضد جوش در دوران شیردهی عمل میکنند. اسید سالیسیلیک پوست مرده را لایه برداری می کند و منافذ را باز می کند. از طرف دیگر آنتی بیوتیک ها می توانند باکتری های روی پوست را از بین ببرند.
اگر شیر می دهید، پزشکان معمولاً استفاده از داروهای موضعی را به عنوان اولین خط درمان برای مشکلات پوستی بعد از زایمان توصیه می کنند. بسته به شدت آکنه، پزشک ممکن است برای درمان آن قرص های ضد بارداری تجویز کند.
قرص های ضد بارداری می توانند سطح هورمون های شما را کاهش دهند، بنابراین میزان سبوم تولید شده روی پوست را کاهش میدهند.
درمان آکنه بعد از زایمان در صورتی که شیردهی ندارید:
اگر شیر نمی دهید، برای درمان آکنه بعد از زایمان میتوانید علاوه بر داروهای موضعی از داروهای خوراکی نیز با توصیه پزشک استفاده کنید.
قرص برای آکنه بعد از زایمان
شامل آنتی بیوتیک های خوراکی که می توانند باکتری ها را کاهش داده و با التهاب مبارزه کنند عوامل ضد آندروژن، که هورمون های آندروژن را مسدود میکنند و به کاهش تولید سبوم (چربی) کمک می کنند و همینطور برای جوش زدن بدن بعد از زایمان میتوانند گزینه مناسبی باشند.
اگر آکنه شما به هیچ یک از این درمان ها پاسخ ندهد، گزینه دیگر ایزوترتینوئین خوراکی (رآکوتان) است. این نوعی ویتامین A است که آکنه های شدید مانند آکنه ای که با ندول ها و کیست ها مشخص می شود را درمان می کند و البته پزشک شما باید در مورد درمان شما تصمیم گیری کند.
همچنین در بعضی خانم ها به دلیل نوسانات هورمونی جوش صورت بعد از قطع شیردهی دیده میشود که با گذر زمان و روتین پوستی مناسب بهبود پیدا میکند.
چگونه می توانم از آکنه پس از زایمان جلوگیری کنم؟
تمیز نگه داشتن پوست:
از محصولات آرایشی و پوستی استفاده کنید که منافذ شما را مسدود نمی کنند. سعی کنید هنگام تمیز کردن پوست خود به یک روتین پایبند باشید. حتی اگر برنامه خواب شما با نوزادتان متفاوت است، سعی کنید هر روز صورت خود را بشویید.
مدیریت سطوح استرس:
مراقبت از نوزادتان می تواند احساسی و گاهی چالش برانگیز باشد. ممکن است گاهی اوقات احساس خستگی و یا استرس کنید و افزایش سطح استرس می تواند منجر به ایجاد جوش شود. از تمرینات تنفسی و تکنیک های تمدد اعصاب برای کاهش استرس استفاده کنید.
مقاومت در برابر جوش زدن:
دستکاری جوش ها می تواند آنها را بدتر کند و لک های پوستی بعد از زایمان ایجاد کند. شما ممکن است به پوست خود آسیب برسانید و اسکار آکنه ایجاد کنید که می تواند شدید باشد. ترکیدن جوش نیز می تواند منجر به ایجاد جوش عفونی شود.
درمان خانگی برای آکنه پس از بارداری
تغییرات ساده سبک زندگی می تواند جلوی مشکلات پوستی بعد از زایمان را بگیرد. استفاده از محصولات مراقبت از پوست بدون چربی که منافذ پوست را مسدود نمی کنند، همراه با دوش گرفتن بعد از ورزش یا سایر فعالیت های سنگین بسیار موثر است. رعایت تغذیه مناسب و عاری از مواد پرچرب و سرخ کردنی و غذاهای صنعتی کارخانهای مثل سوسیس و کالباس و شکلات نیز بسیار موثر است.
همچنین می توانید با شستن صورت خود با صابون ملایم دو بار در روز و لایه برداری برای از بین بردن سلول های مرده پوست یک یا دو بار در هفته آکنه را کاهش دهید. از آنجایی که ممکن است به دلیل نوسانات هورمونی از خشکی پوست بعد از زایمان شکایت داشته باشید به صورت مداوم از کرم های مرطوب کننده استفاده کنید.
برخی از افراد پس از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید شعله ور می شوند. در صورت امکان، قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید را محدود کنید و همواره از کرم های ضد آفتاب استفاده کنید و هر 2 ساعت تمدید کنید . همچنین، توجه داشته باشید که آیا آکنه شما پس از خوردن برخی غذاها بدتر می شود یا خیر. در برخی از افراد پس از مصرف غذاهای چرب، لبنیات یا غذاهای اسیدی، جوش ها افزایش می یابد و میتواند حساسیت پوستی بعد از زایمان ایجاد کند.
نویسنده مقاله : محدثه حيدري
منابع:
برچسب ها :