مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب پس از زایمان

پنهان کردن فهرست مطالب پس از زایمان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب پس از زایمان

ویتامین های مورد نیاز پس از زایمان

ویتامین های مورد نیاز پس از زایمان

ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز در دوره‌ی پس از زایمان

مقدار برخی ویتامین‌های موجود در شیر متأثر از مقدار ویتامین های مصرفی مادر شیرده است. ممکن است پزشک برای سلامت مادر و کودک شیرخوار، مصرف مولتی ویتامین مخصوص شیردهی را توصیه کند. توصیه می‌شود حداقل در ماه اول پس از زایمان، مادر از مکمل‌های ویتامینی مخصوص دوره‌ی بارداری استفاده کند و پس از آن با توجه به نیاز فردی همان را ادامه داده یا از مولتی‌ویتامین معمولی استفاده کند. البته در این مورد نظر پزشک ارجح است.
 


ویتامین ها و مکمل های لازم برای مادران

هیچگاه مولتی‌ویتامین نمی‌تواند جایگزین تغذیه‌ی متعادل و مناسب شود ؛ بلکه فقط می‌تواند تکمیل‌کننده‌ی مواد غذایی استفاده شده برای مراقبت بهتر از کودک باشد. مکمل مصرفی مادر باید حاوی مواد زیر باشد:

کلسیم دوران شیردهی

 

کلسیم

اگر مادر حداقل سه واحد از منابع سرشار از کلسیم استفاده نکند، علاوه بر کلسیم موجود در مکمل، به مکمل کلسیم جداگانه نیز نیاز دارد. مقدار نیاز روزانه‌ی هر زن قبل، حین و پس از بارداری 1000 میلی‌گرم در روز است، اما مادران نوجوان نیاز به 1300 میلی‌گرم کلسیم دارند.
هرگز بیش از 2500 میلی‌گرم کلسیم در روز استفاده نکنید، زیرا مقدار زیاد کلسیم در بدن سبب بروز سنگ کلیه، هیپرکلسمی، نارسایی کلیه، کاهش جذب آهن، منیزیم، فسفر و روی می‌شود. حتماً از مکمل کلسیم همراه با ویتامین D استفاده کنید.
شیرکم‌چرب یا بدون چربی، ماست، پنیر، ماهی ساردین و کیلکا و سبزیجات برگ سبز تیره (اسفناج، نعناع، جعفری، كرفس و كلم) بادام و بادام‌زمینی سرشار از کلسیم هستند.

 

آهن دوران شیردهی

 

آهن

نیاز مادر شیرده به آهن، روزانه 9 میلی‌گرم است و اگر مادر مبتلا به کم‌خونی باشد و یا تغذیه‌ی مناسبی نداشته باشد بهتر است مکمل آهن تا سه ماه پس از زایمان مصرف شود. گوشت قرمز، سبزیجات دارای برگ پهن، توت‌ها، تمشک، لوبیا، آناناس، کشمش، خرما و مواد خوراکی حیوانی سرشار از آهن هستند.

 

ویتامین دی دوران شیردهی


 

ویتامین D

این ویتامین به دلیل نقش داشتن در رشد استخوان‌ها، سلامت کلی بدن و جذب کلسیم مهم است. قرار گرفتن در معرض نور خورشید به ساخت ویتامین D توسط بدن کمک می‌کند. اما بسیاری از زنان به حد کافی در معرض نور خورشید نیستند. (خصوصاً در زمستان یا به علت استفاده از کرم ضدآفتاب) پزشکان معتقدند بسیاری از زنان به کمبود ویتامینD مبتلا هستند و تشخیص قطعی تنها با اندازه‌گیری میزان آن در خون مشخص می‌شود.
توصیه می‌شود تمامی زنان روزانه 600 واحد ویتامین D دریافت کنند. مقدار بیشتر از 4000 واحد باعث آسیب بافتی و کلیوی می‌شود. به هرحال تغذیه با شیر مادر، نیاز کودک به ویتامین D را تأمین نمی‌کند و نوزاد نیاز به مکمل ویتامین D خواهد داشت.
 

هشدارها

شیردهی زمان مناسبی برای رژیم‌های سخت نیست، اگر مادر شیردهی و رژیم غذایی مناسبی داشته باشد به راحتی قادر به کاهش وزن حدود 450 گرم در هفته خواهد بود. بنابراین برای کاهش وزن در دوران شیردهی نباید عجله داشت، زیرا کاهش سریع وزن بر کمیت و کیفیت شیر مادر تأثیر گذاشته و باعث کمبودهای تغذیه‌ای در مادر و کودک می‌شود. کاهش وزن در شیردهی تدریجی است و مادر باید سعی در افزایش فعالیت خود داشته باشد و کالری دریافتی را محدود نکند.
لازم است بدانید که مادر شیرده به طور متوسط به 1800 کالری در روز برای تولید شیرکافی بدون تخلیه‌ی ذخایر بدن نیاز دارد. مقدار مورد نیاز کالری دریافتی در دوران شیردهی به موارد زیر بستگی دارد:
•    وزن فعلی مادر؛
•    میزان فعالیت روزانه‌ی مادر؛
•    مقدار سوخت و ساز بدن مادر؛
•    تعداد وعده‌های شیردهی به کودک.
اگر مادر نگران دریافت کالری اضافی است باید از پزشک بخواهد که شاخص توده‌ی بدنی وی را محاسبه کند و وزن ایده‌آل را با توجه به رژیم غذایی روزانه‌ی او تخمین بزند.
 

نویسنده مقاله : سپیده شهبازی