مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

سونوگرافی بیضه

سونوگرافی بیضه

سونوگرافی بیضه

اندازه بیضه ها در بدو تولد تقریباً 1.5 سانتی متر (طول) در 1 سانتی متر (عرض) است که در بلوغ 1 به حجم 4 میلی لیتر می رسد.

از بیضه مدیاستن، چندین سپتوم تابشی به داخل بیضه کشیده شده و 250-400 لوبول را تشکیل می دهد. هر یک از این لوبول ها شامل 2-3 لوله اسپرم ساز است. لوله های اسپرم ساز اسپرم را از طریق لوله های راست به داخل یک فضای گشاد شده در داخل بیضه مدیاستن می برند که از طریق 15-10 مجرای وابران به اپیدیدیم تخلیه می شود. 


اندازه طبیعی بیضه در سونوگرافی چقدر است؟

مانند هر قسمت دیگر بدن، اندازه بیضه از فردی به فرد دیگر متفاوت است. این اندازه طبیعی بیضه در سونوگرافی تشخیص داده می شود. 

بیضه یک اندام بیضی شکل و تولید کننده اسپرم در داخل کیسه بیضه است. متوسط اندازه طبیعی بیضه در سونوگرافی بین 5/4 تا 1/5 سانتی متر است. بیضه هایی که کمتر از 5/3 سانتی متر طول دارند کوچک در نظر گرفته می شوند.


چرا به سونوگرافی بیضه نیاز است؟

سونوگرافی بیضه اولین روش تصویربرداری است که برای مشاهده و تشخیص ناهنجاری های بیضه مانند تشخیص واریکوسل، تشخیص سرطان بیضه و التهاب بیضه استفاده می شود. 

در تصویربرداری اولتراسوند از کیسه بیضه از امواج صوتی برای تولید تصاویری از بیضه های مرد و بافت های اطراف آن استفاده میشود. این روش اولیه ای است که برای کمک به ارزیابی اختلالات بیضه ها، اپیدیدیم (لوله های کنار بیضه ها که اسپرم را جمع آوری می کند) و کیسه بیضه استفاده می شود. سونوگرافی روشی ایمن و غیر تهاجمی است که از اشعه یونیزان استفاده نمی کند.


تصویربرداری اولتراسوند بیضه چیست؟

تصویربرداری اولتراسوند بیضه تصاویری از بیضه های مرد و بافت های اطراف آن را ارائه می دهد. تصویربرداری اولتراسوند یک آزمایش پزشکی غیرتهاجمی است که به پزشکان در تشخیص و درمان شرایط پزشکی کمک می کند. این روش ایمن و بدون درد است و با استفاده از امواج صوتی تصاویری از داخل بدن تولید می کند. به تصویربرداری اولتراسوند، سونوگرافی نیز گفته می شود. از یک پروب کوچک به نام مبدل و ژل استفاده می کند که مستقیماً روی پوست قرار می گیرد. امواج صوتی با فرکانس بالا از کاوشگر از طریق ژل به بدن حرکت می کنند. کاوشگر صداهایی را که به عقب باز می گردند جمع آوری می کند و یک کامپیوتر از آن امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر استفاده می کند. در معاینات سونوگرافی از اشعه (اشعه ایکس) استفاده نمی شود. اکوی اولتراسوند می تواند تصاویر ثابت یا متحرک را در زمان واقعی ارائه دهد. داده های حاصل از تصاویر متحرک در بررسی جریان خون ورودی به بیضه و جریان خون خروجی از بیضه ها مفید است.


کاربردهای سونوگرافی بیضه 

از این نوع مطالعه معمولاً برای موارد زیر استفاده می شود:

1_تعیین محل و کیستیک یا جامد بودن توده موجود در کیسه بیضه و یا تشخیص سرطان بیضه 

2_تشخیص نتایج ضربه به ناحیه کیسه بیضه

3_تشخیص علل درد یا تورم بیضه مانند التهاب بیضه یا پیچ خوردگی

4_بررسی علت و تشخیص ناباروری در مردان مانند تشخیص واریکوسل (وریدهای واریسی داخل کیسه بیضه)

5_پیدا کردن محل بیضه نزول نکرده 

شروع ناگهانی درد در کیسه بیضه باید بسیار جدی گرفته شود. یکی از علل شایع درد کیسه بیضه، اپیدیدیمیت یا التهاب اپیدیدیم است که با آنتی بیوتیک قابل درمان است. در صورت عدم درمان، این وضعیت می تواند منجر به آبسه یا از دست دادن جریان خون در بیضه ها شود و این حالت در سونوگرافی تشخیص داده میشود.

سونوگرافی اغلب می تواند یک بیضه غایب یا نزول نکرده را نیز تشخیص دهد. تخمین زده می شود که تقریباً سه درصد از نوزادان پسر دارای بیضه نزول نشده هستند. نزول بیضه به طور معمول از شکم به سمت پایین و از طریق یک راه کوتاه به نام کانال اینگوینال است و سپس به موقعیت معمول در کیسه بیضه قبل از تولد مهاجرت می کند. اگر در کیسه بیضه، بیضه وجود نداشته باشد، ممکن است بیضه در ناحیه اینگوینال متوقف شده باشد، در این صورت معاینه اولتراسوند اغلب باعث مشاهده شدن این بیضه میشود. اگر بیضه از حفره شکمی خارج نشده باشد، ممکن است در سونوگرافی دیده نشود. اگر بیضه تشخیص داده نشود، ممکن است با یک اورولوژیست مشورت شود تا تصمیم بگیرد که آیا تصویربرداری اضافی مانند MRI برای تعیین محل آن لازم است یا خیر. اگر مشخص شود که بیضه در ناحیه اینگوینال قرار دارد، ممکن است به داخل کیسه بیضه منتقل شود. اگر بیش از حد طولانی در شکم باقی بماند، ممکن است بیضه سرطانی شود و نیاز به برداشتن ان باشد.

اولتراسوند بیضه می تواند پیچ خوردگی بیضه یا پیچ خوردگی طناب اسپرمی که حاوی عروق خون رسانی به بیضه است را نیز شناسایی کند. پیچ خوردگی بیضه می تواند در اثر اتصالات غیرطبیعی شل بافت ها که در طول رشد جنین ایجاد می شود، ایجاد شود. پیچ خوردگی معمولا در دوران نوجوانی بیشتر از دوران نوزادی ظاهر می شود و بسیار دردناک است. پیچ خوردگی نیاز به جراحی فوری دارد تا از آسیب دائمی به بیضه جلوگیری شود.

سونوگرافی همچنین می‌تواند برای تعیین و ارزیابی توده‌ها (توده‌ها یا تومورها) در بیضه یا جای دیگری در کیسه بیضه و یا تشخیص ناباروری در مردان استفاده شود. مجموعه‌ای از مایعات و ناهنجاری‌های رگ‌های خونی ممکن است به صورت توده‌ای ظاهر شوند که با سونوگرافی قابل ارزیابی هستند. توده های بیرون و داخل بیضه ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشند و به محض تشخیص باید مورد ارزیابی قرار گیرند.


آمادگی برای سونوگرافی بیضه 

به طور معمول، هیچ آمادگی خاصی برای سونوگرافی بیضه لازم نیست.

نیازی به تغییر رژیم غذایی، ناشتا بودن یا حفظ مثانه پر نیست. بیمار معمولاً آرام بخش، بیهوشی یا بی حس کننده های موضعی دریافت نمی کند.

به ندرت نیاز به قطع یا قطع مصرف دارو قبل از سونوگرافی بیضه وجود دارد.


روش کار چگونه است؟

پزشکان از اولتراسوند برای تشخیص تغییرات ظاهری اندام‌ها، بافت‌ها و عروق و همچنین تشخیص توده‌های غیرطبیعی مانند تومورها استفاده می‌کنند.

در معاینه اولتراسوند، یک مبدل هم امواج صوتی را ارسال می کند و هم امواج پژواک (بازگشت) را ضبط می کند. هنگامی که مبدل بر روی پوست فشار داده می شود، پالس های کوچکی از امواج صوتی غیرقابل شنیدن و فرکانس بالا را به بدن می فرستد. همانطور که امواج صوتی از اندام‌های داخلی، مایعات و بافت‌ها منعکس می‌شوند، گیرنده حساس در مبدل تغییرات کوچکی را در زیر و بم و جهت صدا ثبت می‌کند. یک کامپیوتر فوراً این امواج امضا را اندازه گیری می کند و آنها را به صورت یک سری تصاویر بلافاصله بر روی مانیتور نمایش می دهد. تکنسین معمولاً یک یا چند فریم از تصاویر متحرک را به عنوان تصاویر ثابت می گیرد. آنها همچنین ممکن است حلقه های ویدئویی کوتاهی از تصاویر را ذخیره کنند.

برای اکثر معاینات اولتراسوند، بیمار رو به بالا روی میز امتحانی که می تواند کج یا جابجا شود، دراز می کشد. بیماران ممکن است برای بهبود کیفیت تصاویر به هر دو طرف برگردند. معمولاً هیچ دردی از فشار پروپ سونوگرافی روی ناحیه مورد بررسی وجود ندارد با این حال، اگر ناحیه حساس باشد، ممکن است فشار یا درد جزئی از این افشار را بیمار احساس کند.   


در حین و بعد از عمل چه چیزی را تجربه خواهم کرد؟

اکثر معاینات سونوگرافی بدون درد، سریع و به راحتی قابل تحمل هستند.

تصویربرداری اولتراسوند از کیسه بیضه معمولاً در عرض 15 تا 30 دقیقه کامل می شود، اگرچه گاهی اوقات زمان بیشتری لازم است.

در طول انجام این پروسه بی حرکت دراز بکشید تا امواج صوتی بتوانند تصاویر مناسب را تولید کنند..

پس از معاینه سونوگرافی، باید بتوانید بلافاصله فعالیت های عادی خود را از سر بگیرید.


تفسیر سونوگرافی بیضه

تفسیر سونوگرافی بیضه برعهده رادیولوژیست و یا پزشک مربوطه هست که تصاویر به دست آمده در طول سونوگرافی بیضه را تجزیه و تحلیل می کند. سپس گزارشی را در مورد جزئیات نتایج آزمایش برای پزشک شما ارسال می کنند و پزشک با توجه به این تفسیر سونوگرافی بیضه درمان را ارائه می دهد. 

یافته های غیر طبیعی در سونوگرافی بیضه ممکن است نشان دهنده موارد زیر باشد:

1_عفونت یا التهاب بیضه 

2_پیچ خوردگی بیضه

3_تومور بیضه و یا تشخیص سرطان بیضه 

4_کیست خوش خیم

5_تشخیص واریکوسل و یا تشخیص ناباروری در مردان 

6_هیدروسل (تجمع خوش خیم مایع در اطراف بیضه) 

7_اسپرماتوسل (وجود کیست پر از مایع در مجاری بیضه)  

اگر سونوگرافی بیضه تومور را شناسایی کند، احتمالاً پزشک بررسی های بیشتری را توصیه می کند.


فواید اولتراسوند بیضه

اکثر اسکن های اولتراسوند غیرتهاجمی هستند (بدون سوزن یا تزریق).

گاهی اوقات، معاینه سونوگرافی ممکن است به طور موقت ناراحت کننده باشد، اما نباید دردناک باشد.

سونوگرافی به طور گسترده ای در دسترس است، استفاده از آن آسان است و نسبت به سایر روش های تصویربرداری ارزان تر است.

تصویربرداری اولتراسوند بسیار ایمن است و از اشعه استفاده نمی کند.

اسکن اولتراسوند تصویر واضحی از بافت های نرم ارائه می دهد که در تصاویر اشعه ایکس به خوبی نشان داده نمی شوند.

سونوگرافی، تصویربرداری در زمان واقعی را ارائه می دهد. این باعث می شود که ابزار خوبی برای هدایت روش های کم تهاجمی مانند بیوپسی سوزنی و آسپیراسیون مایع باشد.


خطرات سونوگرافی بیضه 

سونوگرافی تشخیصی استاندارد هیچ اثر مضر شناخته شده ای برای انسان ندارد. با این حال، در صورت داشتن مشکلات خاص بیضه، مانند پیچ خوردگی بیضه یا عفونت، بیمار ممکن است در طول انجام این پروسه درد یا ناراحتی بیشتری داشته باشد.


محدودیت های تصویربرداری اولتراسوند اسکروتوم چیست؟

سونوگرافی کیسه بیضه برای یافتن ناهنجاری هایی مانند توده در کیسه بیضه یا بیضه مفید است. با این حال، همیشه اجازه تشخیص دقیق را نمی دهد (یعنی نوع دقیق بافتی که یک توده از آن تشکیل شده است، به خصوص زمانی که جرم جامد باشد). تصاویر جریان خون از بیضه ها همیشه در تعیین وجود یا عدم وجود خون رسانی به بیضه ای که پیچ خورده است قابل اعتماد نیست. هنگام جستجوی بیضه غایب، سونوگرافی ممکن است نتواند آن را در شکم پیدا کند زیرا حلقه های روده پر از گاز ممکن است دید را مسدود کنند.


نویسنده مقاله : سمیرا خیرداری یار

منابع:

    برچسب ها :

    سونوگرافی بیضه