مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب پیش از بارداری

مصرف اسید فولیک پیش از بارداری
قرص اسید فولیک یکی از مکمل های ضروری در دوران بارداری است که مصرف آن باید از سه ماه قبل از بارداری شروع شود و تا پایان هفته شانزدهم بارداری ادامه داشته باشد. اسید فولیک یکی از انواع ویتامین ب (ویتامین B9) بوده که به آن فولات نیز گفته می شود.
بعد از هفته شانزدهم بارداری با مصرف مکمل های دوران بارداری نیاز بدن به این ماده نیز تأمین شده و نیاز به مصرف جداگانهی مکمل اسید فولیک نیست. این ویتامین ب (اسید فولیک) نقش اساسی در شکل گیری و تکوین لوله عصبی جنین دارد، از همین رو توجه به مصرف قرص فولیک اسید قبل از بارداری بسیار مهم می باشد.
ویژگی ویتامین ب 9 یا اسید فولیک
در صورتی که از منابع طبیعی این ویتامین استفاده میکنید، باز هم نیاز به مصرف مکمل خواهید داشت، زیرا بدن نمی تواند اسید فولیک را به مقدار زیاد ذخیره نماید. تمامی پزشکان به نقش بالقوه و تاثیرگذار اسید فولیک بر پیشگیری از ایجاد نقص لوله عصبی جنین تأکید دارند.
همچنین نگران مصرف بیش از حد این ویتامین ب نباشید، به دلیل اینکه این ویتامین محلول در آب بوده و مقدار اضافی آن به راحتی توسط بدن دفع میشود و هیچ گونه ضرری نخواهد داشت. با توجه به این ویژگی، فولیک اسید در هنگام پخت سبزیجات وارد آب شده و به مقدار کافی به بدن شما نمیرسد. در نتیجه بهتر است سبزیجات را با آب بسیار کم و به صورت بخارپز استفاده کنید.
علت مصرف قرص اسید فولیک

این ویتامین در پیشگیری از برخی بیماری ها مانند سکته قلبی و مغزی، سرطان و دیابت نقش دارد. همچنین همان طور که پیش تر گفته شد، اسید فولیک در پیشگیری از ایجاد نقص در لوله عصبی جنین نقش بسیار مهمی دارد. به طوری که خطر ایجاد نقص در لوله عصبی جنین در زنانی که مصرف فولیک اسید را یک ماه قبل از حاملگی شروع کرده و در طول بارداری نیز به مصرف آن ادامه می دهند، به طرز چشمگیری کاهش می یابد.
در موارد بیماری نقص لوله عصبی جنین، کاسه سر و یا لوله عصبی که از سر تا کمر امتداد دارد به طور کامل بسته نمیشود، درنتیجه اعصاب موجود در آن بیرون زده و آسیب های بسیاری برای کودک به همراه خواهد داشت. این نوزادان معمولا در ماه اول تولد جان خود را از دست میدهند و بسته به مقدار بیرونزدگی عصب، برخی از نوزادان دچار فلج پاها و بیاختیاری ادرار میشوند.
همچنین به خاطر داشته باشید که زیادهروی در مصرف فولیک اسید باعث مخفی شدن کمبود ویتامین ب 12 خواهد شد، بنابراین توصیه میشود قبل از مصرف هر گونه مکملی ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین بدن برای تولید گلبول های قرمز و جلوگیری از کم خونی به اسید فولیک نیاز دارد. در نتیجه کمبود اسید فولیک می تواند منجر به ایجاد نوعی کم خونی در شما شود.
مقدار مصرف اسید فولیک
- قرص فولیک اسید را صبح بخوریم یا شب ؟
- شرایط مصرف اسید فولیک قبل از بارداری به چه صورتی است؟
- کمبود اسید فولیک در خانم های بارداری چه عوارضی دارد؟
- عوارض فولیک اسید چیست؟
- میزان فولیک اسید مورد نیاز زنان بارداری چقدر است؟
این ها سوالاتی است که زنان با آن ها رو به رو می شوند. از آنجایی که بسیاری از حاملگی ها ممکن است برنامه ریزی نشده باشند، زنان در سنین باروری و قبل از بارداری باید روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک دریافت کنند. برخی از پزشکان مقدار مصرف اسید فولیک در بارداری را روزانه 600 میکروگرم در نظر می گیرند. بهتر است مقدار مصرف فولیک اسید در بارداری و قبل از حاملگی، بدون نظر پزشک تغییر نکند. اما در صورت وجود برخی شرایط، باید به پزشک اطلاع داده شود و مقدار مصرف اسید فولیک به 4 میلیگرم افزایش یابد. این شرایط عبارتند از:
• سابقه تولد کودکی با نقص لوله عصبی؛
• سابقه نقص لوله عصبی در خانم باردار یا همسرش؛
• در صورت مصرف داروهای ضد صرع؛
• چاقی و اضافه وزن خانم باردار؛
• بارداری دوقلویی یا چند قلویی؛
• وجود بیماری هایی مانند دیابت، سندرم روده کوتاه، کم خونی یا آنمی سیکل سل یا تالاسمی.
منابع غذایی حاوی اسید فولیک

اسفناج و سبزیجات دارای برگ پهن و رنگ سبز، مرکبات، آجیل، جگر گاو، حبوبات و نان ها یا غلات غنی شده اسید فولیک بالایی دارند، اما برخی از آنها حاوی مقدار زیادی ویتامین A هم هستند که برای جنین شما بسیار آسیب زننده خواهد بود. بنابراین برای تأمین این ویتامین ب بهتر است از مکمل و قرص اسید فولیک استفاده نمایید.
زمان مصرف اسید فولیک
سوالی که برای بسیاری از خانم ها در هنگام مصرف اسید فولیک مطرح می شود این است که "چه ساعتی از روز قرص اسید فولیک بخوریم" و یا "خوردن اسید فولیک در شب بهتر است یا صبح ؟"
در جواب لازم است بدانید که زمان مصرف اسید فولیک در شبانه روز تفاوت خاصی ندارد، اما نکته ای که در مورد زمان مصرف اسید فولیک باید به یاد داشته باشید این است که خوردن قرص اسید فولیک می بایست با فاصله ای حداقل یک تا دو ساعته از مصرف غذا، چای و لبنیات انجام گردد.
قرص فولیک اسید را صبح بخوریم یا شب
زمان مصرف قرص فولیک اسید تفاوتی ندارد، هر زمان از روز میتوانید فولیک اسید را به همراه یک لیوان اب مصرف کنید. مصرف این قرص در تمام ساعات شبانه روز مجاز است.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : سپیده شهبازی
منابع: