مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

گرفتگی عضلات پا در بارداری
به طور کلی گرفتگی عضلات پا در بارداری شایع هست و اغلب در شب رخ می دهد . حدود 30٪ تا 50٪ از زنان باردار دچار گرفتگی عضلات پا می شوند. گرفتگی پا معمولاً از سه ماهۀ دوم شروع میشود و با پیشرفت بارداری و بزرگ شدن رحم و رشد جنین شما، گرفتگی عضلات پا در ماه اخر بارداری بیشتر حس می کنید پس بهتر است اطلاعاتی در این زمینه و راهکارهایی برای پیشگیری از آن را به یاد داشته باشید. در این متن شما با علت گرفتگی عضلات پا در بارداری، نکاتی برای پیشگیری از این گرفتگی، اسپاسم و روشهایی برای تسکین درد آن آشنا میشوید.
علت گرفتگی عضلات پا چیست؟
گرفتگی عضلات پا مخصوصا ساق پا، یک احساس درد ناگهانی و تیز است و معمولاً این گرفتگی عضلات پا زمانی اتفاق میافتد که عضله ناگهان کوتاه شده و سفت شود که اصطلاحا اسپاسم نامیده میشود. گرفتگی عضلات می تواند از چند ثانیه تا حتی 10 دقیقه طول بکشد و حتی ممکن است هنگام ضربه زدن حرکت آنها دشوار باشد. حتی زمانی که گرفتگی عضلات پا متوقف شده است، ممکن است تا 24 ساعت در عضله احساس حساسیت و گرفتگی داشته باشید.
گرفتگی عضلات پا در اوایل بارداری
شاید شما گرفتگی عضلات پا در اوایل بارداری را هم تجربه کرده باشید باید بگوییم که ممکن است به علت تغییرات هورمونی در بارداری و تغییر در متابولیسم بدن در اوایل بارداری این گرفتگی ها را تجربه کرده باشید.
نگران نباشید گرفتگی عضلات پا در اوایل بارداری خیلی طول نمیکشد و در عرض چند دقیقه از بین می رود . گرفتگی عضلات پا در اوایل بارداری خیلی شایع نیست چون رحم هنوز بزرگ نشده است و مادران از گرفتگی عضلات پا در ماه اخر بارداری شکایت بیشتری دارند.
علت گرفتگی عضلات پا در بارداری
اگر بخواهیم علت گرفتگی عضلات پا در بارداری را بررسی کنیم باید این نکته را در نظر بگیریم که مشخص نیست که چرا زنان در دوران بارداری نسبت به دوران غیر بارداری بیشتر دچار گرفتگی عضلات پا می شوند. ممکن است این گرفتگی و اسپاسم به علت تغییرات در گردش خون و فشار بر عضلات پا باشد که ناشی از افزایش وزن اضافی مربوط به بارداری باشد.
ممکن است هورمون های بارداری بر متابولیسم شما تأثیر بگذارد و همچنین با افزایش سن بارداری و رشد جنین، اعصاب و رگ های خونی که به پاهای شما می روند فشار وارده را تحمل میکنند و در نتیجه گرفتگی عضلات پا در ماه آخر بارداری تشدید میشود.
ورزش کم یا زیاد از حد، عدم تعادل الکترولیت ها یا کمبود ویتامین ها، کمبود منیزیم در بارداری، کلسیم پایین، یا تغییر در جذب کلسیم در بدن مادر، ممکن است از علل گرفتگی عضلات پا در بارداری باشد.
آیا گرفتگی عضلات پا در بارداری خطرناک است؟
خیر گرفتگی عضلات پا در بارداری در صورتی که در عرض چند دقیقه از بین برود خطر ناک نیست اما گاهی اوقات، گرفتگی عضلات مثل گرفتگی ساق پا در بارداری همراه با علامت دیگر میتواند نشانه خطر باشد. در یک یا دو مورد از هر 1000 بارداری، یک لخته خون می تواند ایجاد شود و در ورید پا مستقر شود و باعث ورم پا در بارداری شود که به درمان فوری نیاز دارد.
اگر مرتباً دچار گرفتگی عضلات می شوید یا تورم و حساسیت در پای خود مشاهده میکنید، حتما پزشکتان را در جریان بگذارید.
اگر گرفتگی عضلات پا بیش از 10 دقیقه طول بکشد، ورم، حساسیت، قرمزی یا گرما در ساق پا احساس کردید، درد و اسپاسم از بین نرفت و در راه رفتن مشکل داشتید، فورا مراجعه بفرمایید.
آیا قرص برای گرفتگی عضلات در بارداری وجود دارد؟
بله پزشک شما در کنار ویتامین های روتین مورد نیاز در بارداری برای شما ممکن است دوز بیشتری از کلسیم و همینطور پودر منیزیم در بارداری تجویز کند پس کلسیم و سایر مولتی ویتامین های خود را در بارداری به طور کامل استفاده کنید.
در اکثر اوقات درمان گرفتگی عضلات در بارداری با مصرف منیزیم در بارداری بهبود می یابد. برخی تحقیقات نشان می دهد کلسیم در دوران بارداری می تواند به گرفتگی عضلات پا و درد استخوان در بارداری کمک کند.
برای جلوگیری از گرفتگی عضلات در دوران بارداری چه باید کرد؟
برای پیشگیری و درمان گرفتگی عضلات در بارداری نیاز به مصرف دارو نیست. روش های کاهش درد عضلات در بارداری:
عضلات ساق پایتان را کش و قوس دهید همچنین حرکات کششی قبل از خواب ممکن است به جلوگیری از گرفتگی عضلات پا در دوران بارداری کمک کند.
به اندازه طول بازو از دیوار بایستید. دستان خود را روی دیوار مقابل خود قرار دهید و پای راست خود را پشت پای چپ خود حرکت دهید. به آرامی پای چپ خود را به جلو خم کنید، زانوی راست خود را صاف و پاشنه راست خود را روی زمین نگه دارید. کشش را حدود 30 ثانیه نگه دارید. پشت خود را صاف و باسن خود را به سمت جلو نگه دارید. پاهای خود را به سمت داخل یا خارج حرکت ندهید. پاها را عوض کنید و این حرکت را تکرار کنید.
فعالیت بدنی منظم داشته باشید چرا که پیاده روی و فعالیت روزانه در جلوگیری و همچنین درمان گرفتگی عضلات در بارداری کمک کننده هستند.
به مقدار زیاد مایعات بنوشید. هیدراته و پرآب نگه داشتن ماهیچه ها و عضلات ممکن است به جلوگیری از گرفتگی عضلات کمک کند. هنگامی که به اندازه کافی مایعات می نوشید، ادرار شما باید شفاف یا به رنگ زرد روشن باشد. اگر ادرار به رنگ زرد تیره تر بود، ممکن است به این معنی باشد که آب کافی دریافت نمی کنید.
کفش مناسب بپوشید. کفشهایی را انتخاب کنید که راحت باشند و از پاهای شما حمایت کنند. ممکن است پوشیدن کفش هایی با پاشنه سفت به شما کمک کند.
از نشستن یا ایستادن طولانی مدت در یک وضعیت خودداری کنید. به اطراف حرکت کنید. با پاهای روی هم ننشینید.
اگر در شب گرفتگی دارید، قبل از خواب حمام کنید تا عضلات پا شل شوند.
زمانی که گرفتگی دارید، یک حوله گرم یا بطری آب گرم روی آن ناحیه قرار دهید و ماساژ را فراموش نکنید.
تاثیر منیزیم بر گرفتگی عضلات در بارداری
از آنجایی که گرفتگی عضلات میتواند با مصرف منیزیم در بارداری بهبود پیدا کند؛ مصرف این مکمل توصیه میشود. حتی اگر باردار هستید و درد و گرفتگی احساس نمیکنید مصرف منیزیم در بارداری به جلوگیری از گرفتگی عضلات پا کمک میکند بهتر است قبل از مصرف مکمل با پزشک خود صحبت کنید. همچنین خوردن غذاهای غنی از منیزیم مانند غلات کامل، لوبیا، میوه های خشک، آجیل و دانه ها هم تاثیر گذار هستند.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
منابع:
برچسب ها :
بیماری ها در بارداریشکایات شایع بارداری