مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب بارداری

ضعف و خستگی

ضعف و خستگی

​ضعف و  خستگی در بارداری

 خستگی یکی از علائم شایع در دوران بارداری است که از فردی به فرد دیگر یا بارداری به بارداری دیگر متفاوت است. برخی از زنان ممکن است در کل دوران بارداری احساس خستگی نکنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است احساس خستگی زیادی داشته باشند. اگر چه تجربه‌ی احساس خستگی در طول بارداری تغییر می‌کند اما اغلب زنان در دوران بارداری احساس خستگی بیشتری نسبت به حالت معمول دارند. خستگی در دوران بارداری در سه ماهه‌ی اول شایع‌تر است و اغلب در طول سه ماهه‌ی دوم کاهش می‌یابد، و معمولاً در سه ماهه‌ی سوم مجدداً باز می‌گردد.

خستگی در سه ماهه‌ی اول بارداری

در اوایل بارداری، به نظر می‌رسد تغییرات هورمونی یکی از دلایل اصلی بروز احساس خستگی است. بدن شما  حجم خون بیشتری برای انتقال مواد مغذی به جنین در حال رشدتان ایجاد می‌کند. همچنین سطح قند خون و فشار خون شما نیز پایین‌تر می‌آید. تغییر در سطح هورمون‌ها، بویژه افزایش سطح پروژسترون، مسئول ایجاد خستگی و خواب آلودگی در شما هستند. البته سایر ناراحتی‌های معمول بارداری نیز نقش مهمی در بروز این احساس دارند. به عنوان مثال، اگر درد پشت، کمر یا لگن دارید، تکرر ادرار دارید، خواب خوبی ندارید، یا از تهوع و استفراغ رنج می‌برید، همه ی این عوامل می توانند از شما انرژی بگیرند. تغییرات هیجانی مانند این که آیا بارداری برنامه ریزی شده‌ای دارید یا خیر، اضطراب در مورد مادر شدن، نگرانی در مورد سلامت جنین یا حتی احساسات متضاد و کشمکش در مورد بارداری نیز علاوه بر تغییرات جسمی می‌توانند در  افت انرژی و احساس خستگی شما دخیل باشند.

خستگی در سه ماهه‌ی دوم بارداری

 در طول سه ماهه‌ی دوم، اغلب سطح انرژی شما افزایش یافته و احساس بهتری نسبت به قبل خود خواهید داشت. بسیاری از زنان در طول بارداری از این زمان برای انجام کارهای عقب افتاده‌ي خود و همچنین آمادگی برای وظایفی که در پیش دارند، استفاده می کنند، زیرا سطح انرژی در سه ماهه‌ی سوم دوباره کاهش می‌یابد. این دوره "سه ماهه‌ی شاد" نامیده می‌شود. حال اگر در طول این سه ماهه هنوز هم احساس خستگی دارید نگران نباشید، اگرچه معمولاً این احساس کمی کمتر خواهد شد، اما متأسفانه در مواردی به صورت طبیعی ممکن است خستگی در طول سه ماهه‌ی دوم نیز هنوز وجود داشته باشد.

خستگی در سه ماهه‌ی سوم بارداری

در اواخر دوران بارداری، به احتمال زیاد احساس خستگی دوباره بازخواهد گشت. زیرا در این مرحله شما وزن زیاد جنین را تحمل می‌کنید، به‌علاوه ممکن است به‌دلیل وجود مشکلاتی همچون تکرر ادرار، کمردرد، سوزش سردل و سندرم پای بی‌قرار مشکل خواب و در نتیجه احساس خستگی را تجربه کنید.

مقابله با خستگی در حین بارداری:

  • استراحت: هنگامی که احساس خستگی دارید، استراحت بیشتری داشته باشید. برای این کار شب‌ها زودتر به رختخواب بروید یا روزها در صورت امکان، چرت نیمروز داشته باشید. اجتناب از  نوشیدن مایعات چند ساعت قبل از خواب نیز یک راه خوب برای کاهش تعداد دفعاتی است که باید به دستشویی بروید؛
  • برنامه ریزی: در صورتی که تعهدات یا فعالیت‌های فعلی شما بیش از حد توانتان است، ممکن است مجبور باشید برنامه کاری خود را به طور موقت کمتر کنید یا آن را تغییر دهید. برای این کار در صورت امکان، ساعت کاری‌تان را کاهش دهید، یا از دوستان و خانواده بخواهید که به شما در انجام کارهای خانه کمک کنند.
  • داشتن یک رژیم غذایی متعادل: خوردن وعده‌های غذایی مغذی به شما برای حفظ سطوح انرژی تان در مدت طولانی کمک خواهد کرد.  وعده‌های غذایی‌تان را به شش وعده تقسیم کنید. اطمینان حاصل کنید که آهن، پروتئین و کالری به اندازه کافی دریافت می‌کنید. اگر مواد مغذی مناسب دریافت نکنید، خستگی می‌تواند تشدید شود. همچنین، بایستی اطمینان حاصل کنید که در حین بارداری مایعات کافی مصرف می‌کنید، به‌خصوص اگر هوا گرم باشد.
  • ورزش: اگرچه ممکن است احساس کنید که انرژی لازم برای ورزش کردن را ندارید، اما فعالیت در حد متوسط مانند پیاده‌روی 30 دقیقه‌ای (در صورت مجوز پزشک) باعث خواهد شد که احساس انرژی بیشتری داشته باشید. ورزش در دوران بارداری سودمند است مگر اینکه پزشک‌تان شما را از انجام آن منع کند.

نویسنده مقاله : افسانه گنجی

برچسب ها :