مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

حرکات جنین در هفته های بارداری
قطعا اولین حرکت جنین در شکم مادر، جزو هیجان انگیزترین و شیرین ترین لحظات بارداری است که معمولا اولین حرکت جنین از هفته 18 بارداری شروع می شود و معمولا مادران در بارداری دوم حرکات را واضح تر احساس می کنند.
همچنین حرکات جنین در هفته بارداری از هفته 28 بارداری تا هفته 32 بارداری به اوج خود می رسد و بعد از هفته 32 بارداری حرکات جنین کاهش می یابد(به طور کلی حرکات جنین در هفته های آخر بارداری کاهش می یابد).
حرکات جنین از چه زمانی شروع میشود؟
تعداد دفعات بارداری مادر و وضعیت بدن او در درک حرکات جنین موثر است. به طور کلی مادری که تجربه یک بارداری موفق داشته است انتظار می رود در هفته های 16 تا 18 حاملگی اولین حرکت جنین خود را احساس کند و مادری که اولین بارداری خود را سپری می کند ممکن است حدود دو هفته (بین هفته های 18 تا 20) دیرتر متوجه حرکات و ضربات آرام جنین خود شود.
در صورتی که مادر در زمان های ذکر شده متوجه حرکات جنین خود نشود باید به پزشک مراجعه کند تا در صورت نیاز ضربان قلب جنین توسط سونوگرافی مورد بررسی قرار گیرد و اقدامات لازم توسط وی صورت گیرد.
حرکات جنین در طول بارداری
حرکات جنین در طول بارداری توسط مادر حس شود حرکت خود را شروع می کند. حرکات زیبا و باورنکردنی او حین انجام سونوگرافی در صورتی که بیدار باشد دیده می شود.
حرکات جنین در هفته های بارداری به ترتیب زیر می باشد:
- در هفته 7تا 8 بارداری، جنین شروع به تکان خوردن می کند.
- حدود هفته نهم بارداری، با شروع سکسکه، تکان می خورد و همچنین بازوها و پاهای خود را به صورت نامحسوس حرکت می دهد.
- در هفته دهم بارداری، جنین می تواند سر خود را تکان دهدو با دست صورت خود را لمس کند همچنین در این هفته قادر است فک خود را باز و بسته کند.
- بعد از هفته 12 بارداری ، او می تواند علاوه بر حرکات کششی، خمیازه نیز بکشد.
- در هفته 14 بارداری او می تواند چشم خود را به اطراف بچرخاند.
- در هفته 15 بارداری او می تواند انگشت شست خود را بمکد. که با مشاهده این صحنه در طول اسکن می توان به راست دست یا چپ دست بودن او پی برد.
به تدریج، با رشد جنین حرکات ملایم و لرزشی او قوی تر می شود و مادر نیز آنها را واضح تر از قبل احساس خواهد کرد.
در زمانی که جنین حرکت نمی کند به احتمال زیاد خواب است، حتی ممکن است در زمان سونوگرافی نیز در حال چرت زدن باشد و حرکتی نکند. با کمی فشار و ضربه به شکم جنین بیدار می شود و حرکت می کند.
با پیشرفت بارداری، زمان استراحت جنین نیز طولانی می گردد و این زمان معمولا 20 دقیقه و یا حتی ممکن است به 50 تا 75 دقیقه نیز برسد.
حرکات جنین در طول روز
تعداد حرکات جنین در طول بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است و یکی از شاخص های سلامت جنین به شمار می رود. در طول بارداری مادر متوجه الگوی خواب و بیداری جنین خود و همچنین ریتم حرکات او می شود و نیازی به شمارش و ثبت حرکات جنین در طول روز نمی باشد. هر جنین دارای الگوی حرکت، بیداری و خواب مختص به خود را دارد.
در صورتی که مادر متوجه کاهش حرکت جنین یا عدم حرکت جنین خود شد با حفظ آرامش و خوردن یک میان وعده شیرین به پهلوی چپ دراز بکشد و حرکات جنین خود را بشمارد و در صورت ثبت ده حرکت در یک ساعت جای نگرانی نیست و طبیعی می باشد اما اگر در طول دوساعت تعداد حرکات به ده نرسید و با کاهش حرکت جنین روبرو شدید حتما باید به پزشک خود اطلاع دهد.
روش هایی که باعث حرکت جنین می شوند عبارتند از:
- یک میان وعده شیرین بخورید و با آرامش به پهلوی چپ دراز بکشید، پاهای خود را به سمت شکم جمع کنید:
در صورت عدم حرکت جنین یا کاهش حرکت جنین ممکن است جنین به خواب رفته که با خوردن یک میان وعده شیرین؛ جنین ممکن است از خواب بیدار شود.
- مصرف نوشیدنی خیلی سرد:
مصرف نوشیدنی خیلی سرد سبب می شود جنین تغییر دمارا احساس کند و موجب حرکت او شود. مصرف نوشیدنی شیرین سرد نیز با افزایش قند خون، جنین را برای حرکت تشویق می کند.
- ایجاد سر و صدا :
به عنوان مثال می توانید موسیقی با صدای بلند بگذارید و یا یکی از درب های خانه را محکم باز و بسته کنید.
شروع حرکت جنین با انجام موارد فوق نشانه خوبی برای وی است.
با مشاهده هر یک از علائم زیر باید به پزشک اطلاع داده شود:
عدم احساس ده حرکت جنین یا بیشتر در طول دو ساعتی که دراز کشیده اید.
عدم حرکت جنین در پاسخ به سر و صدا و یا سایر محرک ها
- کاهش چشمگیری در حرکات جنین و یا کاهش تدریجی حرکت جنین در طی چند روز
اگر جنین نسبت به قبل کمتر حرکت می کند، این می تواند نشانه آن باشد که مواد مغذی و اکسیژن به اندازه کافی از طریق جفت به او نمی رسد و در معرض خطر می باشد به همین دلیل باید به حرکات جنین توجه کرد.
نویسنده مقاله : سمیه محمودی
منابع: