مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر مژگان وهابی عضو گروه زنان، متخصص زنان و زایمان ...در بارداری به دلیل تاثیر هورمون های بارداری بر کل بدن و افزایش حجم خون، جریان خون هم در رگ ها افزایش پیدا میکند و چون سیستم ایمنی بدن به صورت کلی در بارداری تضعیف میشود ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به عفونت سینوس ها در بارداری باشید. همچنین اگر قبل از بارداری به علت سینوزیت سردرد های شدید داشته باشید و مستعد التهاب و سرماخوردگی مکرر باشید سینوزیت در بارداری برایتان اتفاق می افتد اما نگران تاثیر سینوزیت بر جنین تان نباشید چون اغلب عفونت سینوس ها گذرا هست و با درمان اصولی رفع میشود.
سینوزیت چیست؟
سینوسها یک حفرههایی در جمجمه شما هستند که به طور معمول پر از هوا هستند، اما اگر مسیر تخلیهی آنها مسدود شود، پر از مایع میشوند. سینوزیت التهاب و عفونت در بافت این سینوسها هستند و باکتریها میتوانند در حفرههای سینوس رشد کرده و باعث ایجاد عفونت یا سینوزیت شوند.
علت سینوزیت در بارداری
سینوزیت در دوران بارداری می تواند توسط یک عفونت ویروسی، باکتریایی یا قارچی ایجاد شود در برخی موارد، عفونت سینوسی از عارضه های سرماخوردگی است. همچنین اگرقبل از بارداری آلرژی داشتید، در معرض خطر بیشتری برای عفونت سینوسی هستید. در هر دو حالت، مخاط می تواند حفره های سینوسی را مسدود کرده و منجر به تورم و التهاب و در نهایت عفونت سینوس ها شود. عفونت سینوس ها علائم ناخوشایندی ایجاد می کند و اذیت کننده است اما نگران نشوید چراکه درمان سینوزیت در بارداری در دسترس است.
علائم سینوزیت در بارداری

علامت های عفونت سینوسی می تواند مثل آلرژی یا سرماخوردگی باشد. شایع ترین علامت سینوزیت، درد یا حساسیت در اطراف بینی و گونه ها است. این عفونت باعث التهاب در سینوس های پشت استخوان گونه و پیشانی هستند که از تخلیه صحیح مخاط در سینوس ها جلوگیری می کند و باعث درد و فشار در این ناحیه می شود.
عفونت سینوسی می تواند علائم دیگری هم ایجاد کند، از جمله:
- تخلیه مخاط
- گرفتگی بینی
- درد و فشار در اطراف صورت
- گلو درد
- سردرد
- دندان درد
- تب
- سرفه کردن
زمان علائم عفونت حاد می تواند تا چهار هفته طول بکشد اما عفونت مزمن می تواند بیش از 12 هفته طول بکشد و سینوزیت می تواند در هر ماهی از بارداری ایجاد شود.
تاثیر سینوزیت بر جنین
ممکن است یکی از سوالات مادران این باشد که " آیا سینوزیت رو جنین تاثیر منفی میگذارد؟" از آنجایی که هر مادر باردار نگران سلامت جنین خود در طول بارداری می باشد لازم است برای راحتی خاطر شما بگوییم که تاثیر سینوزیت بر جنین شناخته شده نمی باشد و به تنهایی به جنین در حال رشد آسیبی نمی رساند. با این حال در موارد نادر، علائم آن می تواند منجر به عوارض شود چرا که خود بارداری هم می تواند سیستم ایمنی را تضعیف کند و ریسک را برای عفونت افزایش دهد.
عوارض سینوزیت در بارداری
جالب است بدانید اخیرا تحقیقات نشان داده است که افزایش سن حاملگی تأثیر قابل توجهی بر میزان افزایش گرفتگی بینی در بینی دوران بارداری دارند همچنین زنان مبتلا به دیابت حاملگی یا حاملگی های چند قلویی ممکن است خطر بیشتری برای در مورد حاملگی چند قلو، این می تواند به دلیل افزایش هورمون های بارداری باشد.
عوارض سینوزیت در بارداری نادر است اما گرفتگی بینی مداوم و طولانی مدت میتواند خطراتی را برای رشد مناسب جنین به دلیل کاهش تدریجی اکسیژن ایجاد کند.
و نکته مهم این هست که گرفتگی بینی به دلیل آلرژی یا سینوزیت هیچ تاثیری بر نتایج زایمان شما ندارد و در واقع، بروز ناهنجاری های مادرزادی را به طور قطع نمیتوان یکی از عوارض سینوزیت در بارداری به شمار آورد.
نکته مهم: اگر تب بالاتر از 38 درجه سانتیگراد دارید، یا اگر شروع به سرفه کردن با مخاط سبز یا زرد کردید،حتما به پزشک خود مراجعه کنید همچنین در صورت داشتن عفونت های مکرر سینوسی و مقاوم به درمان حتما پزشکتان را در جریان بگذارید.
عدم درمان عفونت شدید سینوسی خطر عوارضی مانند مننژیت را افزایش می دهد. مننژیت التهاب غشاهای مغز یا نخاع است همچنین عفونت درمان نشده می تواند به سایر قسمت های بدن مانند استخوان ها، چشم ها و پوست سرایت کند و همچنین می تواند بر حس بویایی شما تأثیر بگذارد پس بهتر است برای درمان عفونت سینوس های خود اقدامی مناسب انجام دهید.
درمان سینوزیت در بارداری

ممکن است در دوران بارداری نگران مصرف دارو برای عفونت سینوس ها باشید. نگرانی های شما به جا می باشد اما خبر خوب این است که داروهایی وجود دارند که مصرف آنها در دوران بارداری بی خطر است مانند داروهای ضد گرفتگی بینی, آنتی هیستامینها ، داروهای خلط آور و داروهای سرکوب کننده سرفه بهتر است همیشه برای مصرف هر نوع دارویی در طول بارداری تان با پزشک خودتان حتما مشورت کنید.
چه آنتی بیوتیکی برای سینوزیت مناسب است؟
برای یک فرد غیر باردار آنتی بیوتیک هایی مثل آزیترومایسین، آموکسی سیلین و .… تجویز میشود اما در بارداری باید با توجه به شدت سینوزیت و علامت ها پزشک متخصص برای شما آنتی بیوتیک به همراه مسکن و ضد احتقان تجویز کند. به عنوان مثال، می توانید سردرد سینوسی و گلودرد را با استامینوفن ساده تسکین دهید اما نمیتوانید از ایبوپروفن کمک بگیرید.
در نتیجه توصیه میکنیم درمان سینوزیت در بارداری را بر عهده درمانگر خود بگذارید و هرگونه آنتی بیوتیک و دارو برای سینوزیت در بارداری را با مشورت پزشکتان استفاده کنید.
درمان خانگی سینوزیت در بارداری
شاید شما از آن دسته از مادرانی هستید که میخواهید علائم خود را با درمان های خانگی بهبود دهید.
باید بدانید که افزایش مصرف مایعات می تواند گلودردتان را کاهش دهد و باعث تخلیه عفونت ها شود همچنین جالب است بدانید بعضی از مادران مصرف مایعاتی مثل آبمیوه های طبیعی، آب مرکبات ، چایی های کم کافئین و همنیطور سوپ و آبگوشت و سایر مایعات داغ را قاتل سینوزیت در بارداری ذکر کرده اند.
- استفاده از سرم های نمکی برای شست و شوی مجاری تنفسی بسیار کمک کننده هست.
- برای تسکین گلودردتان و درمان خلط پشت حلق در بارداری غرغره کردن آب نمک را فراموش نکنید. میشود گفت غرغره کردن یکی از بهترین درمان خانگی سینوزیت در بارداری می باشد.
- هنگام خواب برای بالا بردن سر خود با بیش از یک بالش بخوابید. این مانع از تجمع مخاط در سینوس های شما در شب می شود.
- از بخور برای کمک به شل شدن مخاط تنفسی استفاده کنید.
- استراحت کنید؛ استراحت می تواند سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کند.
اگر درد صورت یا سردرد ناشی از سینوزیت دارید، با قرار دادن کیسه سرد یا گرم روی پیشانی خود، درد را تسکین دهید یا پیشانی خود را به آرامی ماساژ دهید. حمام آب گرم نیز ممکن است سردرد سینوسی را تسکین دهد. مطمئن شوید که آب خیلی داغ نباشد. (در بارداری باید از حمام آب گرم خودداری کرد)
آیا عنبر نسا برای سینوزیت در بارداری تاثیر گذار است ؟
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که این مسئله که در طب سنتی عنبرنسا به عنوان دارو برای سینوزیت در بارداری به حساب می آید واقعیت دارد یا خیر ؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که از لحاظ علمی و در طب نوین عنبر نسا هیچ جایگاهی برای درمان خانگی سینوزیت در بارداری ندارد.
آزمایشات مربوط به عفونت سینوسی در دوران بارداری
اگر عفونت سینوس ها مزمن باشد و با درمان خانگی و حتی با مصرف داروها بهبود پیدا نکند، پزشک ممکن است آزمایش های مختلفی را انجام دهد:
- آندوسکوپی بینی: پزشک یک لوله نازک و انعطاف پذیر را برای معاینه سینوس های شما وارد بینی تان می کند .
- تست های تصویربرداری: پزشک شما ممکن است سی تی اسکن یا ام آر آی را برای گرفتن عکس از سینوس های شما برای کمک به تایید تشخیص تجویز کند.
همچنین بسته به شرایط و علائم شما، پزشک ممکن است برای تعیین علت اصلی عفونت سینوسی، کشت بینی و سینوس را نیز تجویز کند.
راهکارهای پیشگیری از سینوزیت در بارداری
ابتلا به عفونت سینوسی در دوران بارداری جالب و خوشایند نیست اما راه هایی برای پیشگیری و کاهش خطر آن وجود دارد پس بهتر است قبل از ابتلا و گشتن به دنبال بهترین دارو برای سینوزیت در بارداری، راه های پیشگیری از این عفونت را در بارداری بشناسید.
این عفونت ها اغلب پس از سرماخوردگی ایجاد می شوند، بنابراین سعی کنید تمام تلاش خود را برای جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی انجام دهید. اگر در اطرافیانتان فرد سرماخورده ای وجود دارد ارتباط را محدود کنید. استفاده از ماسک صورت را برای محافظت از خود در برابر میکروب ها در نظر بگیرید. همچنین شستن مکرر دست ها و اجتناب از دست زدن به دهان و بینی بسیار مهم است .
اگر آلرژی دارید، از پزشک خود در مورد آنتی هیستامین های ایمن بارداری برای مدیریت علائم خود بپرسید و از مصرف خودسرانه این داروها پرهیز کنید. اگر سابقه سینوزیت دارید از استشمام بوهای سنگین یا دود سیگار و همینطور عطر ها و محصولات پاک کننده قوی خودداری کنید. هوای خشک از تخلیه سینوس ها جلوگیری می کند، بنابراین استفاده از یک مرطوب کننده برای افزایش سطح رطوبت در خانه می تواند خطر ابتلا به عفونت سینوسی را کاهش دهد.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : محدثه حيدري
منابع:
برچسب ها :
بیماری ها در بارداری