مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر زهرا خلج عضو گروه زنان، جراح و متخصص زنان و زایمان ...
در بارداری تتو و پیرسینگ مجاز است؟
باردار بودن زمان حساس و مهمی در زندگی هر فردی است. شما در حال آماده شدن برای مادر شدن هستید و مسئول زندگی در حال رشد درون خود هستید. یکی از دغدغههایی که مادران در دوران بارداری تجربه میکنند، استفاده از روشهای مربوط به زیبایی است. بسیاری از افراد و پزشکان این دغدغه را بیمورد تلقی میکنند و از مادران میخواهند که انجام چنین خدماتی را به بعد از زایمان موکول کنند. اما اگر بخواهیم از دیدگاه یک زن به این مسئله نگاه کنیم شاید ۹ ماه کنار گذاشتن کارهای زیبایی و رسیدن به خود کار چندان آسانی نباشد. آیا واقعا کارهای زیبایی به جنین آسیب میرساند و امکان استفاده از چنین خدماتی در طول بارداری وجود ندارد؟
تتو و پیرسینگ از جمله کارهای زیبایی هستند که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند و افراد زیادی به سراغ آنها میروند. بسیاری از مادران درباره ایمنی و تأثیرات این روشها بر روی سلامت خود و جنین سوالاتی دارند. در این مقاله به بررسی تأثیرات تتو و پیرسینگ در بارداری خواهیم پرداخت و نکات مهمی را به مادران باردار ارائه میدهیم. امیدواریم با مطالعه این مقاله بتوانید با آگاهی کامل تصمیم مناسبی برای انتخاب تتو یا پیرسینگ در بارداری بگیرید.
تتو در بارداری
تتو به فرآیند تزریق رنگدانهها به لایههای زیرین پوست اشاره دارد. شاید به این فکر کرده باشید که با انجام یک تتو در بارداری، این زمان خاص در زندگی خود را همیشه به یاد بیاورید.
قطعا برای همه زنان سلامت جنین اولویت اصلی است و از انجام فعالیتهایی که در دوران بارداری پرخطر محسوب میشود، دوری میکنند. وقتی صحبت از تتو در بارداری میشود، با اطمینان نمیتوان گفت پرخطر محسوب میشود یا نه. عدم تحقیق در مورد موضوعات زیبایی باعث شده هیچ قانون قطعی در مورد ایمنی آنها در بارداری وجود نداشته باشد.
به خاطر عوارضی که تتو در بارداری ممکن است ایجاد کند، متخصصان معمولاً توصیه میکنند که زنان باردار از انجام تتو خودداری کنند و انجام آن را به پس از زایمان موکول کنند.
تاثیر تغییرات بارداری بر تتو
در دوران بارداری، پوست دچار تغییرات هورمونی و فیزیکی میشود که میتواند تأثیر مستقیمی بر روی کیفیت و ماندگاری تتو داشته باشد. در واقع تغییرات هورمونی در دوران بارداری میتواند باعث افزایش حساسیت پوست، تغییرات رنگدانهها و حتی بروز ترکها یا کشیدگیهایی در نواحی خاصی از بدن مانند شکم، سینهها و رانها شود. این تغییرات ممکن است به تغییر رنگ و شکل تتوها منجر شود. افزایش حجم خون و تغییرات در سیستم لنفاوی نیز میتواند باعث تغییرات در بافت پوست و در نتیجه تأثیر بر روی تتوها شود.
برخی از زنان ممکن است متوجه شوند که تتوهای قبلیشان، به خصوص تتو روی ﺷﮑﻢ در ﺑﺎرداری محو میشوند یا به شکل غیرقابل پیشبینی تغییر میکنند. به همین دلیل صرف نظر از خطراتی که انجام تاتو در بارداری میتواند به همراه داشته باشد، به خاطر تغییرات فیزیولوژیک این دوران، انجام تتو در حاملگی معمولا با نتایج رضایت بخشی هم همراه نیست.
خطرات و عوارض تتو در بارداری
در کنار مشکلاتی که ذکر شد، انجام تتو در بارداری با خطراتی هم همراه خواهد بود. به همین دلیل است که ﻧﻈﺮ پزﺷﮑﺎن درﺑﺎره تتو در ﺑﺎرداری کاملا منفی است. از خطرات تتو در حاملگی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آسیب رسیدن به جنین
یکی از بزرگترین نگرانیها درباره تتو در بارداری، مواد مورد استفاده در این فرآیند و تاثیر آنها روی جنین است. اطلاعات کمی در مورد ایمنی رنگهای پوستی که برای تتو در بارداری استفاده میشود در دسترس است. جوهرهایی که برای تتو استفاده میشوند ممکن است حاوی مواد شیمیایی یا فلزات سنگین باشند که برای جنین خطرناک هستند و میتوانند به جنین آسیب برسانند. این احتمال وجود دارد که مواد شیمیایی موجود در رنگ بر رشد کودک در ۱۲ هفته اول تأثیر بگذارد. با این حال، خطرات دراز مدت آن و همچنین اثرات آن بر جنین در طول باقیمانده بارداری ناشناخته است.
افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای عفونی
نگرانی دیگری که در مورد انجام تاتو در بارداری وجود دارد، ابتلا به ﺑﯿﻤﺎریﻫﺎی ﻧﺎﺷﯽ از تتو در ﺑﺎرداری است. اگر تتو در شرایط بهداشتی مناسب انجام نشود، خطر ابتلا به بیماریهای عفونی مثل هپاتیت و عفونتهای باکتریایی و ویروسی افزایش مییابد که میتواند عواقب جدی برای مادر و جنین داشته باشد. به خصوص اینکه سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری ضعیفتر از حالت عادی است و این موضوع میتواند احتمال ابتلا به عفونتها را افزایش دهد. عفونت باکتریایی ناشی از تتو میتواند به جریان خون راه پیدا کند و به باکتریمی و احتمالاً سپسیس تبدیل شود که میتواند تهدید کننده زندگی باشد. عفونتها میتوانند به زایمان زودرس یا سایر مشکلات جدی منجر شوند.
افزایش احتمال پاسخ آلرژیک
برخی از زنان باردار ممکن است به رنگدانههای مورد استفاده در تتو حساسیت نشان دهند. از آنجا که سیستم ایمنی در دوران بارداری تغییر میکند، احتمال بروز واﮐﻨﺶ آﻟﺮژﯾﮏ ﺑﻪ تتو در ﺑﺎرداری هم نسبت به غیربارداری افزایش مییابد. این واکنش معمولا با قرمزی و التهاب شدید و یا خارش و کهیر همراه است.
درد و استرس
فرآیند تتو در حاملگی میتواند باعث درد و استرس شود. افزایش سطح استرس میتواند بر سلامت جنین تأثیر منفی بگذارد و حتی باعث انقباضات زودرس رحمی شود.
تتو در روند زایمان مشکلی ایجاد نمیکند؟
برخی از زنان نیز ممکن است شنیده باشند که اگر روی پشت یا کمر خود تتو داشته باشند، نمیتوانند موقع زایمان بی حسی اپیدورال انجام دهند. مطالعات بسیار کمی در مورد خطراتی که میتواند برای زنانی که تتو پشت دارند و اپیدورال انجام میدهند، انجام شده است. تاکنون هیچ یک از این مطالعات به طور قطعی هیچ دادهای که نشان دهنده وجود خطرات باشد، پیدا نکرده است. بنابراین اکثر متخصصان بیهوشی مشکلی برای انجام اپیدورال به یک زن با تتو پشت ندارند.
زمان مناسب برای تتو بعد از زایمان
خطرات انجام تتو در دوران شیردهی نامشخص است. برخی از ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی در مورد رنگدانهها یا عفونتهایی که از شیر به نوزاد منتقل میشود، ابراز نگرانی کردهاند. به همین دلیل نظر پزشکی به نظر میرسد که به نفع انجام ندادن تتو جدید در دوران شیردهی است. پس از زایمان و اتمام دوران شیردهی، که بدن به حالت طبیعی خود بازمیگردد و پوست در شرایط بهتری قرار دارد، زمان مناسبی برای انجام تتو خواهد بود.
پیرسینگ در دوران بارداری
پیرسینگ به معنای ایجاد سوراخ در بدن برای قرار دادن زیورآلات است. این فرآیند میتواند در نواحی مختلفی از جمله گوشها، بینی و حتی ناحیه شکم انجام شود. مانند تتو، پیرسینگ در بارداری نیز میتواند خطراتی را به همراه داشته باشد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
عوارض پیرسینگ در بارداری
در دوران بارداری، سیستم ایمنی بدن تحت تأثیر تغییرات هورمونی قرار میگیرد و این امر میتواند خطر ابتلا به عفونتها را افزایش دهد. اگر پیرسینگ در شرایط بهداشتی نامناسب انجام شود، عفونت میتواند به سرعت در بدن گسترش یابد و به سلامت مادر و جنین آسیب برساند. عفونتهای ناشی از پیرسینگ میتوانند عوارض جدی به همراه داشته باشند، از جمله زایمان زودرس و مشکلات جدی برای جنین. به همین دلیل به زنان توصیه میشود در دوران بارداری یا در حین تلاش برای بچه دار شدن، به دلیل تغییرات فیزیکی بدن در این زمان، از انجام پیرسینگ روی ناف، نوک سینهها یا اندام تناسلی خودداری کنند.
آیا میتوان پیرسینگهای قدیمی را در دوران بارداری نگه داشت؟
در دوران بارداری، بدن زنان دچار تغییرات فیزیکی قابل توجهی میشود. این تغییرات میتوانند بر روی ناحیهای که پیرسینگ در آن انجام شده تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، پیرﺳﯿﻨﮓ ﻧﺎف در زﻣﺎن ﺑﺎرداری، با بزرگ شدن شکم، ممکن است فشار بیشتری به پیرسینگ وارد شود و این امر میتواند باعث درد یا آسیب به ناحیه سوراخ شده شود. همچنین، ممکن است زیورآلات در ناحیه شکم باعث تحریک پوست و واکنش آلرژیک شوند. به همین دلیل توصیه پزشکان این است که با شروع بارداری، پیرسینگها به خصوص پیرسینگهای ناحیه شکم خارج شوند.
نکات ایمنی و مراقبتی برای پیرسینگ در دوران بارداری
اگر یک زن باردار تصمیم به انجام پیرسینگ دارد، باید از یک متخصص مجرب و معتبر کمک بگیرد. همچنین باید اطمینان حاصل کند که تمام ابزارها و وسایل مورد استفاده استریل شده و در شرایط بهداشتی مناسب انجام میشود. در صورت بروز هرگونه علامت غیرطبیعی مانند قرمزی، تورم یا درد شدید، باید فوراً به پزشک مراجعه کند. همچنین، توصیه میشود که از زیورآلاتی استفاده شود که از مواد غیرحساسیتزا ساخته شدهاند. ﻣﺮاﻗﺒﺖ از پیرﺳﯿﻨﮓ در دوران ﺑﺎرداری هم در جلوگیری از عوارض احتمالی اهمیت زیادی دارد.
تجربیات و نظرات مادران در مورد تتو و پیرسینگ در بارداری
برخی از مادران تجربیات مثبتی از انجام تتو یا پیرسینگ در دوران بارداری دارند و معتقدند که اگر این کار با احتیاط انجام شود، مشکلی پیش نخواهد آمد. اما بسیاری از پزشکان و متخصصان بر این باورند که بهتر است زنان باردار از این روشها در دوران بارداری خودداری کنند. نظرات متناقضی وجود دارد و این موضوع نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.
اگر به دنبال جایگزینی برای تاتو در بارداری هستید، میتوانید از تتوهای موقت استفاده کنید. این نوع تتوها معمولاً با استفاده از رنگهای طبیعی یا جوهرهای موقت طراحی میشوند و میتوانند برای مدت معینی روی پوست باقی بمانند. این مواد معمولاً بدون عوارض جانبی هستند و به راحتی پاک میشوند.
سوالات متداول
در ادامه به پاسخ پرسشهای رایجی در مورد تتو و پیرسینگ در حاملگی خواهیم پرداخت که ممکن است برای شما هم مطرح باشد.
آﯾﺎ تتو در ﺑﺎرداری ﺧﻄﺮﻧﺎک اﺳﺖ؟
تتو در حاملگی به طور کلی خطراتی دارد که ممکن است شامل عفونت، واکنشهای آلرژیک و یا آسیب به پوست باشند. همچنین به علت ناشناخته بودن تاثیرات مواد رنگی استفاده شده در تتو بر سلامت جنین، احتمال آسیب رسیدن به جنین هم مطرح است.
ﭼﻪ زﻣﺎﻧﯽ ﺑﻌﺪ از ﺑﺎرداری میﺗﻮان تتو ﮐﺮد؟
به دلیل خطرات احتمالی و همچنین تغییرات هورمونی و حساسیتهای پوستی است که ممکن است در دوران بارداری رخ دهد، اگر زنی قصد دارد تتو کند، بهتر است بعد از زایمان و اتمام دوران شیردهی این کار را انجام دهد.
آﯾﺎ ﺟﻮﻫﺮ تتو در دوران ﺑﺎرداری وارد ﺟﺮﯾﺎن ﺧﻮن میﺷﻮد؟
اطلاعات دقیقی درباره ورود جوهر تتو به جریان خون در دوران بارداری وجود ندارد، اما توصیه میشود که زنان باردار از انجام تتو در این دوره خودداری کنند.
آﯾﺎ تتو میﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ جنین آﺳﯿﺐ ﺑﺮﺳﺎﻧﺪ؟
تاتو در بارداری میتواند خطراتی به همراه داشته باشد. یکی از نگرانیهای اصلی این است که رنگهای مورد استفاده در تتو ممکن است حاوی مواد شیمیایی باشند که برای جنین مضر هستند. همچنین، اگر ابزارهای تتو به درستی استریل نشده باشند، خطر عفونت وجود دارد که میتواند به مادر و جنین آسیب برساند.
آیا مواد شیمیایی در تتو به جنین منتقل میشود؟
بله، برخی از مواد شیمیایی موجود در جوهر تتو میتوانند به جنین منتقل شوند. جوهرهای تتو معمولاً حاوی رنگدانهها و مواد شیمیایی مختلفی هستند که ممکن است از طریق جریان خون مادر به جنین برسند. اگرچه تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است، اما برخی از این مواد ممکن است خطراتی برای رشد جنین ایجاد کنند.
تتوﻫﺎی ﻗﺪیمی در ﺑﺎرداری تغییر میﮐﻨﻨﺪ؟
بله، تتوهای قدیمی در دوران بارداری ممکن است تغییراتی را تجربه کنند. این تغییرات میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- تغییر رنگ
- تغییر در شکل
- خارش و حساسیت
- کاهش کیفیت
آﯾﺎ تتو در ﻣﺎه ﻫﺎی آﺧﺮ ﺑﺎرداری اﯾﻤﻦ اﺳﺖ؟
خطرات تتو در بارداری در ماههای آخر بارداری هم مطرح است و انجام تتو در ماههای آخر بارداری هم ایمن نیست.
آﯾﺎ تتوﻫﺎی ﻣﻮﻗﺖ در دوران ﺑﺎرداری اﻣﻦ هستند؟
برای تتوهای موقت در دوران بارداری از مواد طبیعی کمک گرفته میشود که معمولاً امنتر از تتوهای دائمی هستند. حتما اطمینان حاصل کنید که رنگها و مواد مورد استفاده برای تتوهای موقت از مواد طبیعی و بدون مواد شیمیایی مضر ساخته شدهاند.
آﯾﺎ ﻣﻮاد ﺷﯿﻤﯿﺎﯽ ﺟﻮﻫﺮ تتو وارد شیر ﻣﺎدر میﺷﻮﻧﺪ؟
مواد شیمیایی موجود در جوهر تتو معمولاً به شیر مادر منتقل نمیشوند، اما این موضوع به نوع مواد و جوهر استفاده شده بستگی دارد. برخی از جوهرهای تتو ممکن است حاوی مواد شیمیایی مضر باشند که بهتر است از آنها طی شیردهی پرهیز شود.
آﯾﺎ پیرﺳﯿﻨﮓ در ﺑﺎرداری بی ﺧﻄﺮ اﺳﺖ؟
پیرسینگ در حاملگی میتواند مسائلی را به همراه داشته باشد و به همین دلیل توصیه میشود در دوران بارداری با احتیاط عمل کنید.
آﯾﺎ پیرسینگ ﻧﺎف ﺑﺎﯾﺪ در ﺑﺎرداری ﺧﺎرج ﺷﻮد؟
پیرسینگ ناف در بارداری میتواند چالشهایی به همراه داشته باشد. با بزرگ شدن شکم، ممکن است پیرسینگ ناف تحت فشار قرار گیرد و باعث ناراحتی شود. در برخی موارد، ممکن است پوست اطراف پیرسینگ کشیده و ملتهب شود. به همین دلیل خارج کردن پیرسینگ ناف در بارداری تصمیم بهتری است.
و در پایان…
شواهد کافی برای گفتن اینکه آیا انجام تتو یا پیرسینگ در بارداری ایده خوبی است یا نه، وجود ندارد. افراد میتوانند اقدامات احتیاطی را برای به حداقل رساندن خطر عوارض انجام دهند، اما هیچ تضمینی در برابر عفونت و سایر مشکلات وجود ندارد. با صبر کردن تا زمان تولد نوزاد و پایان شیردهی میتوانید اطمینان حاصل کنید که عوارض احتمالی تتو یا پیرسینگ بر کودک شما تأثیر نمیگذارد.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
برچسب ها :
بارداری