مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب بارداری

هفته سی ام بارداری

هفته سی ام بارداری

تغییرات جنین و مادر در هفته سی ام بارداری

آنچه برای فرزند شما در هفته سی ام بارداری اتفاق می افتد:

در هفته 30 بارداری قد فرزند شما به حدود 40 سانتی‌متر می‌رسد و وزنش حدود 1300 گرم می‌شود. حجم مایع آمنیوتیکی که اطراف او را فراگرفته حدود 700 گرم است. همانطور که جنینتان بزرگ می‌شود فضای بیشتری در رحم به خود اختصاص می‌دهد و از حجم مایع آمنیوتیک کاسته می‌شود.

مجرای گوارش فرزندتان هفته سی بارداری تقریبا تکامل یافته است و به زودی آماده‌ برای تغذیه‌ی دهانی بعد از تولد می‌شود. درست است که ریه‌ها تکامل یافته‌اند، اما ریه‌های کوچک او هنوز به حد کافی رشد نکرده‌اند تا بتوانند در محیط خارج از رحم تنفس فرزندتان را حمایت کنند. مغز جنین در هفته سی ام کم کم شیارهای بیشتری پیدا می‌کند و شبیه مغز افراد بزرگسال می‌شود. این چین‌خوردگی‌ها همچنان افزایش می‌یابند تا فضای بیشتری برای بافت مغز و رشد و تکامل آن فراهم آورند.

مغز استخوان جنین سی هفته ای در این هفته شروع به تولید سلول‌های قرمز خون می‌کند تا برای تکامل و رشد بعد از تولد آماده شوند. تا قبل از این هفته طحال این وظیفه را به عهده داشته است. در این هفته کمی از سرعت رشد او کاسته می‌شود، اما سلول‌های خاکستری مغز او با سرعت بسیار زیادی به رشد خود ادامه می‌دهند تا اندازه‌ی سر و جمجمه‌ی او افزایش یابد.

جنین شما در این هفته به راحتی چشمانش را باز و بسته می‌کند و توانایی تمایز بین تاریکی و روشنایی را دارد و حتی می‌تواند جهت نوری که به شکم شما می‌تابد را دنبال کند.

زمانی که جنین شما متولد می‌شود در اکثر ساعات شبانه‌روز چشم‌هایش بسته است و زمانی که چشمانش را باز می‌کند توانایی واکنش به تغییرات نور را دارد، اما دقت بینایی او فقط 20/1 می‌باشد و این بدان معناست که فقط قادر است اشیا را از فاصله‌ی چند سانتی‌متری به طور دقیق ببیند. این درحالی است که قدرت بینایی طبیعی برای شما و افراد بزرگسال سالم 20/20 می‌باشد.

در هفته سی بارداری ناخن‌ های جنین شما رشد کرده و ممکن است در بعضی مواقع به قدری رشد کنند که پس از تولد نیاز باشد سریعا کوتاه شوند.

در بدن شما در طول هفته 30 بارداری چه تغییراتی اتفاق می افتد؟

در هفته 30 بارداری رحم شما حدودا 10 سانتی‌متر بالاتر از ناف قابل لمس است. وزنتان بالا رفته و ظاهر شما بسیار تغییر کرده است. این هفته‌های آخر صورت پف کرده‌ای خواهید داشت، پوست شکمتان به قدری کشیده می‌شود که فکر می‌کنید دیگر جایی برای بزرگ تر شدن ندارد، اما همچنان جنین بزرگ‌تر می‌شود و به حد کافی جا برای رشد و حرکت خواهد داشت. به طور کلی ظاهر بدنتان نامتناسب جلوه می‌کند، اما جای نگرانی نیست، زیرا پس از زایمان با دقت به توصیه‌ها به وزن قبلی خود باز می‌گردید.

در هفته‌های پایانی بارداری خلق و خوی شما به قدری تغییر می‌کند که طاقت هیچ ناراحتی‌ای را ندارید و با کوچک‌ترین مورد بی‌اهمیتی سریعا اندوهگین می‌شوید. به خاطر داشته باشید که این تغییرات تقریبا در 10 درصد زنان باردار اتفاق می‌افتد. اما اگر شما احساس افسردگی کردید و استرس بیش از حد داشتید باید پزشک خود را در جریان بگذارید.

 شما باید رابطه‌ی زناشویی خود با همسرتان را زنده نگه دارید و هفته به هفته بارداری ادامه دهید، مگر اینکه پزشکتان شما را به خاطر شرایطی که دارید از این کار منع کند. بسیاری از زوجین به طور موقت رابطه‌ی خود را کم می‌کنند، اما این مشکل غیر قابل حلی نیست. فقط کافی است اطلاعات خود را در مورد رابطه‌ی جنسی در بارداری بالا ببرید و به آن‌ها نیز عمل کنید.

فعالیت‌های هفته سی ام بارداری:

دیگر وقت آن رسیده که وسایل فرزند خود را آماده کنید، می‌توانید این کار را به همسر خود بسپارید. زیرا سر هم کردن قسمت‌های مختلف گهواره و کالسکه و تخت‌خواب نوزادتان ممکن است برای شما دشوار باشد.

سعی کنید هر روز برنامه‌ای برای گوش دادن به موسیقی آرام داشته باشید. این کار باعث آرامش شما و فرزندتان می‌شود.

اگر شاغل هستید و امکان دارد کار تمام وقت خود را به پاره وقت تغییر دهید و در محل کار جایی برای استراحت داشته باشید.

هر روز بعد از نهار 20 دقیقه برای استراحت در نظر بگیرید، به پهلو دراز بکشید تکیه‌گاهی برای زیر شکمتان درست کرده و سعی کنید حداقل در هر ساعت برای دقایقی پاهایتان را بالا بگیرید و اگر فرصتش را دارید بخوابید.

بهتر است وسایل ضروری‌ای که در بیمارستان به آن‌ها نیاز دارید را هفته به هفته آماده کنید و کنار بگذارید. البته برخی از بیمارستان‌ها وسایل ضروری را در اختیار شما می‌گذارند. قبل از زایمان اطلاعاتی در این مورد کسب کنید. تقریبا 10 هفته‌ تا زایمان فرصت دارید، بهتر است در این زمان به انواع مختلف موارد کاهش درد که در محل زایمان در اختیارتان است فکر کنید. برای این کار شما باید هم با پزشک یا مامای خود صحبت کنید و هم خودتان تحقیقات لازم در مورد انواع تکنیک‌های کاهش درد را داشته باشید تا با اطلاعات کامل یکی از موارد را انتخاب کنید.

به علائم زایمان از جمله انقباضات رحمی خود دقت کنید تا اگر آن را در خود مشاهده می کنید سریعا به پزشک و مامای خود اطلاع دهید.

نگران نباشید:

در اواخر بارداری معمولا تنش روحی و اضطراب شما بیشتر می‌شود و امکان دارد شما برای آرامش خودتان تمایل به خوردن داشته باشید و بی‌دلیل به سمت یخچال بروید و خوراکی بردارید و از طرفی وقتی به اضافه‌وزن بیش از اندازه‌ی خود فکر می‌کنید دوباره دچار استرس شده و باز برای آرامش به خوردن رو بیاورید و همین‌طور این چرخه‌ی معیوب ادامه پیدا کند. یک راهکار که می‌تواند از تمایل شما به خوردن در هنگام تنش روحی بکاهد این است که هر چیزی که می‌خورید به همراه زمان خوردن یادداشت کنید و احساس خود پس از خوردن آن خوراکی را بنویسید و به این صورت دلایلی که شما را تحریک به خوردن می‌کنند پیدا می‌کنید و می‌توانید با توجه به دلایل راهکارهایی به جای خوردن برای خود پیدا کنید. برای مثال اگر احساس تنهایی بیشترین دلیل خوردن شماست می‌توانید قرارهای متعدد با دوستانی که مدت‌هاست قراری با آن‌ها نگذاشتید بگذارید و یا لیستی از کارهایی را در بیاورید که می‌توانید با توجه به شرایط خود انجام دهید.

همچنین افراد خانواده و دوستان صمیمی خود را آماده زایمان زودرس بکنید، چرا که ممکن است با مشاهده علائم زایمان متوجه فرا رسیدن زمان زایمان هفته 30 بارداری شده و به آن ها نیاز پیدا کنید.

در طول هفته به هفته بارداری، مادران باردار دچار تغییرات هورمونی دوران بارداری خواهند شد که جای نگرانی ندارد و پزشک در رابطه با آن راهنمایی های لازم را انجام خواهد داد.

بایدها:

با رشد فرزندتان در طول بارداری هفته به هفته فشار به دیافراگم بیشتر می‌شود و ممکن است احساس تنگی نفس کنید، برای بهبود تنگی نفس باید یک بالشت زیر کتف بگذارید و به صورت نیمه ‌نشسته بخوابید.

با کشیده شدن پوست شکم ممکن است احساس خارش کنید. از همسرتان بخواهید شب‌ها قبل از خواب با مرطوب‌کننده شکم شما را ماساژ دهد.

شما از این هفته به بعد باید بیشتر به علائم خطر در بارداری توجه کنید و به محض مشاهده سریعا خود را به نزدیک‌ترین بیمارستان برسانید. این علائم شامل این موارد است:

•    انقباضات منظم رحمی (4 بار یا بیشتر در ساعت) که این انقباضات ممکن است بدون درد باشند؛

•    دردهای شکمی همانند دردهای دوران قاعدگی؛

•    احساس فشار در داخل لگن تناسلی معده یا درد در ناحیه‌ی روده‌ها؛

•    پارگی کیسه‌ی آب (دفع مایع از مهبل)؛

•    احساس ناخوشاند جسمی؛

•    دیدن لکه‌ خون در لباس خود که بسیار خطرناک است و امکان دارد نشانی از جفت سرراهی یا پارگی جفت یا زایمان زودرس باشد.

نبایدها:

در هفته‌های آخر بارداری که فرزندتان سریعا وزن می‌گیرد شما نیز باید به تغذیه‌ی خود اهمیت دهید. اما دقت کنید که در حد اعتدال غذا بخورید و توجه داشته باشید که به هیچ عنوان نباید برای جلوگیری از افزایش وزن خودتان از غذا خوردن اجتناب کنید. زیرا اگر شما غذا نخورید بدنتان ماده‌ای به نام اجسام کتونی آزاد می‌کند که به شدت برای جنین ضرر دارد. وضعیت جنین و مادر در هفته 30 بارداری توسط پزشک سنجیده می شود و در صورت لزوم مانند دیگر هفته های بارداری به شما برنامه غذایی پیشنهاد می شود.

پیشنهاد ما به شما برای بهبود شرایط، در این دوران:

هر روز شکم خود را نوازش کنید و با نوزادتان صحبت کنید. حتی برایش آواز بخوانید، مطمئن باشید که او تمامی این‌ها را درک می‌کند. هر سؤالی که برایتان پیش می‌آید یادداشت کنید و در هر ویزیت از پزشک یا مامای خود بپرسید و اصلا خجالت نکشید، زیرا وظیفه‌ی او رفع مسائل و مشکلات شماست.

انجام سونوگرافی چهار بعدی در کنار سونوگرافی هفته 30 بارداری، می تواند تجربه ای هیجان انگیز و لذت بخش برای شما به وجود آورد پس اگر شرایطش را دارید، پس از مشورت با پزشک خود، آن را انجام دهید.

اگر بافتنی و یا خیاطی بلد هستید پیشنهاد می‌کنیم برای لذت خودتان هم که شده یک لباس برای نوزادتان ببافید و یا بدوزید. حتی می توانید هفته به هفته بارداری خود  را مشغول این کارها کنید.

برنامه‌هایی برای قبل از زایمان خود داشته باشید. کوتاه کردن موها باعث می‌شود راحت‌تر حالت بگیرند و برای شست و شوی آن‌ها وقت زیادی صرف نکنید.

آیا شما اطلاعاتی راجع به بانک بند ناف دارید؟ خون بند ناف موجود در بند ناف جنینی و جفت پس از تولد باقی می‌ماند که حاوی سلول‌های بنیادی بوده و می‌توان برای درمان برخی بیماری‌های خونی و اختلالات سیستم ایمنی از آن استفاده کرد. تحقیقات در رابطه با موارد بیشتری که می‌تواند با این روش درمان شوند بسیار امیدوارکننده است.

جمع‌آوری نمونه‌ی خون روشی کاملا ایمن و بدون درد و بلافاصله پس از تولد فرندتان است و شما می‌توانید این نمونه‌ی خون را به بانک بند ناف عمومی اهدا کنید تا در صورت نیاز هر کودکی بتوانند از آن استفاده کنند و یا می‌توانید در بانک‌های بند ناف شخصی برای سال‌ها نگهداری کنید و فقط برای خانواده‌ی خودتان استفاده کنید.

شما می‌توانید در این مورد با پزشک خود صحبت کنید و شرایط برداشت نمونه در روز زایمان را فراهم کنید.