مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب بارداری

خانه داری ایمن در بارداری

خانه‌ داری ایمن در بارداری

خانه‌ داری ایمن در بارداری

تغییر شیوه‌ی خانه‌داری در بارداری به دلیل تأثیر برخی محصولات شیمیایی بر جنین و بارداری مهم است. برخی مواد پاک‌کننده‌ی خانگی مانند پاک‌کننده‌ی اجاق گاز و پاک‌کننده‌های شیشه اغلب حاوی گلیکول‌استرها هستند که منجر به افزایش خطر سقط جنین می‌شوند. هم‌چنین فنول ممکن است خطر نقص تولد یا مرگ جنین را افزایش دهد. به علاوه، بسیاری از پاک‌کننده‌ها مانند آمونیاک و کلر دارای بوی شدید شیمیایی هستند که ممکن است به جنین شما آسیب بزند یا بر تهوع شما اثر بگذارد. با رعایت نکات ایمنی هنگام کار در خانه می‌توانید خطرات احتمالی را کاهش دهید.

اطمینان از تهویه‌ی مناسب هنگام تمیزکاری خانه در بارداری

در صورت استفاده از پاک‌کننده‌ها از تهویه‌ی مناسب محیط اطمینان حاصل کنید. باز کردن درب و پنجره تا حد زیادی می‌تواند به بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان و حذف بخارات سمی کمک کند. در صورت احساس حالت تهوع یا سرگیجه محیط را ترک کنید و تا از بین رفتن علایم در هوای آزاد یا هوای تازه قرار بگیرید. احتمالاً تهویه‌ی خانه در هنگام کار مناسب نبوده است. از فرد دیگر یا همسرتان بخواهید تا کار نیمه‌تمام شما را تمام کند.

پوشیدن دستکش و لباس محافظ برای جلوگیری از آسیب پوست در بارداری

در دوران بارداری پوست به مراتب حساس‌تر از قبل می‌شود، به صورتی که محصولاتی که قبلاً مشکلی ایجاد نمی‌کردند باعث ایجاد خارش، التهاب و تحریک پوست شما می‌شوند. بنابراین پوشیدن یک جفت دستکش لاتکس در هنگام کار با مواد پاک‌کننده می‌تواند به ایمنی شما کمک کند.

مطالعه‌ی هشدارها و توصیه‌های ایمنی روی برچسب محصول پاک‌کننده در بارداری

در صورت مشاهده‌ی کلمات «سمی»، «خطر»، «سم» یا «خورنده» روی برچسب هر محصول پاک‌کننده، از استفاده از آن خودداری کنید. در دوران بارداری به دلیل کاهش عملکرد سیستم ایمنی بدن شما، ممکن است این مواد چشم‌ها، بینی، گلو و ریه‌ی شما را سریعاً تحریک کنند. هر چند میزان تأثیر این مواد بر جنین مشخص نیست، اما توصیه می‌شود در مصرف آن‌ها احتیاط کرده و از انواع غیر سمی استفاده کنید. از مخلوط کردن مواد شیمیایی مختلف مانند آمونیاک و سفیدکننده به دلیل استنشاق گاز خطرناک حاصل از ترکیب شیمیایی آن‌ها خودداری کنید.

بارداری باعث ایجاد احساس خستگی در شما می‌شود و با رشد جنین و بزرگ شدن شکم و افزایش وزن بارداری حرکت کردن، کمی برای شما مشکل خواهد شد، در این شرایط می‌توانید از همسر یا یک کارگر برای انجام کارهای خانه کمک بگیرید.

استفاده از پاک‌کننده‌های طبیعی به جای مواد شیمیایی پاک‌کننده در بارداری

می‌توانید از موادی مانند جوش شیرین، سرکه و پراکسید هیدروژن که بی‌خطر هستند برای پاک کردن سطوح استفاده کنید. از مخلوط مساوی سرکه‌ی سفید و آب در یک بطری می‌توانید به عنوان پاک‌کننده‌ی همه منظوره برای سطوح و از نسبت یک به هشت پراکسید هیدروژن به جای سفیدکننده برای حذف لکه‌های لباس استفاده کنید یا با تهیه‌ی کتاب یا جستجوی اینترنتی دستورالعمل ساخت پاک‌کننده‌های طبیعی دیگر را بررسی کنید.

نپوشیدن کفش بیرون در خانه

خوشبختانه در فرهنگ ما ایرانی‌ها رفتن با کفش بیرون، درون خانه مرسوم نیست، ولی در صورت عادت داشتن به این کار در دوران بارداری از کفش مخصوص درون خانه برای خود و اعضای خانواده استفاده کنید تا هم خانه کمتر کثیف شود و هم بسیاری از باکتری‌ها و عوامل بیماری‌زا به خانه راه نیابند.

خودداری از بلند کردن و جابجایی اجسام سنگین

شاید قبل از بارداری قدرت فراوانی برای حمل اجسام و وسایل خانه داشتید ولی در بارداری به دلیل وجود شکم بزرگ تعادل قبل را نخواهید داشت و بیشتر در معرض افتادن و آسیب هستید. از طرفی تغییرات هورمونی حاملگی باعث نرمی بافت همبند رباط‌ها و تاندون‌ها و آسیب‌پذیری آن‌ها می‌شود.

خطرات پنهان خانه‌داری برای مادران باردار

رنگ کردن خانه در دوران بارداری

برخی از رنگ‌ها حاوی مواد تشکیل‌دهنده‌ی مضری هستند که شما باید در دوران بارداری از آن اجتناب کنید. به طور کلی رنگدانه یا ماده‌ی رنگی موجود در رقیق‌کننده‌ها، حلال‌ها، و عوامل خشک‌کننده ممکن است حاوی فلزاتی مانند سرب، روی و آلومینیوم باشد.

رنگ لاتکس (اکریلیک)

رایج‌ترین نوع رنگ که حلال نداشته و با آب و صابون تمیز می‌شود و به طور کلی در صورت استفاده در تهویه‌ی مناسب می‌تواند در دوران بارداری ایمن باشد. اگر بوی آن به شما احساس بدی می‌دهد می‌توانید ادامه‌ی کار را به کس دیگری بسپارید و محیط را ترک کنید.

رنگ روغن

برخی از مطالعات نشان داده قرار گرفتن در معرض حلال رنگ روغن ممکن است خطر ابتلا به سقط جنین و قرار گرفتن طولانی در معرض حلال ممکن است خطر نقص تولد و مشکلات یادگیری را افزایش دهد، بنابراین به طور کلی استفاده از رنگ با پایه‌‌ی نفتی در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. شما می‌توانید از شخص دیگری برای نقاشی خانه‌ی خود با استفاده رنگ‌های روغنی استفاده کنید و در مدت نقاشی آن‌جا را ترک کنید. اگر بدون آگاهی از بارداری خود در معرض رنگ یا بوی آن قرار گرفتید نگران نشوید، شانس آسیب در اثر آن اندک است.

در صورتی که شغل شما کار با رنگ‌های روغنی است بهتر است اقدامات احتیاطی زیر را در نظر بگیرید:

  • محدود کردن زمان کار با رنگ روغنی؛
  • متوقف کردن کار در صورت احساس بد نسبت به بوی رنگ و قرار گرفتن در هوای تازه؛
  • تهویه‌ی مناسب محیط کار؛
  • استفاده از ماسک هنگام کار؛
  • پوشیدن دستکش، شلوار بلند و یک پیراهن آستین بلند برای محافظت از پوست.

رنگ سرب

به دلیل خطرات اثبات‌شده‌ی ناشی از آن و خطر سقط جنین فقط تا قبل از سال 1970 استفاده می‌شده و در حال حاضر به فروش نمی‌رسد. اما هنوز نگرانی‌هایی در مورد گرد و غبار حاصل از خراش و سمباده‌ی رنگ‌های قدیمی بر روی ساختمان‌های کهنه وجود دارد و قرار گرفتن در معرض استنشاق آن در بارداری توصیه نمی‌شود. در صورت ترک برداشتن رنگِ بر پایه‌ی سرب، تا زمان حذف و پاک‌سازی غبار حاصل از آن خانه را ترک کنید.

مصرف آفت‌کش‌های خانگی در دوران بارداری

مطالعات اخیر نشان داده که قرار گرفتن در معرض مقادیر فراوان سموم و آفت‌کش‌ها ممکن است به جنین آسیب برساند. به عنوان مثال، در مطالعه‌ای بر روی مادران بارداری که در حدفاصل یک مایلی از مکان‌هایی که در آن سموم کشاورزی به طور منظم به کار گرفته می‌شد، انجام گرفته و مشخص شده که این مادران در معرض خطر ناهنجاری جنین بوده‌اند.

با این حال، اگر نیاز است برای خلاصی از آفت‌ها از آفت‌کش‌ استفاده کنید باید این نکات ایمنی را در نظر بگیرید:

  • استفاده از فرد دیگری برای سم‌پاشی و ترکِ خانه تا مدت‌زمان مورد نیاز با توجه به برچسب ماده‌ی استفاده شده؛
  • خارج کردن ظروف و مواد غذایی از محیط، قبل از سم‌پاشی؛
  • باز گذاشتن درب و پنجره برای چند ساعت بعد از سم‌پاشی؛
  • بستن درب و پنجره در صورت سم پاشی خارج خانه؛
  • پوشیدن دستکش و سرپوش در هنگام باغبانی بعد از انجام سم‌پاشی.

اقدامات احتیاطی استفاده از مواد دافع حشرات:

  • استفاده از مواد دافع فقط روی قسمتی از پوست که خارج از لباس قرار گرفته و عدم استفاده از آن زیر لباس؛
  • عدم استفاده از  مواد دافع در محل بریدگی‌ها، زخم‌ها و یا پوست تحریک‌شده؛
  • عدم استفاده از مواد دافع در نزدیکی چشم و دهان و استفاده‌ی مقدار کمی در اطراف گوش‌ها؛
  • عدم اسپری مستقیم روی صورت، بلکه اسپری کردن بر روی دست‌ها و سپس مالیدن به صورت؛
  • استفاده از مواد دافع به اندازه‌ی کافی برای پوشش پوست، استفاده‌ی بیش از حد منجر به حفاظت بیشتر نمی‌شود؛
  • شستشوی پوست با آب و صابون یا حمام کردن پس از بازگشت به خانه؛
  • در صورت ظاهر شدن راش یا واکنش پوستی توقف مصرف آن و شستشو با آب و صابون ملایم و مراجعه به پزشک برای راهنمایی بیشتر.

برچسب ها :