مرکز مام

مجهزترین مرکز باروری و درمان ناباروری خاورمیانه

مرکز مام

PGD/PGS چیست؟

PGD/PGS چیست؟

روش PGD و PGS چیست؟

روش PGD (Preimplantation Genetic Diagnosis) پی جی دی یا تشخیص ژنتیکی پیش از لانه گزینی جنین، یک روش نوین ژنتیکی است که در مراکز ناباروری پیشرفته برای شناسایی نقایص ژنتیکی و اختلالات کروموزومی در جنین و حتی تعیین جنسیت جنین قبل از بارداری، ایجاد شده است. تست PGD و PGS از طریق روش IVF، قبل از لانه گزینی جنین انجام می شود. در این فن آوری بر روی سلول های جنین، بررسی های ژنتیکی به منظور انتخاب بهترین جنین جهت لانه گزینی و ادامه بارداری انجام می شود.

زمانی که یکی از والدین یا هردوی آن ها دارای اختلال ژنتیکی شناخته شده هستند، از روش PGD به منظور شناسایی جنین های دارای اختلال ژنتیکی استفاده می شود و به این وسیله از انتقال ژن های معیوب به نوزاد جلوگیری می شود. در مقابل از روش PGS (Preimplantation Genetic Screening) یا غربالگری ژنتیکی پیش از لانه گزینی جنین، برای بررسی موارد آنوپلوئیدی در جنین های حاصل از لقاح آزمایشگاهی استفاده می شود.

انجام آزمایش های ژنتیکی پیش از لانه گزینی می تواند به کاهش معضل ختم بارداری های نامطلوب (در جنین هایی با مشکلات ژنتیکی و کروموزومی) که توسط روش های آمنیوسنتز و یا نمونه گیری از پرزهای کوریونی (CVS) تشخیص داده می شوند، کمک کند.


چه زوج هایی کاندید انجام تست PGD (پی جی دی) می باشند؟

زوج هایی با سابقه بیماری های وابسته به X در خانواده؛

ناقلین بیماری های اتوزوم مغلوب و غالب؛

زوج هایی با ترانسلوکاسیون کروموزوم که می تواند باعث اختلال در فرآیند لانه گزینی، سقط مکرر و ایجاد مشکلات ذهنی و فیزیکی در نوزاد شود.


چه زوج هایی کاندید انجام روش PGS می باشند؟

زنان دارای سن 35 سال یا بیشتر؛

زوج هایی دارای سابقه شکست مکرر در IVF (3 بار یا بیشتر)؛

در صورت وجود اختلالات شدید ناباروری با فاکتور مردانه؛


در مراکز ناباروری به وسیله تست های PGD و PGS، امکان تعیین جنسیت جنین نیز وجود دارد. از این ویژگی به ویژه در تشخیص بیماری های وابسته به جنین مثل هموفیلی نیز استفاده می شود.

مراحل انجام تست های PGD و PGS: 

برای انجام تست های PGD و PGS، ابتدا باید IVF انجام شود. به این منظور ابتدا تحریک تخمدان ها برای تولید تخمک های بیشتر انجام می شود. سپس عمل تخمک گیری یا پانکچر صورت گرفته و تخمک ها خارج می شوند. نمونه اسپرم مرد تهیه شده و سپس تخمک و اسپرم در ظروف آزمایشگاهی مخصوص، لقاح داده می شوند.

حدودا 3 روز پس از لقاح، هنگامی که جنین ها به طور معمول در مرحله 6 تا 10 سلولی قرار دارند، می توان از جنین ها نمونه برداری کرد و یک تا دو سلول بلاستومر را خارج نمود. هر کدام از این سلول ها، 24 کروموزوم (22 کروموزوم اتوزوم و 2 کروموزم جنسی) دارند که مورد بررسی قرار می گیرند. انجام آزمایش های ژنتیکی و آنوپلوئیدی می تواند طی 24 ساعت بعد از بیوپسی صورت بگیرد.

4 الی 5 روز بعد از انجام بیوپسی و ارزیابی نتایج به دست آمده، انتقال جنین های سالم به درون رحم، امکان پذیر است. جنین هایی که دارای اختلالات ژنتیکی و کروموزومی هستند، با اطلاع و اجازه والدین از بین می روند.



برای تشخیص چه بیماری هایی از تست های PGD و PGS استفاده می شود؟

سندرم داون؛

سندرم ترنر؛

سندرم ادوارد؛

سندرم کلاین فلتر؛

بیماری تی‌ساکس؛

فیبروز‌سیستیک؛

تالاسمی؛

بیماری‌‌‌های مرتبط با کروموزوم  X مانند هموفیلی و دیستروفی عضلانی؛

آتروفی عضلانی‌ـ‌نخاعی.


برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد تست های ژنتیکی پی جی دی (PGD) و PGS، می توانید به مطلب منتشر شده در مجله جامع اینترنتی مام مراجعه نمایید؛ برای این کار فقط کافی است روی لینک زیر کلیک نمایید.

PGD / PGS


همچنین کارشناسان ما در مرکز، آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان در ساعات اداری می باشند. لازم به ذکر است، کلیه خدمات مربوط به ناباروری اعم از تعیین جنسیت، روش های مختلف آزمایشگاهی جهت تشخیص ناباروری (مانند تست های PGD و PGS) و روش های مختلف درمان ناباروری (مانند IVF، ICSI، IUI، فریز تخمک، فریز اسپرم، فریز جنین و استفاده از روش رحم اجاره ای) در مرکز تخصصی مام با پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا ارائه می گردد و شما عزیزان می توانید جهت بهره مندی از این خدمات با تعیین وقت قبلی به این مرکز مراجعه و یا برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 42500-021تماس حاصل فرمایید.