مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب کودک

پنهان کردن فهرست مطالب کودک

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

تماس با BPA در دوران بارداری، ابتلای کودکان به چاقی را افزایش می‌دهد

تماس با BPA در دوران بارداری، ابتلای کودکان به چاقی را افزایش می‌دهد

تماس با BPA در دوران بارداری، ابتلای کودکان به چاقی را افزایش می‌دهد


یکی از مواد شیمیایی که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد BPA  (بیس فنولA) است که روزانه در بطری های پلاستیکی آب و قوطی های فلزی غذا یافت می شود. فرضیه ای مبنی بر این وجود دارد که BPA در بدن به عنوان ماده شیمیایی اندوکرینی اختلال گر عمل می کند؛ این ترکیب هورمون های تولید شده در بدن را تقلید یا مهار می کنند. BPA مرتبط با آسم، ADHD اضطراب، افسردگی، بلوغ زودرس در دختران، دیابت، چاقی و بیماری قلبی در بزرگسالان است.

طبق اندازه گیری های انجام شده روی چربی بدن کودکان با بررسی قد و وزن آنها، قرار گیری در معرض BPA پیش از تولد نوزاد، با منشا تکوینی چاقی در ارتباط است.

محققان نمونه های ادرار و ترکیب بدن کودک از 369 جفت مادر و فرزند، از زمان بارداری تا اوایل کودکی را مورد بررسی قرار دادند. میزان قرار گیری در معرض BPA با اندازه گیری غلظت BPA کلی و متابولیت های آن در نمونه ادرار جمع آوری شده، طی سه ماهه سوم بارداری مادر و از کودکان در سن 3 و 5 سالگی مورد مطالعه قرار گرفت. قد و وزن کودکان در سنین 5 و 7 سالگی اندازه گیری شد، اندازه گیری های دور کمر و چربی هم در سن 7 سالگی انجام شد.

بعد از تطبیق با عوامل محیطی و اقتصادی محققان بیان کردند که قرارگیری پیش از تولد در معرض BPA با میزان چربی بدن به نسبت قد، درصد چربی بدن، و اندازه دورکمر در کوکان 7 ساله در ارتباط است.

کودکانی که پیش از تولد در معرض غلظت های بالاتری از BPA قرار گرفته بودند، به میزان بیشتری چربی داشتند و چاق تر بودند. هنگامیکه اطلاعات به صورت مجزا بر اساس جنسیت دسته بندی شد، ارتباط اساسی بین BPA و چربی بدن و دور کمر در دختران وجود داشت. اما ارتباطی بین قرارگیری در معرض BPA پیش از تولد و میزان چربی بدن در پسران وجود نداشت. همچنین بین سطوح BPA کودکان و چاقی رابطه ای وجود نداشت که حاکی از تاثیر آن در زمان پیش از تولد کودک باشد.

بنابراین موادشیمیایی ایجاد کننده اختلال اندوکرینی می تواند در متابولیسم  بدن کودک و چگونگی تشکیل سلول های چربی در اوایل زندگی تغییر ایجاد کند.

موسسه ملی علوم بهداشت محیطی به منظور کاهش قرارگیری در معرض  BPA پیشنهاد می کند که از ظروف پلاستیکی استفاده نشود و به جای استفاده از غذاهای کنسرو شده، غذاها و میوه های تازه استفاده شود. به جای ظروف پلاستیکی از ظروف شیشه ای، چینی یا فولاد ضدزنگ استفاده شود.

نویسنده مقاله : حسنا بابی نی

منابع:

برچسب ها :