مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب ژنتیک

پنهان کردن فهرست مطالب ژنتیک

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

آیا نوزادان طراحی‌شده می‌توانند در آینده به حقیقت بپیوندند؟

آیا نوزادان طراحی‌شده می‌توانند در آینده به حقیقت بپیوندند؟

آیا نوزادان طراحی شده می‌توانند در آینده به حقیقت بپیوندند؟

معمولا وقتی پزشک مسائل پزشکی را با بیمار خود مطرح می کند درباره مسائل تغییر ناپذیر مانند جنسیت، سن و سابقه خانوادگی  که بشر دخالتی در آن ها ندارد و عواملی مانند عادت به سیگار، مصرف الکل ، رژیم و میزان ورزش که قابل تغییر هستند صحبت می کند. این موارد تغییر ناپذیر ممکن است در آینده ای نه چندان دور قابل دستکاری باشند. حدودا چندسال پیش دانشمندان یک روش جدید برای تغییر DNA انسان پیدا کردند و در اوایل سال 2015 بود که محققین چینی اعلام کردند از فرآیند ویرایش ژن روی جنین انسان استفاده کرده اند. این فعالیت ها بحث برانگیز بوده و باعث ایجاد جلساتی پیرامون مسائل اخلاقی و مسائل تکنیکی استفاده از این قبیل روش ها شد. نتایج این اجلاس این بوده است که مجوز خلق یک انسانی که از لحاظ ژنتیکی دستکاری شده است، عملی غیرمسئولانه است ولی به خاطر پیشرفت علم، چنین تحقیقاتی باید ادامه پیدا کند.

خیلی سخت نیست که چند دهه بعد را تصور کنیم، جهانی که دستکاری های ژنتیکی در آن رواج یافته و امری طبیعی تلقی می شود. شاید شما فکر کنید که اجازه چنین فعالیت هایی نباید داده شود ولی فقط کافی است تا لحظه ای به بیماری تحلیل عضلانی دوشن (دیستروفی عضلانی دوشن) فکر کنید. این ناهنجاری عموما پسرها را تحت تأثیر قرار می دهد و در اثر نقص در ژن مربوط به این بیماری، ماهیچه ها ضعیف شده و عملکرد آن ها از بین می رود. این ناهنجاری باعث می شود که مبتلایان نیازمند صندلی چرخدار(ویلچر) شوند و در نهایت باعث مرگ فرد در نوجوانی یا حداکثر تا اوایل دهه 20 زندگی او می شود. اکنون این سوال مطرح می شود اگر قادر باشیم این ژن معیوب را اصلاح کنیم و به این کودکان اجازه زنده ماندن و داشتن یک زندگی پویا را بدهیم، آیا کار درستی انجام نداده ایم؟ درباره بیماری های دیگر مانند سیستیک فیبروزیس، یک ناهنجاری ژنتیکی دیگر که در آن دستگاه گوارش و شش ها با مخاط چسبنده مسدود می شوند یا ژن های BRCA که با خطر بالای ابتلا به برخی سرطان ها مرتبط هستند، نیز همین مسئله مطرح می شود. به ارث بردن ژن ناقص لزوما به این معنا نیست که شما در آینده مبتلا به سرطان می شوید اما احتمال مبتلا شدنتان را افزایش می دهد.

اکنون دوباره به این سوال پاسخ دهید: آیا حاضرهستید این نوع ژن ها را دستکاری کنید یا خیر؟ درباره چاقی چه طور؟ اخیرا تعدادی ژن شناسایی شده است که ما را در معرض ابتلا به چاقی قرار می دهد. آیا باید این ژن ها را دستکاری کنیم تا به مردم کمک کنیم وزن خود را در محدوده ایده آل و سالم حفظ کنند؟

سوال بعدی که پیرامون این قبیل دستکاری ژنتیکی مطرح می شود این است که با این نوع دستکاری ها، مردم کمتر تشویق به برگزیدن یک سبک زندگی سالم می شوند تا خطر ابتلا به بیماری ها را به صورت طبیعی کاهش دهند. خانواده ها به راحتی می توانند جنسیت، رنگ چشم و مو فرزندان متولد نشده خود را انتخاب کنند. این جنبه های دستکاری ژنتیکی، چه احساسی در شما ایجاد می کند؟

در آخر می توان این نکته را ذکر کرد که دستکاری های ژنتیکی برای شرایطی مانند دیستروفی عضلانی دوشن و سیستیک فیبروزیس جنبه های مثبت زیادی دارد وهمین جنبه های مثبت باعث می شود که این فناوری و علم لب مرز نگه داشته شود و اینکه ما خطوط قرمز را چگونه تعریف می کنیم نیازمند مطالعات و بحث های بیشتری است و باید با دقت در مورد آن تصمیم گرفت.

نویسنده مقاله : هنگامه کاظم‌درویش

منابع:

برچسب ها :