مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

ناباروری و چالش بین زوج های نابارور
وقتی تصمیم به اضافه کردن عضو جدید به خانواده میکنید، زمان هیجان انگیزی است. اما اگر بارداری بلافاصله اتفاق نیفتد، همه چیز میتواند به ناامیدی و نگرانی تبدیل شود. برخی از زوجین سرانجام مجبور میشوند به سراغ درمانهای کمک باروری بروند. این مسیر میتواند دنیای کاملا جدیدی از استرس و اضطراب را برای زوجین ایجاد کند.
شاید بسیاری از مردان ندانند که چگونه میتوانند از شریک زندگی خود در این فرایند چالش برانگیز حمایت کنند یا شاید برای حمایت از همسرشان در این زمینه با مشکل مواجه شوند. خوشبختانه راه کارهای زیادی برای حل این مشکل وجود دارد. این تجربه حتی میتواند رابطه زناشویی زوجهای نابارور را تقویت کند.
ناباروری و استرس
درمانهای ناباروری زمانبر بوده و اغلب ناراحتکننده یا تهاجمی هستند، برای همین با استرس زیادی برای زوجهای نابارور همراه است.
از دیگر دلایل دیگر استرسزا بودن این شرایط برای زوج های نابارور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمانهای ناباروری اغلب گران و هزینهبر هستند؛
- درمانهای ناباروری معمولا شامل داروهای هورمونی و ویزیتهای مکرر است که برنامههای معمول زوج نابارور را بر هم میزند؛
- ناباروری اغلب باعث ایجاد هیجان منفی در زوج نابارور شده و یک چرخه متناوب از امید و ناامیدی به وجود میآورد.
مشکلات روحی و روانی در زوجهای نابارور
زوجهای نابارور، معمولا از حمایت بیرونی زیادی برخوردار نیستند. زیرا بیشتر زوجین این مسئله را مخفی نگه میدارند. یکی از متخصص روانپزشکی در این زمینه مثال جالبی میزند؛ اگر پای شما شکسته باشد، همه دور شما جمع میشوند، برای شما لازانیا میآورند، سپس شما بهتر میشوید و همه چیز تمام میشود. اما درمان ناباروری به همین سادگی نیست. تمامی این شرایط میتواند تأثیر جدی بر روابط افراد، به ویژه با شریک زندگی آنها ایجاد کند. مشکلات جزئی که در گذشته با نادیده گرفتن یا مدیریت آنها به آسانی قابل حل بود، ممکن است بزرگتر شوند و مسائل جدی در روابط افراد با همسرشان ایجاد کند.
تاثیر ناباروری بر روابط زوجین
“میترسم همسرم مرا ترک کند، چون من نابارور هستم.” این یک ترس بسیار رایج بین زوج های نابارور است.
مطالعات نشان میدهد که ناباروری، رضایت جنسی بین زوجین را کاهش میدهد. احتمالا فشار روحی وارد شده بر زوج نابارور علت این عدم رضایت جنسی است. همچنین میزان رضایتمندی زنان از زندگی مشترک نیز کاهش مییابد.
نکاتی مفید برای حمایت زوج های نابارور از یکدیگر
مسیر باروری برای همه افراد درگیر این موضوع، استرسزا بوده و میتواند باعث ایجاد تنش در روابط زوج های نابارور شود. ضروری است در این مسیر در کنار همسران خود حاضر شوید و در مورد روشهایی که برای موقعیت آنها مناسب است، آزمایشات تشخیصی و گزینههای درمانی تحقیق کنید. در صورتی که بیمه درمانی شما، درمان ناباروری را تحت پوشش قرار نمیدهد، در مورد راههای تأمین مالی تحقیق کنید. در مورد هرگونه نگرانی خاصی که ممکن است در اقدامات درمانی بعدی خود داشته باشید، از پزشک خود بپرسید. محدودیتهای خود را بشناسید و در صورت نیاز از مشاوره کمک بگیرید. گسترش خانواده نباید رابطه شما را با همسرتان خراب کند.
حمایت از همسران نابارور
نکات زیر برای پرکردن شکاف ارتباطی، حمایت زوج های نابارور از هم و نزدیک شدن به همسرتان در این دوره کمک کننده است:
۱- حضور از نظر فیزیکی و عاطفی
همراه همسرتان برای ویزیتهای پزشک حضور داشته باشید و برای رفتن به مطب پزشک وقت بگذارید، حتی اگر او به حضور شما در آنجا نیاز نداشته باشد. این یک راه ساده برای نشان دادن حمایت شما از همسرتان و اهمیت او در زندگی شما است. در مورد درمان و داروهای مورد استفاده او اطلاعات کسب کنید. از آنجا که اکثر درمانهای ناباروری نیاز به تزریق دارند، در جلسات آموزشی شرکت کنید و مطمئن شوید که نحوه استفاده از داروها را یاد گرفته باشید. اجازه ندهید احساس کند قرار است همه چیز را به تنهایی پشت سر بگذارد.
۲- صحبت کردن با همسرتان
ارتباط بخش جدایی ناپذیری از هر رابطهای است. از همسرتان بپرسید که درمان چه احساسی به او میدهد. بپرسید آیا نگران آنچه پزشکها میگویند هست یا خیر. همچنین به او بگویید که نظر شما در مورد این روند چیست و نظر خود را با او در میان بگذارید.
بسیاری از افراد در بیان آنچه میخواهند مشکل دارند. بیشتر زنان ناراحت میشوند که شریک زندگی آنها نمیداند آنها به چه چیزی نیاز دارند. یک راه آسان این است که خواسته خود را بدون قضاوت از همسرتان بخواهید یا چیزی را ارائه دهید که فکر میکنید شریک زندگی شما دوست دارد. "آیا بغل کردن احساس خوبی به تو میدهد؟" یا "آیا می خواهی صحبت کنیم؟"
حتی اگر مشکل ناباروری از همسرتان است، هرگز این مسئله را به او یادآوری نکنید، حتی در عصبانیت. این کار احساس حساسیت و گناه بیشتری در همسرتان ایجاد میکند. در عوض، از آن به عنوان "مشکل ما" یاد کنید و با او همراه شوید.
اگر همسرتان میخواهد چرخه درمان باروری دیگری را ادامه دهد، از او حمایت کنید. اگر میخواهد بچه دار شدن را به تعویق بندازد و روی چیز دیگری تمرکز کند، با او همکاری کنید. هر دو شما در حال تلاش برای بچه دار شدن هستید، اما این تنها همسر شماست که باید از نظر جسمی آن را پشت سر بگذارد. بنابراین، به هر تصمیمی که او برای بدن خود میگیرد، تا زمانی که برخلاف توصیه پزشک نباشد، احترام بگذارید.
۳- پنهان نکردن اضطراب یا اندوه خود
مسیر حاملگی موانع زیادی دارد. سرکوب احساسات در مورد نگرانیهایی که در این فرآیند تجربه میکنید یا مخفی کردن اضطراب خود در مورد مسائل مالی، میتواند تاثیر منفی بر روابط شما داشته باشد. اشتراک گذاری احساسات و عواطف میتواند به همسرتان کمک کند تا بداند که او تنها کسی نیست که نگران است. به اشتراک گذاشتن ترسها باعث میشود همسرتان احساس کند تنها نیست و به شما اجازه میدهد از او بهتر حمایت کنید. اگر نگرانیهای خود و همسرتان را به موقع تشخیص ندهید و به آنها رسیدگی نکنید، ناباروری میتواند یک تجربه سخت و آزار دهنده باشد.
به نگرانیها و ترسهای او گوش دهید و اجازه دهید ناراحتی هایش را تخلیه کند. در صورت عصبانیت یا ناامیدی او را سرزنش نکنید و بگذارید احساسات او شنیده شود. گاهی اوقات این تنها چیزی است که او برای احساس حمایت و دوست داشتن از طرف شما نیاز دارد. از او بپرسید چه کار دیگری میتوانید برای کمک به او انجام دهید.
۴- بر عهده گرفتن مسئولیتهای همسرتان
بر عهده گرفتن بعضی از مسئولیتهای خانه مثل لباسشویی، آشپزی یا نظافت میتواند راههایی برای نشان دادن توجه شما به همسرتان باشد. استرسهای روزانه ممکن است جزئی به نظر برسند، اما میتوانند محرکهای قوی روحیات منفی در روند طولانی مدت درمان باشند. برای او پیامک های دلگرم کننده ای ارسال کنید که فکر می کنید او فردی قوی است یا غذای مورد علاقه اش را بپزید. راهی پیدا کنید تا به او نشان دهید که تلاشهای او را در هر مرحله از راه را درک میکنید، حتی اگر منجر به بچه دار شدن نشود.
حمایت زوج های نابارور از هم بسیار مهم است، اما در این مسیر به حمایت خارجی نیز احتیاج دارید. میتوانید از دوستان نزدیک یا اعضای خانواده خود کمک بگیرید.
۵- سعی نکنید همسرتان را "تعمیر" کنید!
این وسوسه انگیز است که سعی کنید مشکلات همسرتان را برطرف کنید، به ویژه وقتی که همسرتان از نظر احساسی بسیار درگیر است. او به راه حل شما احتیاج ندارد، فقط باید با گوش دادن به او با همسرتان همدردی کنید. در مورد چیزی که نمیتوانید به آن عمل کنید قول ندهید. درعوض به او بگویید که بدون توجه به این مشکل در کنارش خواهید بود و به او آرامش دهید.
۶- روابط خود را با بقیه اعضای خانواده مرزبندی کنید
به عنوان یک زن و شوهر تصمیم بگیرید میخواهید که چقدر از اطلاعات را با چه کسانی به اشتراک بگذارید. اکنون زمان آن نیست که او را تحت فشار قرار دهید تا در تولد نوزاد پسرعموی شما یا در یک مهمانی خانوادگی شرکت کند. این مسئله میتواند باعث ناراحتی او نسبت به شما یا سایر اعضای خانواده و دوستان شود. حتی تعطیلات یا گردهماییهای خانوادگی در این شرایط خاص دشوار است. سعی کنید همسرتان را درک کنید و کاری را پیشنهاد کنید که بتوانید با هم انجام دهید.
۷- از زوج های دارای فرزند اجتناب نکنید
قرار گرفتن در کنار نوزادان یا زنان باردار برای زنی که تحت درمان ناباروری قرار میگیرد بسیار سخت است. اما اجتناب از قرار گرفتن در چنین موقعیتهایی در بلندمدت تاثیر منفی بر سلامت روان خواهد داشت. انزوا در نهایت تابآوری شما را کاهش میدهد. با احساس پذیرش به چنین موقعیتهایی نزدیک شوید. به زوجهای دیگر با فرزند نگاه کنید و بگویید: آنها در زندگی خود جایگاه خود را دارند و ما در جایگاه خودمان هستیم، که متفاوت است.
افسردگی در زنانی که دچار ناباروری هستند بسیار شایع است. علائم شامل از دست دادن اشتها، بیخوابی، غذا خوردن بیش از حد و احساس ناامیدی و ناراحتی است. اگر هریک از این علائم را مشاهده کردید یا نگران این هستید که همسرتان دچار افسردگی شده است، اقدام کنید. با او یا متخصص ناباروری خود صحبت کنید. اکثر مراکز ناباروری از یک روانشناس باروری استفاده میکنند که میتواند مداخله کرده و همسرتان را از نظر افسردگی ارزیابی کند.
۸- کار کردن روی اهداف درمانی
به طور منظم با شریک خود در تماس باشید تا مطمئن شود که در مورد هزینهها و بقیه اقدامات لازم در دسترس هستید. انعطاف پذیری در مورد اهداف درمانی در مواجهه با موانع در دراز مدت کمککننده است.
۹- پذیرش تفاوت در شیوههای مقابله
هر فردی راهبردهای مقابلهای خودش را برای گذر از شرایط بحرانی دارد. برخی از شرکا برای حمایت از همسران نابارور خود سعی میکنند او را متقاعد کنند تا مثل آنها رفتار کنند. این کار یکی از موانع بزرگ در برقراری ارتباط است. سعی کنید همسرتان و راهی که برای مقابله با این مشکل انتخاب کرده است، را بپذیرد.
۱۰- برای استراحت و تفریح خود وقت بگذارید
حمایت کننده بودن به این معنی نیست که ۲۴ ساعته و ۷ روزه هفته را کار کنید و فقط همسرتان را به لحاظ مالی تامین کنید. کنار همسرتان باشید و با او وقت بگذرانید. برای داشتن سفری آرامش بخش در آخر هفته برنامه ریزی کنید. درمان ناباروری هرگز راهی آسان نیست، اما با برداشتن قدمهایی برای قوی و سالم نگه داشتن رابطه خود، میتوانید چالشها را آسانتر تحمل کنید.
درمان باروری میتواند بسیاری از زوجین را به دام صمیمیت اجباری بیاندازد (فقط هنگام تخمک گذاری یا زمانی که پزشک میگوید رابطه جنسی داشته باشند و...). لذا لازم است تمرکز خود را بر روابط عاشقانه بیشتر کنید. یافتن راههای مناسب برای افزایش صمیمیت برای حمایت از همسران نابارور بسیار مهم است.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری