مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب پیش از بارداری

آمادگی مادر پیش از بارداری
1ـ مشورت کنید
صحبت با دیگران یکی از روشهای مؤثر برای آمادگی جهت بارداری است و شما میتوانید در مورد بارداری و بچهدار شدن با دوستان مورد اعتماد و اعضای خانواده خود که تجربهی مراقبت و تربیت کودک نیز داشتهاند مشورت کنید.
این افراد میتوانند با در اختیار گذاشتن تجربیات خود در مورد تغییراتی که با ورود کودک به زندگی شما اتفاق میافتد شما را راهنمایی و برای بارداری آماده کنند. به عنوان مثال شما میتوانید با مطرح کردن سؤال زیر گفتگوی خود را با دوست یا اعضای خانواده آغاز کنید:
سختترین چالش بارداری شما چه بوده است؟
اما قبل از مطرح کردن این سؤال اطمینان حاصل کنید که فرد مورد نظر شما تمایل دارد در مورد مسائل شخصی خود با شما صحبت کند یا خیر؟
2- از نظر جسمی خود را آمادهی بارداری کنید
بسیاری از زنان نگران تأثیر بارداری بر وضعیت ظاهری بدنشان هستند. رسیدن به تناسب اندام میتواند از نگرانیهای شما کاسته و از نظر جسمی و روانی شما را آمادهی باردار شدن کند.
اکثر زنان در مواجهه با تغییرات هورمونی و عاطفی بارداری فشار روانی زیادی تجربه میکنند. برخی از زنان دچار تغییرات مغزی ناشی از مادر شدن خود در بخشی از دوران بارداری یا کل آن میشوند که آنها را دچار ترس میکند.
در حالی که این اتفاق برای تمامی زنان باردار نمیافتد، اما در کسانی که این مورد را تجربه میکنند میتواند بسیارگیجکننده باشد. این موضوع میتواند به این معنی باشد که توجهتان به کار را کاهش دهید، برای زود خوابیدن برنامهریزی کنید و اگر در کاری نیاز به صرف انرژی زیاد هست حتماً از کسی کمک بگیرید.
با ورزش منظم و تغذیهی سالم میتوانید کنترل بیشتری بر بدن خود داشته باشید. این کار همچنین باعث کنترل عاطفی بهتر میشود.
عادت به انجام برخی ورزشهای فیزیکی با شدت متوسط را در بیشتر روزهای هفته داشته باشید. اگر بیرون از منزل کار میکنید بهتر است از پزشک خود راجع به وفق دادن خود با ورزشهای ایمن در بارداری بپرسید.
مصرف مکملهای مخصوص بارداری را از همین حالا شروع کنید. مطمئن شوید که اسید فولیک و کلسیم کافی دریافت میکنید، تا از عوارض کمبود این مواد مغذی بر جنین و خود کاسته و از نظر روانی تحت فشار قرار نگیرید.
3- با پزشک خود صحبت کنید.
قبل و در طول بارداری، پزشک شما یک منبع آگاه و عالی است. میتوانید یک برنامهی ملاقات با او داشته باشید تا برای زمان اقدام به بارداری تصمیم بگیرید. راجع به پرسش و نگرانیهایی که در ذهن دارید کاملاً صادقانه و شفاف با او صحبت کنید.
یک لیست از سؤالاتی که میخواهید از پزشک بپرسید تهیه کنید. دربارهی تغییرات هورمونی و نحوهی تأثیر آنها بر روحیه و احساس شما صحبت کنید.
میتوانید راجع به نگرانیهای خاص مانند سابقهی دیابت، افسردگی یا سایر بیماریها در خانواده از پزشکتان توصیههایی بگیرید.
از همسرتان بخواهید در این ملاقات با شما همراه باشد. از همین ابتدا برنامهریزی برای داشتن کودک، یک تلاش گروهی را میطلبد. پزشک در این مورد میتواند از شما و همسرتان حمایت عاطفی به عمل آورد.
4ـ فن تمرکز کردن (مدیتیشن) را یاد بگیرید.
بسیاری از زنان در مورد تأثیر تمرکز و آرامش روانی در طول بارداری تجارب زیادی دارند. این روش در حفظ آرامش شما تأثیر به سزایی خواهد داشت. مدیتیشن میتواند اضطراب شما را کاهش داده و موجب شود تا شما خواب آرامتری را تجربه کنید. بنابراین توصیه میکنیم که مدیتیشن را قبل از بارداری به برنامههای روزانهی خود اضافه کنید.
برای آموزش و شروع مدیتیشن از منبع مورد اطمینانی استفاده کنید و تمرینات خود را با 5 دقیقه در روز آغاز نمایید.
5ـ صبور باشید.
برای برخی زوجها زمان زیادی طول میکشد که خانم باردار شود و یا پس از بررسیهای پزشکی و استفاده از یکی از روش های کمک باروری زن باردار میشود. بنابراین صبور باشید و انتظار نداشته باشید که بلافاصله بعد از تصمیمگیری برای بچهدار شدن، باردار شوید.
6ـ دربارهی زایمان فکر کنید.
به زایمان فکر کنید و احساسات خود را درباره آن بیان کنید. آیا تمایل دارید که مامای همراه (دولا) داشته باشید؟ تجربهی قبلی زایمان داشتهاید؟ تجربهی زایمانِ اطرافیان خود را بررسی کنید؟ فکر کردن راجع به این سؤالات میتواند به آمادگیِ روانی، بیشتر کمک کند.
شرکت در کلاسهای آمادگی برای زایمان و مراقبتهای نوزاد پس از تولد باعث افزایش آگاهی شده و کمک شایانی به تصمیمگیری شما در این زمینه میکند.
همچنین دغدغهها و تصمیمگیریهای خود را درباره زایمان با پزشک و همسرتان مطرح کنید و حتماً با آنها در این زمینه مشورت نمایید.
7 ـ لیستی از کارهایی که قصد انجامش دارید را تهیه کنید.
پس از کسب اطلاعات درباره بارداری و بچهدار شدن توسط خود و همسرتان، سعی کنید با تهیهی لیستی از کارهای ضروری برای آمادگی جهت بارداری به اطلاعات و کارهای خود نظم دهید تا بتوانید این دوران را به بهترین شکل مدیریت کنید.
یک جدول زمانی درست کنید و زمان انجام هر کار را در آن علامت بزنید. هدف از این کار داشتن زمان استراحت و انجام کارها بدون عجله است.
بسیاری از زنان، در انتهای بارداری خود دچار احساس افزایش انرژی میشوند که به لحاظ فیزیولوژیک این امر بدن را برای زایمان آماده میکند. به همین دلیل فعالیت زنان در این دوران بیشتر شده و تمام کارها را قبل از زایمان ساماندهی میکنند. پس نگران عقبماندن یا انجام ندادن کارها قبل از زایمان نباشید.
8ـ دربارهی احساسات خود صحبت کنید.
بهترین راه آمادگی روانی پیش از بارداری و طی بارداری گفتگوی مداوم درباره ترسها، امیدها، خواستهها و نگرانیهای شماست. صحبت با همسرتان، والدین، خواهر یا برادر و دوستان مورد اعتماد خود، به کاهش بار عاطفی شما که معمولاً نتیجهی بارداری است کمک خواهد کرد.
به خاطر داشته باشید که شما در دوران بارداری دچار تغییرات فیزیکی و احساسی میشوید و طبیعی است که به حمایت دیگران برای تقویت روحیهی خود نیاز داشته باشید.
حتی اگر از اعضای خانواده خود دور هستید، میتوانید با آنها تماس بگیرید یا به سایتهای مرتبط با بارداری سر بزنید و در گفتگوهای مادران باردار شرکت کنید و با استفاده از تجربههای آنها از حمایت گروهی برخوردار شوید.
نکات یادآوری
- با توصیههای زیاد دیگران ممکن است بیشتر دستپاچه شوید پس تنها به حرف کسی که مورد اعتماد است گوش کنید.
- کتابهای مربوط به بارداری و نقش پدر و مادر را مطالعه کنید چرا که باعث افزایش آگاهی و اعتماد به نفس شما میشود. از سایر منابع اینترنتی نیز میتوانید استفاده کنید.
نویسنده مقاله : سپیده شهبازی
منابع: