مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

پای جنین خارج از رحم مادر ؛ تصویر شگفتانگیزی از پارگی نادر رحم
در یک خانم 33 ساله، پارگیای به قطر یک اینچ (2.5 سانتیمتر) در دیوارهی رحم دیده شد که با توجه به گزارش مختصری از پروندهی او، از طریق این پارگی بخشی از کیسهی آمنیوتیک به اندازهی 19 در 12 در 19 سانتیمتر در حفرهی شکم مشاهده گردید. کیسهی آمنیوتیک، غشاء پر از مایع موجود در رحم میباشد که جنینِ در حال رشد در آن شناور است. این خانم باردار بدون علائم بود و زمانی از این وضعیتش باخبر شد که بنا به درخواست هفتگی پزشک خود در هفتهی بیست و دومِ بارداری سونوگرافی انجام داد.
دکتر پیر امانوئل بُوه، متخصص زنان و زایمانِ بیمارستان دانشگاه آنژو در فرانسه و نویسندهی ارشد این گزارش گفت هرگز موردی مثل این را ندیده است. در واقع این شرایط بسیار نادر بوده و فقط در 26 مورد گزارش شده است.
بنا به گزارش پزشکان این بارداری، ششمین بارداری این خانم بوده و در همهی پنج حاملگی قبلی وی، نوزادان به صورت سزارین به دنیا آمده بودند. بُوه گفت: «در واقع آن پنج بارداری قبلی که به صورت سزارین بوده خطر پارگی رحم را افزایش داده است.» وی همچنین عنوان کرد که به نظر میرسد سزارین دیوارهی رحم را تضعیف کرده است. او اضافه کرد که پارگی در محل دقیق سزارین رخ نداده اما نزدیک آن ناحیه بوده است. منطقهای از رحم که پس از سزارین زخمی میشود قوی میباشد اما مناطق اطراف زخم، شکننده هستند که نیرو یا فشار بر دیوارهی رحم در دوران بارداری در نهایت منجر به پارگی آنها میگردد.
پس از کشف پارگی رحم و بیرون زدگی کیسهی آمنیوتیک، پزشکان، خانم باردار و همسر او را از خطرات ناشی از آن مطلع ساختند که شامل پاره شدن بیشتر رحم، تولد زودرس و عوارض جدیِ دوران بارداری به نام پلاسنتا آکریتاـچسبیدن محکم جفت به دیوارهی رحم و جدا نشدن از آن بعد از تولدـمیباشد. در این شرایط ممکن است کیسهی آمنیوتیک نیز پاره شود. اگر این اتفاق بیفتد، پزشکان حتماً ضربان قلب جنین را بررسی میکنند و اورژانسی سزارین میکنند. بروز این شرایط در اوایل دوران بارداری احتمال زنده ماندن جنین را کاهش میدهد.
خانم باردار و همسرش تصمیم به ادامهی بارداری با پایش دقیق گرفتند. در هفتهی سیام بارداری، پارگی در رحم افزایش یافته و به دو اینچ (پنج سانتیمتر) رسید و بخشی از کیسهی آمنیوتیک خارج از رحم نیز رشد کرده بود. البته نه تنها بخشی از کیسهی آمنیوتیک بلکه پاهای جنین نیز در حفرهی شکم مشاهده میشد.
پزشکان و خانم باردار تصمیم به زایمان از طریق سزارین گرفتند. پسر بچه سالم به دنیا آمد و حدوداً 1.385 کیلوگرم وزن داشت. پس از زایمان پزشکان رحم خانم را ترمیم نمودند و پس از پنج روز مادر از بیمارستان ترخیص شد. شش ماه بعد از زایمان وضعیت مادر و نوزاد توسط پزشکان مورد بررسی قرار گرفت که وضعیت هر دو خوب بود.
نویسنده مقاله : سمیه محمودی
منابع:
برچسب ها :