مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

پسر یا دختر؟! اثر تعیین جنسیت جنین بر ایمنی مادر

پسر یا دختر؟! اثر تعیین جنسیت جنین بر ایمنی مادر

پسر یا دختر؟! اثر تعیین جنسیت جنین بر ایمنی مادر

مطالعات جدید ارتباط بین جنسیت جنین و پاسخ ایمنی مادر به بیماری‌ها را مورد بررسی قرار داده‌اند. تحقیقات نشان می‌دهد که باردار شدن جنین دختر دستگاه ایمنی مادر را تحت تأثیر قرار دهد. گروهی از محققان مرکز پزشکی دانشگاه ایالتی اوهایو با رهبری آماندا میشل، پژوهشگر فوق دکترا به بررسی صحت این موضوع پرداختند. شواهد و مطالعات علمی به دست آمده نشان‌دهنده‌ی ارتباط بین جنسیت جنین و واکنش‌های فیزیولوژیکی در بدن مادر است که دستگاه ایمنی او را تحت تأثیر قرار می‌دهد. کنترل قند خون، فشار خون و سطح کورتیزول با توجه به جنسیت جنین تغییر کرده و متفاوت خواهند بود.  در مطالعه‌‌ای جدید، 80 زن باردار را در اوایل، اواسط و مراحل آخر بارداری مورد بررسی قرار دادند و نتایج آن را در مجله‌ی مغز، رفتار و ایمنی منتشر کردند. 

جنین دختر و افزایش سطح سایتوکاین التهابی 

سایتوکاین‌ها (یا سیتوکین‌ها)، مولکول‌های پیام‌رسانی هستند که ایمنی و التهاب را تنظیم می‌کنند. آن‌ها گاهی اوقات مولکول اضطراری نیز نامیده می‌شوند، زیرا برای مبارزه با بیماری توسط بدن آزاد شده و به سلول‌های دیگر بدن کمک می‌کنند. در واقع سایتوکاین‌ها‌ بخشی از پاسخ ایمنی طبیعی بدن هستند. این مطالعه سطح سایتوکاین‌های‌ موجود در خون و در نمونه‌ی آزمایشگاهیِ در‌ معرض باکتری را مورد تجزیه و تحلیل قرار داد. این یافته‌ها نشان داد که زنان باردارِ جنین دختر ممکن است علائم شدیدتر از بیماری‌های خاص را تجربه کنند. 

در حالی که زنان در سطح سایتوکاین‌ خون بر اساس جنسیت جنین تفاوتی ندارند اما سلول‌های ایمنی زنان باردارِ جنین دختر در معرض باکتری، سایتوکاین‌ التهابی بیشتر تولید می‌کنند. این بدان معناست که زنان باردار جنین دختر در زمانِ به چالش کشیده شدن دستگاه ایمنی، التهاب بیشتری از خود نسبت به جنین پسر نشان می‌دهند. افزایش التهاب نشان داد که چرا زنان باردار با جنین دختر متمایل به بروز علائم شدیدتری در شرایط پزشکی یکسان هستند. نمونه‌های ارائه شده توسط محققان شامل آسم و آلرژی بودند که هر دو بیشتر در مادران باردار جنین دختر ظاهر و نسبت به جنین پسر تشدید می‌شدند. 

این تحقیقات به متخصص زنان و زایمان کمک می‌کند تا جنس جنین را نیز به عنوان یک عامل مؤثر در شدت واکنش ایمنی بدن زنان باردار در نظر بگیرند. تحقیقات بیشتری برای درک دقیق چگونگی تأثیر بارداری بر التهاب مورد نیاز است. میچل معتقد است که هورمون‌های جنسی یا هورمون‌های دیگر موجود در جفت ممکن است بر سطح التهاب تأثیر بگذارد.

تحقیقات همچنین نشان داده است که ورزش و همچنین خوردن برخی از مواد غذایی مانند سبزی‌های برگ‌دار و فعالیت‌های آرامش‌بخش مانند مدیتیشن بر عملکرد سالم ایمنی بدن تأثیر می‌گذارند. البته باید هر گونه تغییر در بارداری با نظر پزشک صورت گیرد.

نویسنده مقاله : سارا خلیلی

منابع:

برچسب ها :