مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

تغییرات پستان از نشانه‌های بارداری

تغییرات پستان از نشانه‌های بارداری

تغییرات پستان از نشانه‌های بارداری

اولین نشانه‌ی بارداری در برخی زنان، حساس و متورم شدن پستان‌ها می‌باشد. پستان‌ها تولید شیر را بلافاصله بعد از بارداری شروع  می‌کنند. دکتر هیثر والدون، متخصص زنان و زایمان در کانادا درخصوص چگونگی و زمان رشد پستان‌ها در زمان بارداری اطلاعاتی را در اختیار زنان قرار می‌دهد:

 

در سه‌ماهه‌ی اول بارداری، پستان‌ها در پرکارترین زمان خود هستند. پروژسترون طی چند هفته‌ی اول، رشد غدد تولید شیر را افزایش داده و استروژن نیز مجاری شیر را بزرگ می‌کند. پستان‌ها یکی دو سایز بزرگ شده، رگ‌ها تیره‌تر و نوک پستان‌ها برجسته و تیره‌تر می‌شوند تا دسترسی نوزاد به آن‌ها راحت‌تر شود. تورم در نهایت از بین می‌رود گرچه سایز پستان‌ها کوچک‌تر نخواهد شد. پستان‌ها در نزدیکی زمان زایمان بزرگ‌تر خواهند شد و امکان دارد از آن‌ها مقداری کلستروم (آغوز)‌ـ‌شیر اولیه که ماده‌ی بسیار مغذی و شامل پروتئین و پادتن است و برای نوزاد در حکم مایع طلایی دارد‌ـ‌خارج شود.

 

افزایش مقدار هورمون پرولاکتین در دوران بارداری نشان‌دهنده‌ی تولید شیر می‌باشد ولی پستان‌ها شیر تولید نمی‌کنند چون استروژن و پروژسترون گیرنده‌های عصبی پرولاکتین را بسته نگه مي‌دارند. پس از زایمان، میزان این هورمون‌ها کاهش یافته و ترشح هورمون اکسی‌توسین، مجراهای شیر را به کار می‌اندازد تا شیررسانی شروع شود. نوزاد وقتی پستان‌ها را می‌مکد، رگ‌های عصبی را تحریک می‌کند که این نشانه‌ای برای ترشح هورمون پرولاکتین و اکسی‌توسین و ادامه‌ی چرخه‌ی نیاز نوزاد به شیرِ بیشتر است.

 

 اندازه‌ی پستان‌ها با مقدار چربی ذخیره‌شده در آن‌ها متناسب است و به جز مواردی بسیار محدود، اگر پستان‌ها کوچک است، غدد و مجاری کافی براي شير دادن به نوزادتان را دارید.

 

کشیدگی پستان‌ها بعد از بارداری نیز از نگرانی‌های زنان می‌باشد که نشانه‌هایش از طریق ژنتیکی مشخص می‌شوند و نمی‌توان پیشگیری زیادی در مورد آن‌ها انجام داد. در هر صورت این نشانه‌ها با گذشت زمان کم‌تر دیده خواهند شد.

 

 دکتر والدون شیردهی در زنانی که پستان‌هایشان را جراحی کرده‌اند به دو دسته تقسیم می‌کند. در صورتی که جراحی برای بزرگ کردن پستان‌ها انجام شده باشد، انجام برش در زیر بغل یا زیر پستان‌ها معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند ولی برش بر روی نوک پستان‌ها بعضی مواقع به رگ‌های عصبی تولید شیر آسیب می‌رساند. در صورتی که جراحی برای کوچک کردن پستان‌ها انجام شده باشد، تغذیه‌ی نوزاد با شیر مادر، بستگي به مقدار غدد و مجاری برداشته‌شده و تغییر مکان نوک پستان‌ها و مجرای صحیح خروج شیر دارد.

 

بسته شدن مجاری شیر باعث قرمزی، حساس شدن و ایجاد توده‌های سخت می‌شود و این امر معمولاُ در دوران بارداری رخ می‌دهد. به هرحال در صورت احساس چنین مشکلاتی، پزشک یا مامای خود را باخبر کنید.

نویسنده مقاله : فرشاد شریفی

منابع:

    برچسب ها :