مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

تغییرات جنین و مادر در هفته سی و پنجم بارداری
آنچه برای فرزند شما در هفته سی و پنجم بارداری اتفاق می افتد:
قد فرزندتان در هفته سی و پنجم بارداری حدودا 47 سانتیمتر است و وزنش به حدود 2500 گرم میرسد. احتمال دارد پس از گذشت هفته به هفته بارداری، جنین در هفته 35 بارداری تا 450 گرم وزن به دست بیاورد. همچنین تشکیل چربی خصوصا در شانهها افزایش یافته است.
جنین شما به بزرگ شدن خود هفته به هفته ادامه میدهد، البته ظاهر او تغییری نمیکند و فقط وزنش در حال افزایش است. او دیگر حرکات راحتی درون رحم کوچک شما ندارد و در حال آماده شدن برای ترک آن مکان تنگ و تاریک است. پس انتظار دیدن حرکات جنین در هفته 35 بارداری به طور شدید را نداشته باشید.
در این هفته کلیههای او به طور کامل تشکیل شده و کبدش وظیفهی تصفیهی مایع آمنیون (مایع اطراف جنین) را آغاز کرده است. مغز جنین همچنان به رشد خود ادامه میدهد و تکامل نورونها و اتصالات آنها کامل میشود. لازم به ذکر است مصرف امگا3 در تقویت این روند بسیار مؤثر است. همچنین استخوان جمجمه او نرم باقی مانده تا آمادگی برای زایمان را داشته باشند و در حین زایمان طبیعی، جنین به راحتی بتواند از کانال زایمان عبور کند.
عضلات کوچک جنین شما در حال قوی شدن میباشد.
احتمال به دنیا آمدن او و اتفاق افتادن زایمان زودرس از این هفته به بعد افزایش مییابد و فرزندتان برای اولین تغذیهی بعد از زایمان آماده میشود و حرکات مربوط به مکیدن را تمرین میکند. همچنین حرکت به سمت لگن جهت زایمان طبیعی را شروع کرده است.
جنین شما در هفته سی و پنج بارداری کاملا به نوزاد تازه متولد شده شباهت دارد و تا زمان تولد فقط کمی سنگینتر خواهد شد. او هم اکنون 15 درصد چربی در بدنش دارد، اما تا زمان تولد این مقدار تقریبا به میزان 30 درصد چربی خواهد رسید.
در بدن شما در طول این هفته چه تغییراتی اتفاق می افتد؟
در هفته سی پنج بارداری رحم شما 15 سانتیمتر بالاتر از ناف قابل لمس است و همانطور که قبلا بیان شد به دلیل قرار گرفتن سر فرزندتان در لگن، شما احساس میکنید جنینتان در حال سقوط است. در هفته سی پنجم بارداری قسمت فوقانی رحم در زیر دندهها جای گرفته و به سایر اندامهای درون شکم فشار وارد مینماید و دچار عوارضی همچون تکرر ادرار یا سوزش معده شده و نفس کشیدن و راه رفتن شما دچار مشکلاتی میشود. به طور معمول از ابتدای بارداری هفته به هفته خود تاکنون، احتمالا 8 تا 13 کیلوگرم افزایش وزن داشتهاید. شما باید به شمارش حرکات فرزندتان ادامه دهید تا از سلامت او و رشد جنین مطمئن شوید.
احتمال دارد از ماه پنجم بارداری به بعد ترشح آغوز را از سینه مشاهده کرده باشید. آغوز مایع بیرنگ یا زردرنگی است که حاوی مقدار بسیار زیادی پادتن بوده و خصوصا در چند روز اول پس از تولد برای فرزندتان بسیار مفید است.
پس از اتمام ترشح آغوز شیر اول ترشح خواهد شد که سفید و کرم رنگ می باشد و در اثر رفلکس مکیدن جنین پیامهایی به مغز میفرستد و باعث ترشح پرولاکتین میشود که برای تحریک و فعال شدن غدد تولید شیر لازم است.
اگر در هفته 35ام بارداری احساس کوتاهی و تنگی نفس میکنید باید بدانید که طبیعی بوده و از عوارض بارداری است. زیرا رحم به دندهها فشار میآورد و باعث سختی تنفس شما میشود.
در هفته های پایانی بارداری فرزندتان به درون لگن سقوط میکند. این حرکت خالی شدن سر دل نام داشته و باعث کاهش فشار وارده به دیافراگم میشود. احساس تنگی نفس شما رفع میشود اما به مثانه فشار میآید که نتیجهی آن تکرر ادرار خواهد بود. گاهی اوقات در بین هفتههای 35 بارداری تا هفته 37 بارداری کشت ترشحات واژن یا مقعد برای تشخیص باکتری استرپتوکوک گروه ب انجام میشود. نگران نباشید وسیلهای که با آن نمونهگیری میکنند سوآب پنبهای میباشد و صدمهای به شما نمیزند. استرپتوکوک گروه ب در بزرگسالان بیخطر است، اما اگر درحین زایمان این باکتری را به جنین خود انتقال دهید میتواند باعث مشکلات جدی از جمله پنومونی، مننژیت یا عفونت خونی شود. از آن جایی که 10 تا 30 درصد زنان این باکتری را دارند اما بیاطلاع می باشند، لزوم انجام تست غربالگری مشخص میشود. اگر شما آلوده به این باکتری باشید در طول زایمان آنتی بیوتیک وریدی دریافت خواهید کرد که ریسک ابتلای فرزندتان را بسیار کاهش میدهد. شما ممکن است متعجب شوید اگر قبل از روز مقرر درد و انقباضات شما شروع شود، بهتر است بدانید که تنها 5 درصد جنینها در روز واقعی پیشبینی شده برای زایمان به دنیا میآیند.
فعالیتهای هفته سی و پنجم بارداری:
بهتر است در هفته سی و پنجم بارداری به آرایشگر خود مراجعه کرده و موهای خود را تا حدی کوتاه کنید که زمان زیادی برای حالت دادن و نظافت آنها نیاز نباشد. زیرا پس از زایمان زمان کافی برای رسیدگی به موها و شست و شوی آنها نخواهید داشت. اگر تمایل داشتید نیز میتوانید موهایتان را رنگ کنید. کالج زنان و مامایی آمریکا توصیه میکند مادران باردار زمانی را برای شمارش حرکات جنین خود اختصاص دهند.
در هنگام شمارش حرکات جنین به نکات زیر دقت کنید:
• به طور معمول شما باید 10 حرکت در طی دو ساعت را احساس کنید؛
• تعداد حرکات را در دفترچه یادداشت یا چارت شمارش حرکات ثبت کنید؛
• اگر در این دو ساعت 10 حرکت را حس نکردید، مجددا امتحان کنید و زمان بیشتری وقت بگذارید زیرا امکان دارد جنین خواب باشد؛
• اگر پس از دو ساعت تعداد حرکات بسیار کم بود حتما با پزشک خود تماس بگیرید؛
• همچنین اگر تعداد حرکات در طی چند روز کاهش یافت باید با پزشک خود تماس بگیرید.
نگران نباشید:
اگر شما همچون بسیاری از مادران دیگر نگران این قضیه هستید که ممکن است نتوانید فرزند دوم را به اندازهی فرزند اولتان دوست داشته باشید، باید بدانید که این شمایید که باید تلاش کنید تا عشق و علاقهی خود را بین هر دو فرزندتان تقسیم کنید. مطمئن باشید فرزندتان پس از به دنیا آمدن مانند فرزند اولتان کارهای شیرینی انجام میدهد و عشق شما را نسبت به خود برمیانگیزد. احتمال دارد شما دچار بیاختیاری استرسی ادرار شوید که به صورت عدم کنترل ادرار در هنگام عطسه، سرفه و یا خنده میباشد. نگران نباشید و برای جلوگیری از پیشرفت این مشکل بهتر است «ورزش کگل» را انجام دهید که به این صورت است که 10 ثانیه عضلات کف لگن را منقبض میکنید و 10 ثانیه استراحت میدهید و مجدداً این کار تکرار میشود، سعی کنید در روز چند بار این ورزش را انجام دهید.
بایدها:
شما باید بیشتر از هفته به هفته قبل به علائم خطر در بارداری توجه کنید و در موارد زیر سریعا به بیمارستان مراجعه کنید:
• خارج شدن غیرارادی آب که میتواند نشانهای از پاره شدن کیسهی آب باشد؛
• کاهش حرکات جنین و یا ناآرامی او؛
• درد قفسهی سینه و مشکلات تنفسی ناگهانی و شدید.
توجه داشته باشید که در ماه آخر بارداری دریافت کلسیم، پروتئین، آهن و اسید فولیک نسبت به هر ماه دیگری ضروریتر بوده و در صورتی که پزشک یا ماما صلاح بدانند با تجویز مکمل نیاز شما را برطرف میکند. همانطور که میدانید با مصرف مکمل کلسیم احتمال یبوست بالا میرود و از آنجایی که مصرف کلسیم در سهماههی سوم باید در بالاترین حد قرار داشته باشد توصیه میشود با انجام ورزش، فعالیت منظم و مصرف کافی میوه، سبزیجات و منابع فیبر از یبوست جلوگیری کنید. باید بدانید که احتمال پوسیدگی دندان در ماه آخر بارداری بسیار شایع است، بنابراین باید بیش از پیش به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید. در بیشتر مواقع کیسهی آب بعد از هفته 34 بارداری پاره میشود اما قبل از آن هم میتواند رخ دهد. از علل پارگی ناگهانی کیسهی آب میتوان موارد زیر را نام برد:
• عفونت به ویژه عفونت دستگاه تناسلی؛
• ضربه خوردن و زمین خوردگی؛
• ناهنجاریهای رحمی؛
• کوچک بودن طول دهانهی رحم و باز شدن ناگهانی آن.
تنها چند هفته پس از تولد فرزندتان، شما نیاز به متخصص اطفال خواهید داشت. برای پیدا کردن متخصص اطفال خوب در منطقهی زندگی خود میتوانید با پزشک، ماما، اقوام و دوستان خود مشورت کنید. به خاطر داشته باشید هر قدر که فرزندتان درون رحم بماند، پس از تولد زندگی بهتری را تجربه خواهد کرد، فرزندی که کاملا رسیده به دنیا میآید خواب و تغذیهی بهتری دارد.
در هفته 35 اگر پزشک برای شما آزمایش ادرار را تجویز کرد آن را فراموش نکنید.
نبایدها:
از هفته 35ام بارداری سعی کنید فعالیت جنسی خود را کاهش دهید و توجه داشته باشید که تا 6 هفته پس از زایمان طبیعی نباید فعالیت جنسی داشته باشید.
پیشنهاد ما به شما برای بهبود شرایط، در این دوران:
• برای جلوگیری از افسردگی پس از زایمان بهتر است یوگا تمرین کنید و در صورتی که افسردگی شدیدی داشتید با پزشک خود در میان بگذارید، چرا که پزشک در صورت لزوم داروهای ضدافسردگی مجاز در بارداری را برای شما تجویز میکنند؛
• سعی کنید همیشه شاد باشید و حتی در بیمارستان و هنگام زایمان خوشرویی خود را حفظ کنید؛
• پیشنهاد میشود در هنگام خرید سیسمونی بیش از نیاز خرید نکنید، زیرا هم صرفهی اقتصادی دارد و هم سایز فرزندتان خیلی سریع تغییر میکند و لباسهای نو بدون استفاده خواهند ماند. وسیله هایی که در اولویت هستند و باید تهیه شوند شامل این موارد است:
- 4 تا 6 عدد لباس زیرپوش که بین پاها بسته میشوند؛
- 4 تا 6 عدد لباس برای خوابیدن؛
- 4 تا 6 عدد شلوار و پیراهن راحتی؛
- 1 یا 2 عدد پتوی خواب؛
- چند عدد پلیور و 1-2 کلاه؛
- 3 جفت جوراب؛
- و در صورت وضع حمل در زمستان، چند لباس گرم زمستانی.
• برای کاهش خستگی میتوانید زمان ورزش خود را کمتر کنید، مثلا سه روز در هفته و هر بار 15 دقیقه ورزش سبک کافی است.
• حتما به مقدار کافی آب بنوشید؛
• پس از زایمان، خودتان به استقبال فرزند بزرگتر بروید و او را در آغوش بگیرید؛
• آیا می دانید که دولا کیست؟ «دولا» نام دیگر ماما است که در حین زایمان با آموزشهای حرفهای، شما را همراهی میکند، تکنیکهای تنفس و آرامبخش و همچنین بهترین پوزیشن در هنگام شروع انقباضات را به شما آموزش میدهد. تکنیکهای کاهش درد را در حین زایمان به شما آموزش داده و به انتخاب یکی از آن روشها با توجه به شرایط شما کمک میکند. اما مهمترین نقش آن احتمالا فراهم کردن آرامش روانی و کاهش استرس در حین زایمان است. دقت کنید که در هفته سی و پنجم بارداری برای انتخاب یک دولای منسب از پزشک یا مامای خود کمک بگیرید؛
• انقباضات رحمی و لگد زدن جنین خود را با دقت زیر نظر داشته باشید و در صورت احساس آن ها و شدت پیدا کردن آن ها سریعا با پزشک یا ماما خود تماس بگیرید؛
• در سه ماهه پایانی بارداری احتمال مسمومیت بارداری (عارضه پره اکلامپسی) افزایش می یابد. پس حتما در صورت بروز علائم آن به پزشک خود اطلاع دهید؛
• به طور کلی وضعیت مادر و جنین در هفته 35 بارداری باید به طور دقیق مورد بررسی قرار بگیرد تا در صورت برزو هرگونه مشکل و تهدید هرگونه خطر، مراقبت های پزشکی هفته 35 بارداری زیر نظر پزشک و ماما انجام شود.
نویسنده مقاله : فاطمه دولتشاد
برچسب ها :