مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

چگونه از دهان و دندان خود در دوران حاملگی مراقبت کنیم؟
مراقبت از دهان و دندان یک اصل مهم سلامتی است که باید همیشه مورد توجه قرار گیرد. با رعایت بهداشت دهان و دندان میتوان علاوه بر بیماری و مشکلات دهان و دندان از ابتلا به بسیاری از بیماریهای عمومی نیز جلوگیری کرد. مراقبت از دهان و دندان در بارداری به مراتب از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا در این دوران به دلیل تغییرات هورمونی صورت گرفته، میزان دندان درد در بارداری، پوسیدگی دندان، خونریزی و التهاب لثه افزایش می یابد.
بعضی از مشکلات شایع دهان و دندان در بارداری عبارتند از:
- پوسیدگی دندان؛
- لق شدن دندان ها؛
- التهاب لثه؛
- تومور های دوران بارداری.
روش های متعددی برای مراقبت از دهان و دندان در بارداری وجود دارد. در ادامه به پرکاربردترین راهکارهای حفظ سلامت دهان و دندان در بارداری، اشاره می کنیم.
مسواک زدن در بارداری:
مسواک زدن در بارداری به روش صحیح و در زمانهای مناسب میتواند برای سلامت دندانها بسیار مفید باشد. پیشنهاد میشود از خمیردندانهای دارای فلوراید و مسواکهای دندانهنرم استفاده کنید. مسواک زدن در بارداری باید حداقل دو بار در شبانهروز (ترجیحاً صبحها بعد از بیدار شدن و شبها قبل از خواب) انجام گیرد. اگر مسواک زدن در بارداری باعث ایجاد حالت تهوع در شما میشود، فقط کافی است که کمی محتاطتر، با سرعت کمتر و با مسواک دندانهکوچک مسواک بزنید. همچنین می توانید چشمانتان را ببندید یا همزمان به یک موزیک گوش دهید و حواس خود را پرت کنید.
استفاده از نخ دندان در حاملگی:
نخ دندان کشیدن به اندازهی مسواک زدن در حفظ سلامت دندان در بارداری اهمیت دارد. پس روزی یک بار هم که شده این کار را انجام دهید. البته اگر با دقت کافی نخ دندان نکشید ممکن است به دلیل حساسیت و التهاب لثه ها در بارداری، دچار خونریزی لثه شوید. در صورت خونریزی با آب نمک دهان را شستشو دهید.
استفاده از دهانشویه در بارداری:
استفاده از دهان شویه ها یکی دیگر از روش های حفظ سلامت دندان در بارداری می باشد. در صورت داشتن مشکل خاصی مربوط به دهان و دندان و نیاز به مصرف دهان شویه، با صلاحدید دندانپزشک خود مجاز به استفاده از «کلرهگزیدین» و انوع دهانشویههای دارای فلوراید هستید. البته مراقب باشید که این دهان شویه ها حاوی الکل نباشد. در زنان بارداری که تهوع و استفراغ شدید دارند استفاده از آب یا ترکیب آب و جوش شیرین برای شستن دهان بعد از استفراغ توصیه میشود. آب نمک نیز به بهبود التهاب لثه ها و دندان درد در بارداری کمک میکند.
تأثیرکشیدن سیگار بر سلامت دهان و دندان در بارداری:
سیگار کشیدن نه تنها بر کل بدن و فرآیند بارداری اثر مخرب دارد، بلکه میتواند با تشدید مشکلات لثه و افزایش بزاق دهان باعث آزار و ناراحتی بیشتر شما گردد.
تأثیر تغذیه بر سلامت دهان و دندان در بارداری:
بهتر است برای حفظ سلامت دندان در بارداری، مصرف مواد غذایی شیرین را کاهش دهید و به جای آن از میوه و سبزی تازه استفاده کنید. با کم کردن حجم غذا در یک وعده و زیاد کردن تعداد وعده های غذایی، افزایش بزاق دهان را کنترل کنید. اگر به آدامس جویدن عادت دارید از انواع بدون قند آن استفاده کنید. کلسیم نقش اساسی در سلامت و استحکام دندانها دارد، پس با مصرف محصولات لبنی کمچرب ذخایر کلسیم خود را تأمین کنید. البته برای دریافت بهتر کلسیم به ویتامین دی هم نیاز است. پس مصرف تخممرغ و ماهی قزلآلا را نیز فراموش نکنید.
ویزیت دندانپزشکی در بارداری:
یکی دیگر از روش های مراقبت از دهان و دندان در بارداری، مراجعه به دندانپزشکی در بارداری است. بهترین زمان برای ویزیت دندانپزشکی، پیش از اقدام به حاملگی است. با مراجعه در این زمان میتوانید سلامت دهان و دندان خود را در دوران حاملگی تضمین کنید و از ابتلا به بسیاری از مشکلات دهان و دندان در بارداری پیشگیری کنید. البته در دوران بارداری نیز باید با مراجعات منظم، وضعیت دهان و دندان خود را تحت نظر داشته باشید. گاهی ممکن است به دلیل ایجاد دندان درد در بارداری و یا پوسیدگی دندان، نیاز به مراجعه به دندانپزشکی در بارداری داشته باشید.
نویسنده مقاله : سارا خلیلی
برچسب ها :