مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

ارتباط ناباروری در خانم‌های چاق با سطح انسولین

مدت زمان مطالعه : 1 دقیقه

ارتباط ناباروری در خانم‌های چاق با سطح انسولین

ارتباط ناباروری با سطح انسولین در خانم های چاق

چاقی با ناباروری در خانم‌ها گره خورده است. مطالعه‌ی جدید دلیل آن را این طور نشان داده که غده‌ی هیپوفیز مغز به افزایش سطح انسولین ناشی از چاقی حساس شده و به نوبه‌ی خود، باروری را مختل می‌کند.

مطالعه‌ی انجام شده در موش، نشان می‌دهد که سطح بالایی از هورمون انسولین (انسولین هورمونی می‌باشد که سبب کنترل قند خون می‌شود) بر غده‌ی هیپوفیز که در تنظیم تخمک‌گذاری درگیر است اثر می‌گذارد. افزایش سطح انسولین که به عنوان عارضه‌ی جانبی چاقی به شمار می‌رود، غده‌ی هیپوفیز را برای پمپ کردن مقادیر زیادی از هورمون‌های مؤثر بر تخمک‌گذاری مختل می‌کند.

محققان می‌گویند این اثر انسولین بر غده‌ی هیپوفیز از اثرات آن بر بخش‌های دیگر بدن متفاوت است. در افراد چاق، در سلول‌های کبدی و عضلانی توقف پاسخ به انسولین مشاهده می‌شود که به عنوان مقاومت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 شناخته شده است. این مطالعه‌ی جدید نشان می‌دهد که همه‌ی سلول‌های بدن نسبت به انسولین مقاوم نمی‌باشند.

مدل کاملاً جدید نشان می‌دهد که بافت‌های مختلف بدن به چاقی پاسخ‌های متفاوتی دارند، در حالی که سلول‌های کبدی و عضلانی به انسولین مقاوم می‌شوند، سلول‌های غده‌ی هیپوفیز حساس به انسولین باقی می‌مانند. هر چند تحقیقات بیشتری درباره ی ارتباط ناباروری با سطح انسولین خانم های چاق مورد نیاز است.

غده‌ی هیپوفیز دارای سلول‌هایی به نام «گنادوتروف» است که تولیدکننده‌ی هورمون‌های جسم زرد (LH) می‌باشند، هورمون LH برای تخمک‌گذاری و باروری با اهمیت می‌باشد.

محققان موش‌های فاقد گیرنده‌ی انسولین در غده‌ی هیپوفیز طراحی کردند و آن‌ها را با موش‌های دارای گیرنده‌های انسولین سالم (سلول‌ها بدون گیرنده‌ی انسولین نمی‌توانند دریافت و یا پاسخ به سیگنال انسولین داشته باشند) مقایسه کردند. پس از سه ماه با رژیم غذایی حاوی چربی بالا، در همه‌ی موش‌های چاق با گیرنده‌های انسولین سالم علایم سندرم تخمدان پلی‌کیستیک  مشاهده شد. در برخی از موش‌ها علایمی با پریود نامنظم و تخمک‌گذاری کمتر نیز مشاهده نمودند.

موش‌هایی که فاقد گیرنده‌های انسولین بودند، هر چند سطح هورمون LH ​نزدیک به سطح طبیعی بود، با وجود چاقی دارای چرخه‌ی قاعدگی منظم و تخمک‌گذاری طبیعی بودند.

میزان بارداری در موش‌های چاقی که فاقد گیرنده‌های انسولین در غده‌ی هیپوفیز خود بودند طبیعی بوده و به میزان پنج برابر حاملگی موفق‌تر از موش‌های چاق که در غده‌ی هیپوفیز گیرنده‌ی انسولین آن‌ها سالم داشته‌اند، مشاهده شده است.

نویسنده مقاله : سمیه محمودی

منابع: