مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

پیش‌بینی اولیه‌ی دیابت بارداری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک

مدت زمان مطالعه : 2 دقیقه

پیش‌بینی اولیه‌ی دیابت بارداری در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک

ارتباط سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و دیابت

با توجه به شیوع تنبلی تخمدان، بسیاری از مادرانی که بارداری را تجربه می‌کنند، پیش از بارداری مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بودند و مطالعات زیادی تاثیر سندرم تخمدان پلی کیستیک بر بارداری را مورد ارزیابی قرار داده‌اند. یکی از عوارضی که ابتلا به تنبلی تخمدان و سندرم تخمدان پلی کیستیک بر بارداری می‌تواند داشته باشد، ابتلا به دیابت در طول دوره بارداری است؛ سایر عوارضی که تنبلی تخمدان می‌تواند بر بارداری داشته باشد را در مقاله عوارض تنبلی تخمدان در بارداری ذکر کرده‌ایم.

دیابت حاملگی به عدم تحمل گلوکز با شدت‌های مختلف که اولین بار در بارداری اتفاق می‌افتد و یا تشخیص داده می‌شود، اطلاق می‌گردد که می‌تواند عوارضی را در طول دوره بارداری برای مادر و جنین به وجود آورد. به همین دلیل مادران باردار، در هفته 24 الی 28 بارداری از نظر ابتلا به دیابت مورد غربالگری قرار می‌گیرند و آزمایش تست تحمل گلوکز را انجام می‌دهند. 

زنان مبتلا به تنبلی تخمدان پیش از بارداری، دچار اختلالات متابولیک از قبیل مقاومت به انسولین، دیابت نوع 2 و چاقی می‌شوند؛ در طول بارداری اختلالات متابولیک ممکن است به صورت دیابت بارداری تظاهر کنند. از طرفی مقاومت به انسولین به دلیل افزایش هورمون رشد و برخی از هورمون های مترشحه از جفت افزایش می یابد.

مطالعات نشان دادند که در خانم های دچار pco در مقایسه با خانم های غیر مبتلا، ابتلا به دیابن بارداری محتمل تر می باشد و همجنین؛ شیوع تخمدان پلی کیستیک در خانم هایی که سابقه ابتلا به دیابت بارداری دارند بالاتر است. به همین جهت، زنان با pco که باردار می شوند، در معرض بیشتر ابتلا به دیابت حاملگی هستند و ریسک بروز عوارض طولانی مدت و ثابت دیابت حاملگی و دیابت نوع II در این گروه بیشتر می باشد.بنابراین غربالگری زود هنگام دیابت حاملگی در این گروه از بیماران برای کاهش بروز و شدت دیابت، دیس لیپیدمی، افزایش فشارخون و عوارض قلبی عروقی باید صورت گیرد.

مطالعه ای در سال  ۲۰۰۰ میلادی انجام شد که وضعیت زنان باردار را بررسی کرده و نشان داده که برخی فاکتورها از اوایل بارداری می‌توانند احتمال ابتلا به دیابت بارداری را پیش‌بینی کنند. این مطالعه نشان داد زنانی که PCOS دارند، باید از ابتدای بارداری قند خون و وزن خود را کنترل کنند. پزشکان نیز می‌توانند با بررسی این عوامل، زنان در معرض خطر را زودتر شناسایی کرده و با اصلاح سبک زندگی، احتمال بروز دیابت بارداری را کاهش دهند.

نتایج این مطالعه در ادامه آمده است:

  • میزان انسولین و قند خون بالا در اوایل بارداری احتمال ابتلا به دیابت بارداری را افزایش می ‌دهد.
  • BMI بالا یکی از عوامل مهم در افزایش خطر دیابت بارداری است.
  • زنان مبتلا به PCOS نسبت به زنان سالم بیشتر در معرض این بیماری هستند.
  • پایش زود هنگام و کنترل وزن و قند خون می ‌تواند به پیشگیری از دیابت بارداری کمک کند.

مطالعه دیگری در ایران در سال 97، روی 326 زن باردار با سابقه ابتلا به تنبلی تخمدان انجام شد. برای این گروه در سه ماهه اول بارداری و همچنین بین هفته 21 تا 24 آزمایش تحمل گلوکز (OGTT) انجام شد از این تعداد، 33 خانم در سه ماهه اول و 43 نفر بین هفته 21 تا 24 دچار دیابت شده بودند. این مطالعه نیز نشان داد که زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، باید از ابتدای بارداری تحت نظر پزشک باشند و کنترل قند خون خود را جدی بگیرند.
غربالگری زودهنگام در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان ضروری است تا از عوارض آن در طول بارداری از جمله دیابت بارداری جلوگیری شود.

نویسنده مقاله : سپیده شهبازی

منابع: