مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

رابطه جنسی برای اقدام به بارداری

مدت زمان مطالعه : 8 دقیقه

رابطه جنسی برای اقدام به بارداری

موثرترین کارهای شب اقدام به بارداری

رابطه‌ی جنسی در زمان‌های قدیم‌تر همیشه برای زنان به معنای باروری و بچه‌دار شدن بوده است. با توسعه‌ی روش‌های پیش‌گیری از بارداری بشر توانست رابطه‌ی جنسی را از تولیدمثل جدا کند. پیش‌گیری از بارداری و اقدام برای بارداری هر دو تصمیمات مهمی هستند که بر رابطه‌ی جنسی افراد تأثیر می‌گذارند. بسیاری از افراد بر این باورند که حالت‌ها و پوزیشن‌های خاصی از نزدیکی جنسی می‌تواند نقش مؤثری در افزایش شانس بارداری داشته باشد. همچنین برخی معتقدند انجام برخی از اقدامات بعد از نزدیکی جنسی نیز می‌تواند شانس آن‌ها را برای بارداری بیش‌تر کند. در این مطلب با این باور‌ها و شواهد علمی موجود دربارۀ این اقدامات آشنا خواهید شد.

اگر قصد بچه دار شدن دارید و نیاز دارید از کارهای شب اقدام به بارداری مطلع باشید، در این مقاله به این موضوع پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

بهترین زمان اقدام به بارداری

چرخه‌ قاعدگی طبیعی شامل دو مرحله است. مرحله‌ی اول فاز فولیکولی که معمولاً 10 تا 14 روز است، اما زمان آن می‌تواند متفاوت باشد و از اولین روز خونریزی قاعدگی حساب می‌شود. مرحله‌ی دوم فاز لوتئال است که از زمان وقوع تخمک‌گذاری آغاز و با شروع خونریزی قاعدگی به اتمام می‌رسد. مدت زمان فاز لوتئال همواره ثابت بوده و 14 روز می‌باشد.بنابراین برای تعیین دقیق تاریخ تخمک گذاری می‌بایست 14 روز قبل از شروع پریودی را در نظر گرفت.

تمایلات جنسی در مراحل مختلف سیکل قاعدگی متغیر بوده و معمولاً در اواخر فاز فولیکولار (از تخمک گذاری) میل جنسی افزایش و بعد از شروع فاز لوتئال (بعد از تخمک‌گذاری) کاهش می‌یابد. همچنین دیده شده که میل جنسی بسیاری از زنان در چند روز اول قاعدگی به وضوح افزایش می‌یابد. بسیاری این تغییرات را به سطح فعالیت بیولوژیک تستوسترون نسبت می‌دهند. در کل تستوسترون باعث افزایش میل جنسی می‌شود.

در هر سیکل تخمدان‌ها یک تخمک آزاد می‌کنند که توسط لوله‌ی فالوپ به رحم منتقل می‌شود. لقاح ظرف چند دقیقه تا چند ساعت از تخمک‌گذاری در لوله‌ی فالوپ رخ می‌دهد. در صورتی که نزدیکی برای باردار شدن در روز قبل از تخمک‌گذاری یا در روز آن صورت گیرد احتمال حاملگی وجود دارد. اگر نزدیکی برای بارداری در روز بعد از تخمک‌گذاری صورت گیرد به احتمال زیاد حاملگی رخ نمی‌دهد.

پس مهم است که از روز تخمک‌گذاری خود آگاه باشید تا بتوانید بهترین زمان اقدام به بارداری را در طول سیکل خود تعیین کنید.

موثرترین کارهای شب اقدام به بارداری

شانس بارداری در هر سیکل

سلول تخم از ترکیب اسپرم و تخمک به وجود می‌آید و شروع به رشد می‌کند و به صورت یک توده‌ی سلولی دولایه در می‌آید که لایه‌ی داخلی جنین و لایه‌ی خارجی جفت را می‌سازد و بعد از گذشت یک هفته در رحم لانه‌گزینی می‌کند.
در رابطه با دفعات نزدیکی برای بارداری و زمان مناسب رابطه جنسی برای بارداری می توان گفت برای بارداری، داشتن نزدیکی هر 36 تا 48 ساعت، طی 3 یا 4 روز قبل و بعد از زمان تخمینی تخمک‌گذاری توصیه می‌شود. توانایی باروری در هر سیکل در یک زوج طبیعی 20 تا 25 درصد می‌باشد.

پس از گذشت 3 ماه 50 درصد، پس از گذشت 6 ماه 75 درصد و بعد از گذشت 12 ماه 95 درصد می‌باشد. اگر بعد از گذشت یک سال و انجام رابطه برای بارداری، بدون هیچ روش پیشگیری زوجین نزدیکی داشته باشند و باردار نشوند به آن ناباروری اطلاق می‌شود. حداکثر قدرت باروری در زنان در سن 25 سالگی و در مردان در سن 35 سالگی است.

تشخیص زمان تخمک گذاری

آگاهی از روزی که تخمک‌گذاری انجام می‌شود، اهیمت زیادی در دوره اقدام به بارداری دارد. تخمک‌گذاری با یک سری علائم همراه است که با آگاهی از این علائم می‌توان روز احتمالی تخمک‌گذاری را تخمین زد. توجه داشته باشید که فقدان این علائم به این معنی نیست که شما تخمک گذاری ندارید، بلکه فقط از آن آگاه نیستید. با ثبت علائم و دنبال کردن چرخه قاعدگی در هر ماه نسبت به تغییرات بدنی خود آگاه‌تر خواهید شد و می‎توانید روز تخمک‌گذاری خود را تشخیص دهید و اقدام به بارداری کنید. از جمله علائم تخمک گذاری می‎توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • تغییرات خلقی؛
  • تغییر در دمای پایه بدن؛ 
  • حساس شدن پستان‌ها؛
  • نفخ؛
  • درد خفیف لگن یا شکم؛ 
  • خونریزی خفیف یا لکه بینی.

البته همه این علائم همیشه وجود ندارد و همه افراد هم این علائم را به یک شکل تجربه نمی‌کنند. بنابراین بهتر است که از روش‌های دیگری برای تخمین زمان تقریبی تخمک‌گذاری خود کمک بگیرید. از جمله: 

روش تقویمی

ساده‌ترین راه برای پیدا کردن روز تخمک‌‎گذاری و اقدام به بارداری، روش تقویمی است. اگر سیکل قاعدگی شما منظم است، می‌توانید با پیش‌بینی زمان شروع سیکل بعدی خود، زمان حدودی تخمک‌گذاری را مشخص کنید. 
از تاریخ شروع عادت ماهانۀ بعدی خود، حدود دو هفته روی تقویم خود به عقب برگردید. این روز تا چهار روز بعد از آن، احتمالاً روزهای تخمک‌ گذاری شما خواهند بود. اقدام به بارداری در این روز‌ها شانس بارداری را به طور قابل توجهی افزایش می‌دهد. این روش برای زنانی که دوره‌های نامنظمی دارند قابل استفاده نیست، چرا که امکان پیش‌بینی زمان شروع سیکل دوره بعد وجود ندارد. 

استفاده از کیت تخمک گذاری

این کیت‌ها میزان هورمون LH را در ادرار نشان می‌دهند. این هورمون نقش اساسی در تحریک تخمک‌گذاری و آزاد شدن تخمک دارد. وجود سطح مشخصی از این هورمون نشان می‌دهد که زمان انجام این فرایند نزدیک است. 
ثبت تغییرات دمای پایۀ بدن و بررسی ترشحات واژن از دیگر روش‌های هستند که می‌توانید برای تشخیص روز تخمک‌گذاری و اقدام به بارداری از آن‌ها کمک بگیرید. 

رابطه جنسی برای اقدام به بارداری

راه های افزایش شانس باروری

علاوه بر اینکه دانستن پنجره باروری به شانس باردرای شما کمک می‌کند، راه‌های دیگری هم برای افزایش شانس باروری وجود دارد. مهم‌ترین این راه‌ها شامل موارد زیر هستند.

  • دفعات نزدیکی داشتن به میزان 3 تا 4 مرتبه در هفته باشد؛
  • برای بارداری، رابطه جنسی بدون استفاده از لوبریکانت‌ها و دوش واژینال انجام شود؛
  • ماندن در بستر بعد از نزدیکی (مدتی منتظر بمانید و بلافاصله استحمام نکنید)؛
  • تمرکز بر روابط جنسی به عنوان یک فعالیت لذت‌بخش و نه تکلیف و طاقت‌فرسا؛
  • کاستن از اضافه‌وزن احتمالی؛
  • عدم استفاده از لباس‌های تنگ، حرارت بیش از اندازه، حمام داغ و سونا (به خصوص برخی مواجهه‌های شغلی در مردان مانند نانوایی و غیره).
  • انتخاب پوزیشن مناسب از مهمترین کارهای شب اقدام به بارداری است.

پوزیشن مناسب برای بارداری

در همه‌ی پوزیشن‌های نزدیکی احتمال باروری وجود دارد. با این حال پوزیشنی که مرد روی زن باشد (Missionary position) و دخول از پشت به داخل واژن (Rear entry) صورت گیرد، سبب تخلیه‌ی مایع منی تحت تأثیر جاذبه و تماس بیشتر آن با سرویکس می‌شود. استفاده از بالش زیر باسن و بالا بردن آن هم می‌تواند تأثیر داشته باشد و شانس باروری را افزایش دهد. برعکس پوزیشن‌های زن روی مرد، ایستاده یا نشسته ممکن است تأثیر جاذبه و تحرک اسپرم را کاهش دهد.

باید توجه شود که روابط جنسی از یک رابطه‌ی صرفاً عاطفی و لذت‌بخش به یک وظیفه‌ی تولیدمثلی تقلیل داده نشود، روابط جنسی خشک و برنامه‌ریزی شده و تنها با هدف بارداری می‌تواند بر زندگی جنسی زوجین تأثیر بگذارد و سبب نارضایتی جنسی شود که خود مشکلات جنسی هم زمینه‌ی مشکلات باروری را فراهم می‌کند. بنابراین آشنایی با کارهای قبل از دخول برای بارداری لازم است.

اقدامات قبل بارداری

اقدامات قبل بارداری

اقدام به بارداری، یکی از مهم‌ترین تصمیمات زندگی هر فرد می‌باشد که با تغییرات بسیاری در بدن مادر همراه می‎باشد. برای همین اگر تصمیم به اقدام به بارداری دارید، لازم است تا از نظر روحی و جسمی برای این کار آماده باشید. از ضروری ترین اقدامات قبل از بارداری می‎توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • انجام معاینات پیش از بارداری؛ 

(این معاینات شامل چکاپ کامل خون، پاپ اسمیر، بررسی سوابق پزشکی و خانوادگی، وضعیت فعلی و داروهایی که مصرف می‌کنید است)

  • مصرف اسیدفولیک؛
  • بررسی وضعیت سلامت دهان و دندان؛ 
  • انجام ورزش و حفظ وزن بدن در محدوده طبیعی؛
  • داشتن رژیم غذایی سالم و مغذی؛
  • توجه به سیکل قاعدگی و تعیین زمان تخمک‎گذاری؛
  • برنامه‎‌ریزی مالی برای تامین هزینه‌های نوزاد جدید.

بهداشت جنسی

بهداشت جنسی و نظافت جزو مهم ترین کارهای شب اقدام به بارداری است. موارد مربوط به بهداشت شامل موارد زیر است.

  • استحمام و شست و شوی واژن با آب ساده یا صابون ملایم جهت به هم نخوردن اسیدیته‌ی واژن؛
  • عدم استفاده از ژل‌ها و اسپری‌های شست و شو؛
  • لباس‌های زیرِ نخی، گشاد و راحت؛
  • شست و شو و خشک کردن ناحیه‌ی تناسلی از جلو به سمت مقعد؛
  • تخلیه‌ی ادرار بعد از رابطه‌ی جنسی جهت کاهش احتمال عفونت ادراری؛
  • تغذیه‌ی مناسب، مصرف میوه‌ها و لبنیات؛
  • خودداری از رابطه‌ی جنسی واژنی و مقعدی به طور هم‌زمان، زیرا امکان انتقال میکروب از مقعد به واژن وجود دارد؛
  • عدم استفاده‌ی مشترک از لباس‌های زیر و وسایل اصلاح مو (تیغ و غیره)؛

    بیماری‌های منتقل شونده از راه جنسی از فرد آلوده به همسر یا هنگام حاملگی، زایمان و یا شیردهی از مادر به نوزاد منتقل می‌شوند. عوامل ایجادکننده‌ی این بیماری‌ها در خون، مایع منی، ترشحات اندام تناسلی و بزاق وجود دارد. از جمله‌ی آن‌ها می‌توان ایدز، هپاتیت، سیفلیس، سوزاک و کلامیدیا را نام برد. آزمایش های پیش از بارداری برخی از این بیماری‌ها را غربالگری می‌کند تا با تشخیص به موقع بتوان درمان مناسب را ارائه داد و از انتقال آن به نوزاد پیشگیری کرد.

این آزمایشات شامل موارد زیر است:

  • آزمایش خون سرولوژی سیفلیس مانند VDRL که این آزمایش قبل از ازدواج نیز انجام می‌شود؛
  • غربالگری هپاتیت ب؛
  • تست آنتی‌بادی اچ آی وی در صورت درخواست خود شخص و رضایت وی.

شما می‌توانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.