مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

لوازم آرایشی در بارداری
هر نوع کرم، لوازم آرایشی و حتی پمادهای درمانی پوست میتوانند به راحتی از طریق منافذ پوست جذب و وارد گردش خون شوند. به همین دلیل اطمینان از ایمن بودن آنها در زمان بارداری بسیار مهم است. اگرچه تحقیقات زیادی روی میزان تأثیر لوازم آرایشی بهداشتی در دوران حاملگی انجام نشده، اما احتیاط در هنگام استفاده و توجه به مواد به کار برده شده در آنها بسیار مهم است.
در ادامه این مقاله اطلاعات کاملی در مورد مواد شیمیایی ممنوع در بارداری در اختیار شما قرار خواهیم داد تا با اطمینان کامل به سراغ لوازم آرایشی مجاز در بارداری بروید.
مصرف مرطوبکنندهها در بارداری
در دوران بارداري، پوست معمولاً خشکتر و حساستر ميشود. استفاده از مرطوبکنندههاي ملايم و بدون عطر ميتواند به جلوگيري از خشکي و التهاب پوست کمک کند. استفاده از مرطوبکنندهها در حاملگی منعی ندارد. بهتر است مرطوبکنندههاي حاوي مواد طبيعي و مواد معدني مانند روغن نارگيل، شکر، گليسيرين و ويتامين E را انتخاب کنيد. مصرف مرطوبکنندهها بايد به صورت روزانه و به ميزان کافي باشد تا از خشکي و آسيب به پوست جلوگيري شود.
کرم ضد آفتاب مناسب بارداری
محافظت از پوست در برابر اشعه های مضر خورشید مهم است چه باردار و چه غیر باردار. اما به طور کلی، بهتر است از ضد آفتابهای معدنی استفاده کنید و از ضد آفتاب های شیمیایی در دوران بارداری خودداری کنید. ضد آفتابهای معدنی حاوی دی اکسید تیتانیوم یا اکسید روی هستند. بر خلاف ضد آفتابهای شیمیایی که اشعه ماوراء بنفش (UV) را جذب میکنند، ضد آفتابهای معدنی با ایجاد مانعی برای انعکاس نور UV عمل میکنند. قرار گرفتن مادر در معرض کرمهای ضد آفتاب شیمیایی، به ویژه ماده اکسی بنزون، با مشکلات جنینی مرتبط است.
مصرف کرم لایهبردار در حاملگی
در طول بارداری، پوست بسیار حساستر و آسیبپذیرتر میشود. استفاده از لایهبردارهای قوی میتواند به پوست آسیب برساند. علاوه بر این بعضی از لایهبردارها حاوی مواد شیمیایی هستند که برای جنین خطرناک است. در دوران بارداری از لایهبردارهای شیمیایی به خصوص انواع حاوی ترتینوئین به دلیل اثرات جبرانناپذیر بر جنین بپرهیزید.
اگر میخواهید بدون هیچ گونه نگرانی از عوارض لایهبردارها، پوست خود را لایهبرداری کنید از لیف در حمام استفاده کنید. همچنین میتوانید از لایهبردارهای ملایم و فاقد مواد شیمیایی قوی استفاده کنید. مواد طبیعی مانند روغن نارگیل، شکر و گلیسیرین گزینههای مناسبتری هستند.
مواد مضر آرایشی و بهداشتی در بارداری
مواد شیمیایی و آلایندههای محیطی میتوانند اثرات ماندگاری بر روی سلامت باروری داشته باشند. برخلاف داروها، که به شدت تحت نظارت هستند، مواد شیمیایی محیطی از جمله مواد شیمیایی که در لوازم آرایشی یافت میشوند، چنین نیستند و تحقیقات کاملی در مورد اثرات آنها روی جنین و بارداری انجام نشده است. برخی از این محصولات آرایشی ممکن است حاوی مواد شیمیایی باشند که با هورمونهای بدن تداخل دارند و میتوانند بر رشد و تکامل جنین تأثیر منفی بگذارند. اجتناب از این مواد شیمیایی در دوران بارداری میتواند خطر بروز چنین عوارضی را کاهش دهد.
ممکن است در مورد اینکه از کدام مواد شیمیایی و محصول آرایشی در بارداری باید اجتناب کنید، گیج شوید. در ادامه لیستی از مواد شیمیایی که اغلب در لوازم آرایش یافت میشود و کارشناسان توصیه میکنند در دوران بارداری از آنها اجتناب کنید، ارائه شده است. حتما پیش از استفاده از هر محصول آرایشی و بهداشتی برچسب آن را چک کنید تا شامل این مواد نباشد.
آلومینیوم
آلومینیوم عنصری است که در بسیاری از اقلام بهداشتی از جمله لوازم آرایشی و محصولات ضد تعریق یافت میشود. بدن معمولاً آلومینیوم را دفع میکند اما اگر میزان آن از ظرفیت بدن بیشتر شود، میتواند در بافتها و اندامهای شما باقی بماند.
آلومینیوم یک نوروتوکسین شناخته شده است و تحقیقات نشان میدهد که قرار گرفتن جنین در معرض آن میتواند منجر به اختلالات عصبی شود. بنابراین محدود کردن قرار گرفتن در معرض آلومینیوم در دوران بارداری ممکن است ایده خوبی باشد. برای شناسایی مواد تشکیل دهنده در محصولات، به دنبال هگزا هیدرات کلرید آلومینیوم یا کلروهیدرات آلومینیوم باشید.
اسیدهای بتا هیدروکسی (BHA)
اسیدهای بتا هیدروکسی، برای درمان آکنه و سایر بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس تجویز میشوند. تحقیقات نشان داده است که اسیدسالیسیلیک با ناهنجاری جنین در هنگام بلع همراه است. استفاده موضعی از اسیدسالیسیلیک اغلب در بارداری منعی ندارد و ممکن است برای مادرانی که با آکنه درگیر هستند، تجویز شود.
دی اتانول آمین (DEA)
دی اتانول آمین (DEA) معمولا در محصولات مو و بدن، به ویژه شامپوها و نرمکنندههای مو یافت میشود. شما این ماده را در لیست مواد تشکیل دهنده به عنوان یکی از موارد زیر پیدا خواهید کرد:
- دی اتانول آمین
- Oleamide DEA
- لورامید DEA
- کوکامید DEA
تحقیقات نشان داده است که DEA ممکن است بر سلامت باروری تأثیر بگذارد. به طور خاص، یک مطالعه بر روی اهداکنندگان اسپرم نشان داد که DEA ساختار و عملکرد اسپرم را تغییر میدهد. به علاوه، مطالعات حیوانی قدیمیتر ارتباطی بین قرار گرفتن مادر در معرض DEA و عملکرد حافظه تغییر یافته در فرزندان پیدا کرده است.
دی هیدروکسی استون (DHA)
ماده فعال در برنزه کنندهها، دی هیدروکسی استون (DHA) است. در حالی که تنها درصد کمی از این مواد (حدود ۰.۵ درصد) توسط پوست جذب میشود، محققان میگویند استنشاق برنزه کنندهها خطر بیشتری در دوران بارداری دارد چرا که استنشاق منجر به غلظت بیشتر این ماده در خون میشود. به همین دلیل اجتناب از این محصولات در دوران بارداری بهترین کار است.
فرمالدئید
فرمالدئید در برخی از محصولات صاف کردن مو، لاک ناخن و چسب مژه یافت میشود. شما می توانید فرمالدئید را به عنوان یکی از موارد زیر پیدا کنید:
- فرمالدئید
- کواترنیوم-15
- دی متیل دی متیل (DMDM)
- هیدانتوئین
- ایمیدازولیدینیل اوره
- دیازولیدینیل اوره
- سدیم هیدروکسی متیل گلیسینات
- بروموپول
به گفته مرکز کنترل بیماری (CDC)، قرار گرفتن در معرض فرمالدئید خطر مشکلات باروری و سقط جنین را افزایش میدهد. افرادی که از نظر شغلی در معرض این ماده هستند، مانند افرادی که در سالن کار میکنند، در معرض بیشترین خطر قرار دارند.
هیدروکینون
هیدروکینون یک ماده روشن کننده است که در لوازم آرایشی یافت میشود. شما آن را در لیست مواد تشکیل دهنده به عنوان یکی از موارد زیر پیدا خواهید کرد:
- هیدروکینون
- ایدروکینون
- کینول
- 1-4 دی هیدروکسی بنزن
- 1-4 هیدروکسی بنزن
حدود نیمی از این ماده شیمیایی در صورت استفاده موضعی جذب جریان خون میشود. بنابراین، این یک ماده شیمیایی است که بهتر است در دوران بارداری از آن اجتناب کنید.
پارابن
پارابنها به عنوان نگهدارنده در لوازم آرایشی و داروها استفاده میشود. این ماده را در لیست مواد تشکیل دهنده به عنوان یکی از موارد زیر پیدا خواهید کرد:
- پروپیل
- بوتیل
- ایزوپروپیل
- ایزوبوتیل
- متیل
پارابنها به عنوان مختل کننده غدد درون ریز شناخته شده هستند و محققان دریافتهاند که قرار گرفتن در معرض آن میتواند باعث کاهش وزن هنگام تولد نوزاد شود. بنابراین در طول بارداری باید از محصولات فاقد پارابن استفاده شود.
فتالاتها
فتالاتها در محصولاتی با رایحه های مصنوعی و لاکهای ناخن یافت می شوند. این ماده را در لیست مواد تشکیل دهنده به شرح زیر خواهید یافت:
- دی اتیل فتالات (DEP)
- دی ایزوبوتیل فتالات (DiBP)
- دی متیل فتالات (DMP)
- دی-ان-بوتیل فتالات (DBP)
- دی-ان-اکتیل فتالات (DOP)
- بنزیل بوتیل فتالات (BzBP)
- دی (2-اتیل هگزیل) فتالات (DEHP)
به دلیل شیوع استفاده از فتالاتها، قرار گرفتن در معرض آن بسیار گسترده است و تحقیقات نشان داده است که پیشگیری از قرار گرفتن در معرض آن ممکن است خطر زایمان زودرس را کاهش دهد. با این حال سطح فتالات در لاک ناخن و احتمال وارد شدن آن به جریان خون بسیار پایین است و بعید است که آسیبی به جنین وارد کند. بسیاری از گزینههای بدون فتالات وجود دارد که این روزها محتاط بودن را آسانتر میکند.
رتینوئیدها
رتینوئیدها فرم مصنوعی (ساخت بشر) ویتامین A هستند که برای درمان بیماری های پوستی، به ویژه آکنههای شدید استفاده میشود. رتینوئیدها در محصولات آرایشی و بهداشتی مشاهده خواهید کرد. رتینوئیدها ممکن است به عنوان یکی از موارد زیر روی برچسب مواد تشکیل دهنده ظاهر شوند:
- ویتامین A
- رتینوئیک اسید
- رتینیل پالمیتات
- رتین آلدئید
- آداپالن
- ترتینوئین
- تازاروتن
- ایزوترتینوئین
رتینوئیدهای خوراکی در بارداری نگران کننده هستند و میتوانند منجر به ناهنجاری های مادرزادی جنین از جمله تاخیر در رشد، ناهنجاریهای جمجمه و صورت و ناهنجاریهای سیستم عصبی و قلب شود. با این حال، فرمهای موضعی رتینول اکنون احتمالاً در بارداری بیخطر باشند. چرا که جذب سیستمیک آنها حداقل است و به سرعت متابولیزه میشود. به هیچ عنوان بدون تجویز پزشک به سراغ چنین داروهایی نروید.
اسید تیوگلیکولیک
اسید تیوگلیکولیک در پاک کننده های شیمیایی مو یافت میشود. شما آن را به عنوان یکی از موارد زیر مشاهده خواهید کرد:
- استیل مرکاپتان
- مرکاپتواستات
- مرکاپتواستیک اسید
- اسید تیووانیک
اطلاعات کمی در مورد جذب تیوگلیکولیک اسید به دلیل عدم انجام مطالعات انسانی وجود دارد. با این حال، ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی به طور کلی استفاده از آن را در دوران بارداری توصیه نمیکنند.
تولوئن
تولوئن حلالی است که در لاک های ناخن یافت می شود و ممکن است به صورت زیر در محصولات گزارش شود:
- متیل بنزن
- تولوئل
- Antisal 1a
حلالها خطر سقط جنین، مردهزایی، زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و ناتوانیهای مادرزادی را افزایش میدهند. کسانی که با حلالها کار میکنند، مانند افراد مشغول در خشکشویی، هنرمندان، متخصصین زیبایی در معرض بیشترین خطر مواجهه با این ماده هستند.
تریکلوزان
تریکلوزان یک ماده شیمیایی ضد میکروبی است که در برخی از خمیردندان ها، لوازم آرایشی، صابونها و لوسیونها استفاده میشود. این ماده ممکن است با یکی از موارد زیر نامیده شود:
- تری کلرو-هیدروکسی دی فنیل اتر
- کلرو-(2،4-دی کلروفنوکسی) فنل
- CH-3565
- Lexol 300
- ایرگاسان (DP 300)
- استر زک
سازمان غذا و دارو (FDA) استفاده از این ماده را ممنوع کرده است. با این حال، هنوز هم میتوان آن را در بعضی محصولات بهداشتی مانند برخی از لوسیونها و خمیر دندانها یافت. تریکلسان یک مختل کننده غدد درون ریز است و به گفته محققان با پیامدهای نامطلوب زایمان از جمله وزن هنگام تولد همراه است.
و در پایان…
استفاده از لوازم آرایشی در دوران بارداری به طور کلی مجاز است، اما باید با احتیاط انجام شود. انتخاب محصولات ایمن و فاقد مواد شیمیایی مضر مانند پارابن، فتالات و فرمالدئید بسیار مهم است. این مواد شیمیایی میتوانند باعث نقص مادرزادی و مشکلات دیگر مانند زایمان زودرس شوند و بهتر است طی بارداری از آنها اجتناب کنید. همچنین باید میزان استفاده را به حداقل رسانید و از استفاده روزانه و مداوم خودداری کنید. قبل از استفاده از هر محصول جدید، آزمایش روی پوست ضروری است تا واکنش پوست بررسی شود. در صورت بروز هرگونه علائم حساسیت مانند قرمزی، تورم یا خارش، باید فوراً استفاده را متوقف کرد. همیشه این لیست را برای خرید محصولات بهداشتی در بارداری به همراه داشته باشید.
نویسنده مقاله : سارا خلیلی
برچسب ها :
استفاده از لوازم آرایشی در بارداری