مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

رژیم غذایی در اندومتریوز + برای اندومتریوز چی بخوریم
آندومتریوز یک بیماری مزمن است، که در آن سلولهایی که شبیه به پوشش رحم هستند (سلولهای آندومتر)، در جایی خارج از بافت رحم رشد میکنند. این بیماری از جمله شایعترین بیماریهای زنان است و حدود 10 الی 15 درﺻﺪ زنان جهان در سنین باروری و از بعد از بلوغ، به آندومتریوز مبتلا میشوند. این اختلال دردناک با رشد بافت اندومتر در جایی به غیر از محل اصلی خود (که حفره داخلی رحمی است) مانند بافتهای تخمدان، روده و یا بافت لگن ایجاد می شود.
در سالهای اخیر ابتلا به اندومتریوز بین بانوان افزایش پیدا کرده است. این بیماری برای زنان میتواند دردسرهای زیادی داشته باشد. در این مقاله به تاثیر رژیم غذایی در بیماری آندومترویز میپردازیم. پس اگر برایتان سوال پیش آمده که برای اندومتریوز چی خوبه ؟ تا آخر مقاله با ما همراه باشید.

علائم اندومتریوز
علائم اندومتریوز میتواند شامل موارد زیر باشد. در صورت بروز این علائم، به پزشک مراجعه کنید.
- درد لگنی شدید در چرخه قاعدگی مخصوصا در هنگام قاعدگی
- درد در هنگام مقاربت
- درد همراه با دفع ادرار و مدفوع
- قاعدگی های سنگین یا خونریزی بین دورهها
- خستگی
- اسهال
- نفخ
- یبوست
- درد کمر
- گرفتگی شدید
ضروریست در اینجا بگوییم درمان و کنترل اندومتریوز اهمیت بسیار بالایی دارد چون میتواند علتی برای ناباروری باشد، اما خوشبختانه ارتباطی با سرطان زنان ندارد. در حال حاضر علاوه بر درمان هورمونی باید یک مراقبت کامل از نظر سبک زندگی سالم و ورزش در برنامه درمان بیماران مبتلا به اندومتریوز گنجانده شود. میتوان گفتن بهترین دارو برای اندومتریوز، تجویز صحیح داروهای کنترل کننده در کنار رژیم غذایی مناسب است که در اینجا به بررسی رژیم غذایی در اندومتریوز میپردازیم.
رژیم غذایی برای بیماران اندومتریوز
همانطور که التهاب و سطوح بالای هورمون استروژن میتواند علائم آندومتریوز را بدتر کند، پس رژیم غذایی شما میتواند هم بر سطح هورمونها و هم بر علامتهای اندومتریوز تأثیر بگذارد. غذا نقش مهمی در کمک به بدن در مبارزه با التهاب و تعادل استروژن دارد.
بسیاری از کسانی که رژیم غذایی مناسب دارند گزارش میکنند که تغذیه می تواند علائم اندومتریوز را به میزان قابل توجهی کاهش دهد اما سوال اصلی این است که اگر به این بیماری مبتلا شدیم ، برای اندومتریوز چی بخوریم؟ از انجایی که استروژن یک هورمون کلیدی است، برای عملکرد طبیعی بدن به مقداری از آن نیاز دارید. اما استروژن بیش از حد میتواند علائم آندومتریوز مانند گرفتگی و درد را تشدید کند.

فیبر زیاد
یک نکته بسیار قابل توجه در کنترل و درمان اندومتریوز با رژیم غذایی، وجود فیبر زیاد در رژیم غذایی است چون فیبر به حذف استروژن اضافی بدن کمک میکند. نکته قابل ذکر بعدی این است که اگر شما اجابت مزاج درستی داشته باشید، استروژن اضافی بدن میتواند به صورت طبیعی از راه مدفوع از بدن خارج شود.
در نتیجه یک رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از یبوست از این بابت هم حائز اهمیت می باشد. دقت داشته باشید که مصرف فیبر خود را به تدریج افزایش دهید. افزودن مقدار زیادی فیبر به طور همزمان به رژیم غذایی میتواند باعث نفخ و ناراحتی گوارشی شود. مصرف فیبر خود را به آرامی افزایش دهید و مقدار زیادی آب بنوشید تا این عوارض جانبی را به حداقل برسانید. دانه کتان آسیاب شده پر از فیبر است، بنابراین بیش از 3 قاشق غذاخوری در روز نخورید.
- خوردن میوه و سبزیجات تازه (از خوردن آب میوه خودداری کنید).
- اضافه کردن دانه کتان آسیاب شده به اسموتی یا غذاهای خانگی.
- حبوبات، مانند لوبیا، عدس و نخود.
- غلات کامل، مانند ماکارانی، گندم و برنج قهوهای.

امگا 3
از انجایی که اندومتریوز یک بیماری التهابی است، بنابراین التهاب علائم را بدتر می کند. چربی های امگا 3 می توانند التهاب ناشی از اندومتریوز را آرام کنند. منابع غذایی خوب امگا 3 عبارتند از:
- ماهی های چرب مانند سالمون و تن ماهی، آجیل و دانه ها مانند گردو، دانه چیا و بذر کتان، روغن های گیاهی، مانند روغن بذر کتان و روغن کانولا.
- چربی های تک غیر اشباع نیز قدرت ضد التهابی دارند. این چربیها در: آووکادو،آجیل و دانهها، روغن زیتون، کره بادام زمینی موجود هستند.

کلسیم و منیزیم
همچنین کلسیم به عنوان یک ماده معدنی مهم به آرامش عضلات و تنظیم چرخه شما کمک کنند. اگر اندومتریوز دارید، مطمئن شوید که کلسیم ، منیزیم و روی به اندازه کافی دریافت میکنید. منیزیم به دردهای قاعدگی تان کمک می
کند چون یک شل کننده طبیعی عضلات است.
غذاهای غنی از منیزیم عبارتند از:
- شکلات تلخ (اما به مقدار کم).
- سبزیهای برگ دار مانند، کاهو تیره، کلم پیچ و اسفناج.
- حبوبات مانند لوبیا سیاه.
- مغزها و دانهها به خصوص بادام و تخمه کدو تنبل.

روی
روی چرخههای قاعدگی شما را تنظیم میکند که برای تعادل هورمونی شما مهم است. روی به بدن شما کمک میکند تخمک آزاد کند. زمانی که تخمک گذاری میکنید، پروژسترون تولید میکنید که استروژن را متعادل میکند.
بیشترین منابع روی منابع حیوانی است. اگر رژیم گیاهخواری دارید باید از مکمل روی استفاده کنید.
منابع خوب روی عبارتند از:
- گوشت مرغ یا بوقلمون.
- گوشت قرمز (کم چرب و محدود).
- صدف و خرچنگ.
رژیم غذایی نامناسب برای آندومتریوز
برخی غذاها میتوانند با افزایش التهاب یا سطح استروژن در بدن، درد اندومتریوز را بدتر کنند، محدود کردن و اجتناب کردن از این غذاها ضروری است.
- نوشیدنی های حاوی الکل
- کافئین
کافئین روزانه خود را به 400 میلی گرم یا کمتر محدود کنید. یک فنجان قهوه، بسته به نحوه دم کردن آن می تواند بیش از 100 میلی گرم کافئین داشته باشد.
- گوشت چرب
مقداری گوشت قرمز خوب است، اما مصرف کلی چربی اشباع شده را به 10 درصد از کالری روزانه خود محدود کنید.
- غذاهای فرآوری شده
بسیاری از غذاهای بسته بندی شده حاوی مواد التهاب زا هستند.
- نوشیدنی های قندی
آب میوهها، نوشابههای گازدار و نوشیدنیهای انرژی زا اغلب سرشار از قند هستند که التهاب را بدتر میکند. روزانه کمتر از ۲۶ گرم شکر مصرف کنید.
- غذاهای سرشار از چربی ترانس
تحقیقات میزان بالاتری از تشخیص اندومتریوز را در میان زنانی که چربی ترانس بیشتری مصرف میکنند، نشان داده است. چربی ترانس بیشتر در غذاهای سرخ شده، فرآوری شده و فست فودها یافت میشود.
آیا لبنیات آندومتریوز را بدتر می کند؟
برخی از افراد مبتلا به اندومتریوز گزارش کردهاند که رژیم غذایی بدون لبنیات در کاهش التهاب و علامت های اندومتریوز تاثیرگذار است اما ممکن است برای همه افراد صدق نکند.
در نتیجه توصیه میکنیم حداقل یک ماه رژیم غذایی بدون لبنیات داشته باشید. سپس به آرامی آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید و بینید مصرف لبنیات روی عود علائم شما چه تاثیری میگذارد.
آیا مکمل ها می توانند به اندومتریوز کمک کنند؟
ممکن است راه حل بهتر این باشد که برای درمان سریع اندومتریوز به جای یک رژیم غذایی سالم ، مقداری قرص و مکمل مصرف کنید. اما توصیه ما به شما این است که برای درمان آندومتریوزتان سریعاً مکملها را امتحان نکنید، مگر اینکه پزشک به شما اجازه دهد. پزشک شما آزمایشهایی را درخواست میدهد تا ببیند آیا شما در برخی مواد مغذی کمبود دارید یا خیر. سپس، اگر پزشک شما آن را توصیه کرد، برای کمبودهای تغذیه ای از مکملها استفاده کنید. مکمل ها باید بر اساس نیاز شما باشد، نه یک نسخه ای با مشخصات یکسان که برای همه تجویز شود.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : محدثه حيدري
منابع: