مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

علت تغییر خلق و خو در بارداری چیست و چگونه درمان می شود؟
هیجانات بارداری می توانند به دلیل تغییرات هورمونی جای خود را به عصبانیت در بارداری، گریه کردن در بارداری، تغییر روحی یا به طور کلی تغییرات خلق و خو در بارداری (چه تغییرات خلق و خو در هفته اول بارداری و چه تغییرات خلق و خو در ماه اول بارداری) بدهند. در دوران بارداری،کاملا طبیعی است که حالات غیر قابل پیش بینی داشته باشید. ممکن است یک لحظه بخندید و یک لحظه بعد بدون هیچ دلیل روشنی تغییر روحی پیدا کرده و گریه کنید.
احساس تنهایی کنید و به راحتی از همسرتان دلخور و ناراحت شوید. تغییر در سطح هورمون ها ،یکی از دلایل اصلی نوسانات خلق و خوی زن باردار است. افزایش میزان استروژن و پروژسترون در خون به آماده سازی بدن شما برای بارداری کمک می کند. همچنین می تواند روی تغییرات خلق و خو در بارداری شما تاثیر بگذارد تا شما به راحتی احساس گریه کنید یا به طور ناگهانی غرق هیجان تولد فرزندتان و روبه رو شدن با آن شوید و سپس به طور ناگهانی از حالت خود تعجب کنید. البته تنها دلیل این تغییرات، هورمون ها نیستند، اتفاقاتی که در زندگی شما می افتد می تواند دلیل طبیعی این نوسانات باشد.
نگرانی های متداول در دوران بارداری که باعث بروز ناراحتی، تغییر خلق و خو در بارداری و نیز تغییرات روحی در بارداری می شوند شامل سوالاتی از قبیل موارد زیر است:
- آیا شما یک پدر و مادر خوب خواهید شد؟
- فرزندتان چگونه روی ارتباط شما با همسرتان تاثیر می گذارد؟
- آیا فرزندتان سالم به دنیا خواهد آمد؟
- چگونه می توانید این شرایط را مدیریت مالی کنید؟
- آیا بعد از تغییرات دوران بارداری هنوز برای شریک زندگی خود جذاب هستید؟
- آیا از عهده زایمان بر می آیید؟
مادران باردار از زمانی که متوجه فرزندی درون شکم خود می شوند احساساتی مثل ترس، هیجان، لذت و نگرانی را احساس می کنند. این احساسات مثل پیام های بازرگانی هنگام دیدن یک فیلم یا گوش دادن به یک موسیقی قدیمی به صورت گریه یا خنده برزو می کند که در بارداری کاملا طبیعی است. بسیاری از مادران در دوران بارداری دچار درجاتی از فراموشی نیز می شوند .
حالات بسیاری از مادران باردار در سه ماهه دوم قابل کنترل تر می شود. ممکن است دریابید که کنترل بیشتری روی آن چه احساس می کنید دارید و کمتر لقب نالان و تحریک پذیر می گیرید. احساس تغییرات خلقی گاه گاهی بعد از پشت سر گذاشتن نوسانات خلقی عمده سه ماهه اول کاملا طبیعی است. به خصوص با نزدیک شدن به زمان زایمان نیز بیشتر می شود.
در سه ماه سوم به دلیل نزدیک شدن به زمان زایمان احساس سرخوشی، لذت بیشتر و حتی خواب را غیر ممکن می کند. از طرفی ممکن است به دلیل ترس و نگرانی از زایمان و تحریک پذیری بیشتر باعث رنجور شدن اطرافیان حتی همسر خود می شوید.
کنترل تغییرات اخلاقی و رفتاری در دوران حاملگی
در ابتدا خود را برای این رفتارها مقصر ندانید. بارداری باعث این تغییرات در روحیهی شما شده و شما اولین زن بارداری نیستید که این تغییرات را احساس میکند. برای غلبه بر این احساسات میتوانید روشهای زیادی را امتحان کنید که شامل موارد زیر است:
- در مورد احساس خود با دیگران گفتگو کنید:
با دوست صمیمی، اقوام یا همسرتان دربارهی آنچه احساس میکنید حرف بزنید و از واکنش آنها لذت ببرید. مطمئن باشید آنها شما را به خاطر این رفتارها مقصر نمیدانند و حساسیتهای دوران حاملگی شما را میپذیرند. از تجربیات زنان حاملهی دیگر نیز میتوانید استفاده کنید، شاید آنها راهحل خوبی پیشنهاد دهند. اگر با دیگران راحت نیستید میتوانید عواطف خود را با مراقب بارداری در میان بگذارید.
- کمک گرفتن از دیگران اشکالی ندارد:
شاید برای انجام شدن به موقع همهی کارها پیش از زایمان نیاز باشد تا از افراد فامیل و یا آشنایان کمک بگیرید. کمک گرفتن نه تنها اشکالی ندارد بلکه اطرافیان نیز از این کار خرسند میشوند. دلهره و استرسهای بارداری را نیز میتوانید با مراقب بارداری خود در میان بگذارید و مشاوره بگیرید.
- به اندازهی کافی بخوابید:
احساس خستگی و کسلی در بارداری طبیعی است. با داشتن خواب راحت و به مقدار نیاز بدنتان میتوانید سرحالتر باشید. هر وقت حس کردید خستهاید کمی استراحت کنید. اگر تصمیم دارید تا پایان بارداری خود محل کارتان را ترک نکنید، با مرخصی ساعتی فرصتی برای استراحت بیشتر خود مهیا کنید.
- خود را سرگرم کنید:
حاملگی دلیل نمیشود تا از گردش و تفریح خود صرف نظر کنید. هنوز هم میتوانید با مهمانیهای دور همی، خواندن یک مجله و گوش دادن به موسیقی خود را سرگرم مسائلی غیر از بارداری کنید.
- فعالیت فیزیکی را فراموش نکنید:
با فعالیت بدنی هورمونهایی در بدن شما آزاد میشود که میتواند احساس آرامش را در شما به وجود بیاورد. با انجام فعالیت ورزشی نه تنها جسم بلکه روح شما درگیر شده و تنشها دفع میشود.
- به شریک زندگیتان نزدیکتر شوید:
فکر نکنید فقط خودتان درگیر بارداری و مشکلات آن هستید. همسرتان نیز نگرانیهایی دربارهی آینده و فرزندتان دارد که نیازمند حمایت شماست. هر وقت فرصت داشتید پای صحبتهای همسرتان بشینید و با او درد و دل کنید. شما دو نفر در کنار هم میتوانید بر بسیاری از مشکلات غلبه کنید و باید بدون عصبانیت در بارداری بتوانید مشلاتتان را مطرح کنید. اگر همسرتان را از نگرانیهای خود آگاه کنید او هم بهتر میتواند به شما کمک کند.
- خود را شماتت نکنید:
دوران حاملگی گذراست. احساسات متغیر در این دوران طبیعی است. به خاطر رفتارهای خود در این دوران شرمنده و ناراحت نباشید چرا که بیشتر زنان دچار این حالات میشوند.
با توجه به راهحلهایی که ارائه شد، اگر باز هم قادر به کنترل خود نیستید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : سارا خلیلی
منابع:
برچسب ها :