مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

انواع سونوگرافی در بارداری
از ابتدای بارداری انواع آزمایشات و سونوگرافیها آغاز میشوند که برخی لذتبخش و برخی بسیار پراسترس هستند. سونوگرافی یک نوع تست است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصویر از شکم و حفرهی لگن، جنین و جفت استفاده میکند. سونوگرافیهای مختلفی وجود دارند که در ادامه توضیح داده خواهند شد.
سونوگرافی ترانس واژینال
اولین و سریعترین سونوگرافی میباشد که میتوان در هفتههای 5 تا 8 بارداری آن را انجام داد. در این روش سونوگرافیست پروب را وارد واژن میکند که به راحتی میتوان رحم، تخمدانها، دهانهی رحم و واژن را بررسی کرد.
در طی اوایل بارداری نمیتوان از سونوگرافی شکمی استفاده کرد، زیرا تصویر کلی است و سونوگرافی ترانس واژینال تصویر بهتری را ارائه میکند. از طرف دیگر در سونوگرافی شکمی مثانه باید پر باشد تا ساختار لگن با وضوح بالا مشاهده شود. بنابراین با توجه به هدف انجام سونوگرافی در این مرحله از بارداری بهتر است از سونوگرافی با ارزشتر استفاده کرد. پزشک باید بتواند سن تقریبی جنین و تاریخ زایمان را تعیین کند. همچنین این اولین باری است که شما قادر به مشاهدهی جنین و یا شنیدن صدای قلب او میباشید.
سونوگرافی بررسی پشت گردن جنین (سونوگرافی NT)
دومین سونوگرافی که در بارداری در حدود هفتههای 11 تا 14 انجام میشود، نوعی سونوگرافی شکمی است که سندرم داون و سایر نقایص ژنتیکی را بررسی میکند.
در سونوگرافی NT همچنین میزان رشد جنین، ضربان قلب و ساختار مغز بررسی میشود. از آن جایی که این نوعی سونوگرافی شکمی میباشد بهتر است مثانه پر باشد تا تصویر واضحتری در اختیار سونوگرافیست قرار دهد. در این روش مادر به پشت دراز کشیده و پروب روی شکم حرکت داده میشود.
سونوگرافی آنومالی اسکن ( سلامت جنین)
این سونوگرافی در حدود هفتهی 18 بارداری با نام آنومالی اسکن انجام میشود که اندامهای بدن جنین اندازهگیری شده تا مطمئن شوند، جنین با توجه به سن بارداری رشد کرده است.
این سونوگرافی بسیار لذتبخش است، زیرا میتوانید حرکات جنین خود را ببینید. در این روش حفرههای قلب، کلیهها، مثانه، شکم، مغز، نخاع و اندامهای جنسی بررسی میشوند. بنابراین جنسیت جنینتان هم مشخص میشود. البته در مواردی ممکن است زودتر جنسیت تشخیص داده شود، اما درصد خطا بالا بوده و در این سونوگرافی با اطمینان کامل میتوان پی به جنسیت جنین برد.
مقدار مایع آمنیوتیک و بند ناف جنین و موقعیت جفت و ضربان قلب نیز بررسی میشود. در مواردی ممکن است سونوگرافیست با توجه به نحوهی قرار گرفتن جنین نتواند تمامی این موارد را بررسی کند و نیاز به سونوگرافی مجدد در هفتههای آینده باشد.
سونوگرافی داپلر جریان خون
اگر در سونوگرافی غربالگری دوم همه چیز طبیعی باشد، معمولاً تا سهماههی آخر بارداری نیازی به انجام سونوگرافی نمیباشد. در سونوگرافی بررسی رشد میزان رشد مورد انتظار جنین با توجه به سن بارداری سنجیده میشود و قد و وزن جنین تخمین زده میشود.
برای تعیین سن جنین محیط دور سر جنین و طول استخوان فمور یا بلندترین استخوان در پا اندازهگیری میشود. گاهی اوقات این اندازهگیریها با خطا همراه بوده و کاملاً دقیق نیستند. همچنین در طول سهماههی سوم بارداری اگر پزشک متوجه مشکلی شود جفت، سطح مایع آمنیوتیک و جریان خون بند ناف را از طریق سونوگرافی بررسی میکند و با توجه به نوع مشکل، القای زایمان یا سزارین اورژانسی انجام میشود.
سونوگرافی چهار بعدی (4D)
سونوگرافی سه بعدی، تصویری سه بعدی از جنین را فراهم میکند. اما این روش تصویر بیشتری را ارائه میدهد. از یک خمیازهی ساده تا کشش بدن، ضربان قلب و حتی استخوانهای کوچک جنین قابل مشاهده میباشند و حتی میتوانید چهرهی جنین خود را برای اولین بار ببینید.
تصور کنید که میتوانید حتی مکیدن انگشت جنین را ببینید. این موارد تنها بخشی از چیزهایی است که در سونوگرافی چهار بعدی میتوانید ببینید. لازم به ذکر است که تصویر چهار بعدی بسیار واضح است. بنابراین این سونوگرافیها برای کمک به تشخیص هرگونه مشکلی کاربرد دارند و با توجه به نظر پزشک ممکن است در هر زمانی از بارداری تکرار شوند.
نویسنده مقاله : سپیده شهبازی
منابع:
برچسب ها :