مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب ناباروری

تاثیر سبک نادرست زندگی بر ناباروری مردان
همواره باید دانست که سبک زندگی تأثیر بالقوهای بر سلامت مردان دارد. عوامل متعددی میتواند این سلامتی را تهدید نموده و باعث بروز آسیبهای جدی در افراد از جمله ناباروری گردد. مهمترین این عوامل عبارتند از:
دخانیات
مصرف دخانیات به صورت بالقوه باعث کاهش باروری فرد مصرفکننده و همچنین شریک زندگی وی میگردد. باید دانست مصرف دخانیات در مردان سبب اختلال در نعوظ، کاهش تعداد اسپرمها، تغییر در شکل اسپرمها و کاهش موفقیت درمانهای احتمالی ناباروری میگردد. نکتهی قابل ذکر آن است که مصرف دخانیات در مردان سبب اختلال در تخمکگذاری همسر وی و همچنین اختلال در سلامت جنین (در صورتی که همسر مرد باردار باشد) میگردد.
مصرف نوشیدنیهای الکلی
مصرف الکل در مردان سبب کاهش تعداد و تحرک اسپرمها میشود و همچنین مصرف الکل بر رو ی کیفیت اسپرم و تولید آن اثر میگذارد. الکل می تواند مانع تولید اسپرم شود و گاهی سبب ایجاد اسپرم ناقص می گردد.
عدم تحرک و رژیم غذایی ناسالم
اضافهوزن ناشی از عدم تحرک و رژیم غذایی نامناسب ازجمله عوامل خطرساز در باروری بوده و دیده شده که این عارضه میتواند بر میزان ترشح تستوسترون و همچنین تعداد اسپرمها نیز تأثیر بگذارد.
گرما و حرارت
نحقیقات نشان میدهد افرادی که زمانهای طولانی را درمعرض گرما و حرارت سپری میکنند، بیشتر به ناباروری مبتلا میگردند. گذراندن زمان طولانی در سونا یا حمام آب گرم، دمای بدن را بالا برده و در تولید اسپرم اختلال ایجاد مینماید.
استرس و رادیکالهای آزاد
برخی از مطالعات نشان میدهند که میزان استرس و تنش، سطح تستوسترون و تولید اسپرم را در مردان تحت تأثیر قرار میدهد. استرسهای اکسیداتیو و گونههای اکسیژن فعال (ROS) یا رادیکالهای آزاد اکسیژن در اثر عوامل محیطی یا عوامل داخلی در بدن تولید میشوند و ممکن است باعث اختلال در تولید اسپرم و ناباروری در مردان شوند. ژنهای آنتیاکسیدان، نقش مهمیدر تولید اسپرم و عملکرد طبیعی اسپرم ایفا میکنند. اختلال ژنتیکی یا پلیمورفیسم عملکردی در این ژنها باعث کاهش کیفیت اسپرم، الیگواسپرمی و غیره می شود که با افزایش خطر ناباروری در مردان همراه است.
قرار گرفتن در معرض اشعه، مواد شیمیایی خاص و سموم
مواد شیمیایی و سموم از جمله عوامل خطرساز در باروری افراد میباشند. حشرهکشها، اشعههای یونیزان و غیریونیزان، دود تنباکو، الکل، ماریجوآنا و استروئیدها ازجملهی این مواد پرخطر میباشند. این مواد با تأثیر بر میزان هورمونهای مردانه مانند تستوسترون، بر سلامت فرد تأثیر گذاشته و سبب اختلال در باروری میگردند. برخی مشاغل نیز مانند کار در رادیولوژی، کارخانهی حلالهای صنعتیشیمیایی، پالایشگاه، معدن سرب و غیره نیز ممکن است در باروری فرد اختلال ایجاد کنند.
نویسنده مقاله : هنگامه کاظمدرویش
برچسب ها :
ناباروری در مردان