مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

تغییرات جنین و مادر در هفته بیست و سوم بارداری
آنچه برای فرزند شما در هفته بیست و سوم بارداری اتفاق می افتد:
در هفته بیست و سوم بارداری (آغاز سه ماهه دوم بارداری) می باشد که جنین شما همچنان به رشد و افزایش وزن خود ادامه میدهد. اندازه وزن جنین در هفته 23 بارداری اکنون وزنی بالای 450 گرم دارد در حالی که قدش حدود 29 سانتیمتر است. پوست او در این هفته به دلیل شکلگیری و گسترش رگها و شریانهایی که در زیر آن است، بسیار شفاف و قرمز شده به طوری که ارگانها و استخوانهای او قابل مشاهده هستند. هرچند هفته به هفته با استقرار ذخایر چربی در زیر پوست او این شفافیت کمتر و کمتر خواهد شد.
او دیگر صداهای بلند را میشنود و حتی اگر کسی شکم مادرش را لمس کند سریع متوجه میشود و واکنش نشان میدهد. به همین خاطر حرکات او نسبت به قبل بیشتر شده است. اکنون که صداها را به وضوح میشنود سعی کنید که صداهای زیبا و آرامی را با گذاشتن آهنگی زیبا و یا خواندن شعری با صدای دلنشین خود برای او فراهم کنید. لبهای کوچولوی دوستداشتنی او کاملا تمایز پیدا کردهاند و او همچنان از مایع اطراف خود (مایع آمنیوتیک) میخورد ولی معمولا اولین دفع مدفوع خود را بعد از تولد دارد و اگر این کار را پیش از تولد و در رحم شما انجام دهد ممکن است مشکلاتی را به وجود آورد. با وجود اینکه در هفته 23 بارداری چشمهایش به صورت کامل رشد کرده و قادر به پلک زدن هست اما هنوز عنبیه (قسمت رنگی چشم) او دارای رنگدانه نیست.
ممکن است در این هفته گاهی متوجه انقباضاتی در شکم خود شوید که بخشی از آنها به دلیل سکسکه های جنین شماست. قلب کوچک او اکنون قادر است روزانه 144 لیتر خون را در بدن خود به گردش درآورد. همچنین جریان خون در بند ناف در هفته به هفته بارداری شدت بیشتری پیدا کرده است. تکامل ریههای جنین همچنان ادامه دارد و رگهای خونی در آنها در حال رشد و گسترش هستند تا ریهها آماده برای نفس کشیدن شوند.
بدن شما در هفته بیست و سوم بارداری چه تغییراتی می کند؟
ممکن است در هفته بیست و سوم بارداری متوجه تورم در مچ پاهای خود شوید که معمولا شدت این ورم ها در پایان روز و فصل تابستان بیشتر است. دلایل ایجاد ورمها میتواند تغییرات ترکیب شیمیایی خون شما باشد که موجب نفوذ خون در بافت میشود و ورم اتفاق میافتد. بزرگ شدن رحم شما و تغییر اندازه وزن جنین در هفته 23 بارداری، در ایجاد ورم بیتأثیر نیست، زیرا بر سیاهرگهای تحتانی بدن شما فشار میآورد و سرعت جریان خونی که قرار است از طریق این سیاهرگها از پاهای شما به سمت قلب شما برود را کم کند و همین امر موجب ایجاد ورم در پاهای شما میشود.
با توجه به نیاز بدن شما، در حال حاضر حجم مایعات بدنتان افزایش پیدا کرده است که پس از زایمان بخش عمدهای از این مایعات از بدن شما خارج میشود. همچنین در روزهای اول پس از زایمان نیز ممکن است تعداد دفعات ادرار شما بیشتر شود و یا حتی با تعریق زیادی که ممکن است برای شما اتفاق افتد این افزایش حجم مایع را بعد از زایمان از دست بدهید.
در هفته 23 بارداری تغییراتی نیز ممکن است در پوست شما اتفاق بیفتد. از جمله تیره شدن نوک سینه، خالها و لکههای قدیمی شما و یا حتی خط تیرهای روی شکم شما توسط رنگدانههای پوستی ایجاد شود، خطی عمودی و تیره که میتواند تا یک سانتیمتر پهنا داشته باشد و از اواسط شکم شما شروع و تا زیر شکمتان نیز ادامه داشته باشد و معمولا چند ماه بعد از زایمان از بین میرود.
عروق اطراف رحم و لگن به دلیل افزایش جریان خون گشاد میشوند که رگهای خونی در مقعد و انتهای رودهی بزرگ از این قاعده مستثنی نیستند و همین امر موجب تشدید بواسیر در بارداری میشود بواسیر از مشکلات شایع مادران در طول هفته به هفته بارداری است که شدت آن در اواخر بارداری و حاملگیهای بعدی بیشتر میشود.
فعالیتهای هفته بیست و سوم بارداری:
میدانم که شما در دوران بارداری هفته به هفته خود به شدت درگیر تهیهی سیسمونی و تزیین اتاق کودکتان هستید و به همین خاطر دائما در حال فعالیت هستید. توجه کنید که مراقبت از خود و فرزندتان وظیفهی اول شماست، پس به حد کافی استراحت کنید. بهتر است برنامهای برای پس از زایمان خود داشته باشید و با همسر خود در این رابطه مشورت کنید. همچنین اگر قرار است جشن بگیرید از همین حالا برنامهریزی لازم را داشته باشید.
نگران نباشید:
ممکن است در ماه ششم بارداری، یعنی در آغاز سه ماهه دوم بارداری با علائمی مثل قرمز شدن پوست کف دست، کبودی پا و جوش در بدنتان مواجه شوید که جای نگرانی نیست. بعضی از مادران به ویژه افرادی که پوست تیره دارند متوجه تغییر رنگی در پوست خود میشوند. به خصوص در نواحی اطراف بینی، پیشانی، گونهها و چشمها که به این لکها ماسک حاملگی (ملاسما) گفته میشود. چرا که مانند ماسکی بر روی صورت دیده میشود و مدتی پس از زایمان کمتر میشود.
اگر کمر درد بارداری را تجربه می کنید نیز نگران نباشید چرا که این موضوع به دلیل افزایش وزن شماست.
بایدها:
همچنان که رحم شما هفته به هفته در حال بزرگ شدن است شاید این سؤال برای شما ایجاد شود که آیا هنگام سوار شدن ماشین در هفته بیست و سوم بارداری و نیز سه ماهه دوم بارداری نیاز هست که کمربند ایمنی خود را ببندید؟ پاسخ به این سؤال همیشه و در همه حال مثبت است. شما باید تحت هر شرایطی از کمربند ایمنی استفاده کنید تا از صدمات احتمالی پیشگیری کنید.
برای اینکه مقاومت خود را برای زایمان و نگهداری فرزند خود بهبود بخشید، در این دوران سعی کنید که پیادهروی منظم در بیرون از خانه یا بر روی تردمیل داشته باشید و یا از دوچرخهی ثابت استفاده کنید.
برای اینکه میزان ورم پاهای خود را کاهش دهید نکات زیر را رعایت کنید:
• سعی کنید از هر فرصتی استفاده کنید، دراز بکشید و پاهای خود را بالاتر از سطح بدن خود نگه دارید؛
• به مدت طولانی در یک جا ننشنید و پاهای خود را در زمان نشستن بر روی هم نیندازید و پاهایتان در حالت کشیده باشد؛
• به صورت مرتب ورزش کنید (ورزش های دوران بارداری) تا جریان خون در بدن شما افزیش یابد؛
• مصرف کافی مایعات را فراموش نکنید چرا که در مواردی باعث بهبود ورمهای ایجاد شده نیز میشوند؛
• از جورابهای مخصوص بارداری استفاده کنید.
اگر متوجه ورم حاد و ناگهانی در صورت یا دست خود شدید بلافاصله به مطب یا مرکزی که مراقبتهای دوران بارداری خود را در آنجا دنبال میکنید مراجعه کرده و یا با پزشک خود تماس بگیرید و او را در جریان بگذارید. ورم ناگهانی دست و صورت از علائم خطرناک در دوران بارداری است که میتواند از علائم مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی) نیز باشد.
در صورتی که بواسیر شما درد زیاد یا خونریزی واژینال دارد، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.
نبایدها:
در هفته بیست و سوم بارداری یک مادر باردار به کالری زیادی نیاز دارد که این کالری مورد نیاز نباید از مواد غیرمغذی و کمارزش (مانند تنقلات شیرین) تأمین شود و به منظور دریافت آن باید از مواد غذایی با ارزش استفاده کرد. مواد با ارزش غذایی بالا برای مدت طولانی شما را سیر نگه می دارند و شما مابین وعدههای غذایی احساس گرسنگی نخواهید کرد.
پیشنهاد ما به شما برای بهبود شرایط، در این دوران:
• در هفته بیست و سوم بارداری جعبه زیبایی تهیه کنید و یادگاریهایی از دوران بارداری خود درون آن بگذارید. از جمله یادداشتها و نامههای شما به فرزندتان، عکسهای سونوگرافی جنین خود، عکس خود در ماههای مختلف بارداری، صدای ضبط شدهی خود با شعرها و قصههایی که در این دوران برایش میخوانید تا بعد از به دنیا آمدن و بزرگ شدن فرزندتان آن را به او هدیه دهید و این احساس خوب را بعدها برایش شرح دهید؛
• با فکر کردن به کودک خود و لحظات زیبایی که قرار است در کنار هم تجربه کنید، نگرانیهای خود در مورد زایمان، نگهداری نوزاد و هر آن چیزی که باعث تشویش شما میشود را کنترل کنید. دقایقی بنشینید و چشمان خود را ببندید و به چیزهایی که موجب آرامش شما میشود فکر کنید؛
• در طول مراجعات متعدد خود برای دریافت مراقبتهای بارداری سعی کنید چندباری نیز با همراهی همسر خود بروید و او نیز در جریان شرایط شما قرار بگیرد، این امر باعث میشود که شما را بهتر درک کند؛
• اگر تصمیم خود برای مرخصی زایمان را گرفته اید از این هفته می توانید پیگیر روند مرخصی زایمان خود باشید؛
• اگر دچار کمر درد در بارداری شده اید با تهیه ی کفش مناسب می توانید کمی از فشار پاها و کمر خود را کاهش دهید.
نویسنده مقاله : فاطمه دولتشاد
برچسب ها :