مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

سکسکه جنین در بارداری
حرکات جنین در بارداری و درون رحم، کاملا طبیعی می باشد و با افزایش سن بارداری نیز افزایش می یابد. لگد زدن جنین، چرخیدن و جمع کردن پاها مثالهایی از حرکت جنین می باشند. سکسکه جنین نیز، یکی دیگر از انواع حرکت جنین است. سکسکه جنین یک فرایند طبیعی است و حاصل تنفس جنین درون مایع آمنیوتیک می باشد.
سکسکه جنین چیست
سکسکه جنین اتفاقی کاملا طبیعی است، سکسکه جنین حاصل تنفس جنین در درون مایع مایع آمنیوتیک است و اصلا خطرناک نیست. لگد زدن جنین، چرخیدن و سکسکه جنین مثالهایی از حرکت جنین در بارداری هستند و نشان دهنده رشد جنین در رحم است.
سکسکه جنین معمولا به صورت حرکات ریتمیک احساس میشود. سکسکه جنین یاد آور خوبی، از رشد جنین، در رحم است. سکسکه جنین نشان دهنده تکامل سیستم عصبی جنين است که با ارسال پیام به عضلات و دیافراگم کار خود را تمرین میکند. دیافراگم عضله ايست که قفسه سینه را از محوطه شکم جدا میکند.
زمانی که دیافراگم منقبض می شود جنین مایع آمنیوتیک را میبلعد و اين موضوع باعث سکسکه جنین میشود. ریههای جنین هنوز بطور کامل تکامل نیافتهاند، بنابراین از فرآیند پردازش اکسیژن برای تنفس استفاده نمیکند به همین دلیل است که جنین درون مایع آمنیوتیک غرق و یا خفه نمیشود. نگرانی که بیشتر مادران این است که آیا سکسکه جنین خطرناکه ؟ که باید گفت سکسکه جنین خطرناک نیست و باعث ناراحتی او نمیگردد.
اکسیژن درون بند ناف حمل میشود. بند ناف لولهای است که از یک طرف به دیوارهی رحم مادر و از طرفی به قسمت تحتانی شکم جنین متصل است و پس از تولد این ارتباط قطع میشود.
پس از تولد، نوزاد از طریق بینی و دهان شروع به تنفس می کند و همچنان ممکن است سکسکه اتفاق بیافتد.

چطور سکسکه جنین را احساس کنید
سکسکه جنین ممکن است در سه ماهه اول بارداری اتفاق بیفتد، اما معمولا مادر متوجه این موضوع نمیشود. در سه ماهه دوم و سوم بارداری است كه سكسكه جنین توسط مادر احساس میشود. اکثر زنان سکسکه جنین خود را احساس نمیکنند و بیشتر متوجه چرخش و لگد زدن جنین میشوند که نشانه مهمی از فعال بودن جنین است.
دلایل سکسکه جنین
سکسکه جنین ممکن است در هر زمانی از دوران بارداری رخ دهد یا ممکن است اصلا اتفاق نیفتد. در نتیجه وقوع یا عدم وقوع سکسکه، نباید باعث نگرانی مادر باردار گردد. سکسکه جنین دلایل مختلفی دارد. در ادامه به چند مورد از علت سکسکه جنین اشاره میکنیم.
- انقباض دیافراگم
زمانی که سیستم عصبی مرکزی جنین تکامل یافت با ارسال پیام به مغز منجر به انقباض دیافراگم شده که جنین را قادر به تنفس میکند و این فرایند باعث سکسه جنین میشود.
- فشرده شدن بند ناف
ممکن است پزشک گاهی در صورت افزایش بیش از حد سکسکه جنین و یا تکرر سکسکه، برای اطمینان از عدم پیچیدن بند ناف به دور گردن جنین، درخواست سونوگرافی تشخیصی دهد، زیرا گاهی بدلیل پیچیدن بند ناف به دور گردن جنین، جریان اکسیژن ورودی به جنین کاهش یافته و منجر به افزایش حرکت جنین و سکسکه میشود.
- تکامل عکس العملهای جنین
سکسکه جنین ممکن است در زمان تکامل رفلکس مکیدن جنین اتفاق بیفتد. در این زمان جنین خود را برای تغذیه با شیر مادر آماده میکند. این موضوع بسیار جالب و حائز اهمیت است، زیرا تکامل درست و به موقع این واکنش، از ورود شیر به درون ریهها و خفگی نوزاد جلوگیری میکند.
همچنین سکسکه جنین ممکن است در هر زمانی که مغز شروع به تمرین رفلکس های تغذیهای و دفع مواد زائد می کند، رخ دهد. این یک روند طبیعی و سالم است که باعث تقویت عضلات قلب و تنفس میشود.
واکنش مادر به سکسکه جنین

زمانی که مادر به سه ماهه سوم بارداری میرسد، حرکات ریتمیک جنین یا سکسکه به وضوح قابل احساس است. بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که سکسکه جنین نیز یکی از انواع حرکت جنین است و نباید باعث نگرانی مادر شود. مادر میتواند مانند شمارش حرکت جنین، به راحتی تعداد سکسکه را بشمارد و اگر بطور غیر معمول ادامه دار بود به پزشک مراجعه کند.
گاهی اوقات ممکن است حرکات جنین با سکسکه اشتباه گرفته شود خصوصا زمانی که موقعیت جفت، قدامی است. بسیار مهم است که در زمان سکسکه جنین، آرامش خود را حفظ کنید و با کودک خود صحبت کرده یا برایش موسیقی آرام بخش پخش کنید.
متوقف کردن سکسکه جنین
هر چند که حرکات ریتمیک جنین و یا سکسکه، دردناک نیست و معمولا بیشتر از 15 دقیقه طول نمی کشد، اما ممکن است برای مادر باردار ناراحت کننده باشد، حواس او را پرت کند و یا باعث ایجاد اختلال در روند خواب و استراحت او گردد. رعایت برخی نکات ممکن است تا حدود زیادی این حرکات و ناراحتی ناشی از سکسکه جنین را کاهش دهد.
- هیدراته نگه داشتن بدن با نوشیدن آب فراوان
- داشتن ورزش و فعالیت بدنی کافی، منظم و مناسب بارداری
- خوابیدن به سمت چپ بدن
- داشتن رژیم غذایی سالم
- استفاده از بالش بین پاها در هنگام خواب برای کاهش فشار ستون فقرات.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : سپیده شهبازی
منابع:
برچسب ها :
تست های ارزیابی سلامت جنین