مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر مژگان وهابی عضو گروه زنان، متخصص زنان و زایمان ...
ضربان قلب جنین و تعیین جنسیت
شنیدن صدای قلب جنین برای اولین بار میتواند بسیار هیجانانگیز باشد. خبر خوب این است که لازم نیست مدت زیادی منتظر بمانید و از بعد هفته ششم بارداری میتوانید حرکات قلب این کوچولو را در سونوگرافی ببینید. ممکن سوالاتی در مورد تعداد نرمال ضربان قلب جنین و یا زمان شنیدن صدای قلب جنین در ذهن شما ایجاد شده باشد. در ادامه این متن به سوالات پاسخ خواهیم داد.
ضربان قلب جنین
قلب جنین از هفته چهارم تشکیل شده ولی ضربان قلب جنین از هفته ششم با سونوگرافی قابل تشخیص میشود. در هفتههای ابتدایی امکان شنیدن این صدا وجود ندارد و حتی احتمال آسیب به جنین وجود دارد، اما در این هفتههای ابتدایی حرکات جنین قابل مشاده است.
تعداد نرمال ضربان قلب جنین
ضربان قلب طبیعی جنین داخل رحم (FHR) به طور میانگین بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ ضربه در دقیقه است. البته محدوده طبیعی ضربان قلب جنین در طول بارداری متفاوت است و از حدود ۱۷۰ ضربه در دقیقه در هفته دهم بارداری به حدود ۱۳۰ ضربه در اواخر بارداری کاهش مییابد. اگرچه در جنین سالم ضربان قلب معمولاً منظم است اما تغییرات ضربان قلب بین ۵ تا ۱۵ ضربه در دقیقه قابل قبول است. قدیم بر این باور بودند که ضربان قلب جنین پسر با ضربان قلب جنین دختر متفاوت است اما شواهد و تحقیقات انجام شده این مسئله تایید نمیکند و در واقع هیچ ارتباطی بین ضبان قلب و تعیین جنسیت وجود ندارد.
قلب جنین از هفته چندم میتپد

قلب جنین سه تا چهار هفته بعد از لقاح شکل میگیرد و شروع به انقباض ریتمیک میکند اما از بعد ۶ هفتگی با سونوگرافی قابل تشخیص است. هرچند در این هفته امکان شنیدن صدای قلب جنین به کمک سونوگرافی داپلر وجود دارد، اما توصیه میشود قبل از هفته دوازدهم بارداری اینکار انجام نگیرد زیرا امواج سونوگرافی داپلر قوی است و ممکن است باعث توقف رشد جنین شود.
خبر خوب این است که زمانی که به هفته ۱۸ بارداری خود برسید، دیگر لازم نیست منتظر سونوگرافی بعدی خود باشید تا صدای ضربان قلب کودک خود را بشنوید. بعد از هفته هجدهم بارداری شنیدن ضربان قلب جنین با استفاده از دستگاهی به اسم سونیکید نیز امکان پذیر است. (سونیکید وسیله ای برای تقویت صداهای کم طراحی شده است و میتواند برای شنیدن صدای قلب جنین کمک کننده باشد)
ضربان قلب جنین در ماه های مختلف
سونوگرافی ضربان قلب جنین به پزشک شما این امکان را میدهد که وضعیت سلامت جنین را به طور دقیق تری بررسی کند. در هفتههای ابتدایی بارداری ضربان قلب جنین در حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ ضربه در دقیقه است. سپس FHR به تدریج در طی ۲ تا ۳ هفته بعدی افزایش مییابد و به ۱۱۰ ضربه در هفته ۶ بارداری و به ۱۷۰ ضربه در هفته ۱۰ بارداری میرسد. سپس به طور متوسط کاهش مییابد.
- ۱۵۰ ضربه در دقیقه در ۱۴ هفته؛
- ۱۴۰ ضربه در دقیقه در ۲۰ هفته؛
- ۱۳۰ ضربه در دقیقه تا آخر بارداری.
هفته بارداری | ضربان قلب جنین |
هفتههای ابتدایی بارداری | ۱۰۰ تا ۱۲۰ ضربه در دقیقه |
هفته ۶ تا ۷ بارداری | ۱۱۰ ضربه در دقیقه |
هفته ۹ تا ۱۰ | ۱۷۰ ضربه در دقیقه |
هفته ۱۴ | ۱۵۰ ضربه در دقیقه |
هفته ۲۰ | ۱۴۰ ضربه در دقیقه |
تا آخر بارداری | ۱۳۰ ضربه در دقیقه |
۱- ۱جدول ضربان قلب جنین در ماه های مختلف
ضربان جنین و جنسیت جنین

داستانهای بسیاری از زمانهای قدیم در مورد بارداری وجود دارد. ممکن است شنیده باشید که ضربان قلب کودک شما میتواند جنسیت او را در سه ماهه اول پیش بینی کند. شاید بر اساس شانس مواردی درست پیش بینی شوند اما در واقع از دید علمی هیچ سندیتی ندارد. شواهد نشان میدهد تفاوتی در میانگین ضربان قلب جنین پسر و دختر وجود ندارد و ارتباطی بین ضربان قلب جنین و جنسیت نیست.
ضربان غیرطبیعی قلب جنین
ضربان قلب غیر طبیعی جنین ممکن است به این معنی باشد که کودک شما اکسیژن کافی دریافت نمیکند یا مشکلات دیگری وجود دارد. در مورد تعداد طبیعی ضربان قلب جنین پیش از این صحبت کردیم. اگر تعداد ضربان قلب جنین از این تعداد کمتر یا بیشتر باشد، غیرطبیعی در نظر گرفته میشود.
اگر ضربان قلب جنین آهسته و کمتر از حد طبیعی باشد، برادیکاردی نامیده میشود. برادیکاردی در هفتههای مختلف بارداری به صورت زیر تعریف میشود:
- FHR کمتر از ۱۰۰ ضربه در دقیقه قبل از هفته شش بارداری؛
- FHR کمتر از ۱۲۰ضربه در دقیقه بعد از هفته ششم تا هفتم بارداری.
اگر ضربان قلب جنین سریع و بیشتر از حد طبیعی باشد، تاکی کاردی نامیده میشود و معمولاً به صورت FHR بیشتر از ۱۶۰ ضربه در دقیقه تعریف میشود.
مشکل ریتم قلب جنین معمولا مسئله نگران کنندهای نیست. با این حال به بررسیهای بیشتری نیاز است تا از سلامت جنین اطمینان حاصل شود. زیرا این مسئله ممکن است نشان دهنده نقایص قلبی در جنین باشد.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
منابع:
برچسب ها :
تعیین جنسیت جنینسونوگرافی قلب جنین