مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

آمادگی برای زایمان طبیعی

آمادگی‌های لازم برای زایمان طبیعی

آمادگی های لازم برای زایمان طبیعی

اگر شما والدینی هستید که در انتظار تولد فرزند‌تان هستید، این سوال ممکن است شبانه‌روز در ذهن شما باشد که چگونه برای زایمان یک نوزاد آماده شویم؟ باید بدانید آماده شدن برای بچه‌دار شدن فقط نظم بخشیدن به خانه نیست، بلکه به معنای آماده شدن برای زایمان و تهیه لیستی از کارهای لازم قبل از بچه‌دار شدن است که می‌تواند به پایان سفر بارداری شما کمک کند.

در این مقاله به بررسی آمادگی‌های روانی و جسمی لازم قبل از زایمان می‌پردازیم تا به شما کمک کنیم از نگرانی های قبل از زایمان‌تان کاسته و با ذهنی آرام پروسه زایمان را تجربه کنید.آمادگی برای زایمان، برای داشتن یک زایمان طبیعی موفق امری ضروری است.

آمادگی قبل از زایمان

بچه‌دار شدن یک اتفاق بزرگ در زندگی است که می‌تواند بسیار طاقت فرسا باشد. چیزهای زیادی برای در نظر گرفتن وجود دارد، اما برنامه‌ریزی می‌تواند حرکت به سمت والدین شدن را آسان‌تر کند. بدن شما به طور طبیعی خود را برای زایمان آماده می‌کند، اما چند کار وجود دارد که می‌توانید برای کاهش استرس خود انجام دهید.

راه های آمادگی روانی برای زایمان

در کلاس‌های زایمان شرکت کنید: کلاس‌های زایمان می‌تواند به بسیاری از سوالات شما در مورد اتفاقاتی که در حین زایمان رخ می‌دهد، پاسخ دهد. شما یاد خواهید گرفت که چگونه از طریق انقباضات، کنترل خود را حفظ کنید، تکنیک‌های تنفسی درست داشته باشید، روش‌های کاهش درد را بدانید و برای زایمان از لحاظ فیزیکی و احساسی آماده باشید. 

شرکت در کلاس‌های شیردهی

اگر قبلا هرگز تجربه شیردهی نداشته‌اید، کلاس‌های شیردهی بخش مهمی از آمادگی برای زایمان است. این کلاس ها به شما در مورد روش‌های مختلف شیردهی، نحوه نگه داشتن کودک خود در حین شیر دادن و نحوه تشخیص اینکه چه زمانی کودک شما سیر یا گرسنه است و... به شما آموزش می‌دهند. 

در کلاس‌های فرزندپروری شرکت کنید

کلاس‌های مخصوص والدین می‌تواند به شما کمک کند مراحل مختلفی را که کودک شما طی خواهد کرد، نحوه ایمن نگه داشتن نوزاد، نحوه لباس پوشیدن و تعویض نوزاد و نحوه تشخیص اینکه کودک شما در حال اورژانس پزشکی است را درک کنید.

آمادگی قبل از زایمان

تکنیک‌های آرامش را تمرین کنید

اگر در کلاس آموزش زایمان شرکت می‌کنید، احتمالاً چندین تکنیک آرام سازی را یاد خواهید گرفت که می‌تواند به آمادگی برای زایمان کمک کند. یوگای قبل از تولد، مدیتیشن و تنفس عمیق در کاهش دادن درد زایمان موثر هستند و می‌توانند به شما کمک کنند تا اضطراب‌ها و نگرانی‌های رایج در مورد زایمان و تغییرات بزرگی که در پیش است را به حداقل برسانید.

ساک بیمارستان خود را ببندید

اگرچه این کار نسبتا آسانی است، اما آن را تا آخرین لحظه موکول نکنید! تنها 5 درصد از نوزادان در تاریخ مقرر متولد می‌شوند، بنابراین بستن کیف بیمارستان از قبل ممکن است خیلی کمک کننده باشد. یک چک لیست مفید برای کیف بیمارستانی تهیه کنید تا مطمئن شوید که موارد ضروری را فراموش نمی‌کنید.

آماده شدن برای هزینه های یک نوزاد جدید

با به دنیا آمدن فرزندتان، لازم است که یک برنامه ریزی مالی نیز داشته بشاید. شما باید برای هزینه های اقامت در بیمارستان و معاینات منظم خود و نوزادتان برنامه‌ریزی کنید.

آمادگی قبل از زایمان

ورزش کنید

ورزش می‌تواند بدن شما را برای زایمانی راحت‌تر و شاید سریع‌تر آماده کند و می‌تواند به شما کمک کند زودتر به وزن قبل از بارداری خود برگردید. بیشتر ورزش‌ها برای زنان باردار بی‌خطر است. در واقع، ورزش روزانه در دوران بارداری می‌تواند به شما و کودکتان کمک کند تا سالم‌تر باشید و ممکن است احتمال بروز برخی مشکلات در دوران بارداری را کاهش دهد. ورزش در بارداری می‌تواند از راه‌های مختلفی به شما کمک کند، مانند:

  • تسکین درد کمر؛
  • بهبود خلق و خوی شما؛
  • شانس زایمان کوتاه‌تر را افزایش می‌دهد؛
  • خطر نیاز به زایمان سزارین را کاهش می‌دهد؛
  • افزایش وزن بارداری را کاهش می‌دهد؛
  • خطر ابتلا به دیابت بارداری و فشار خون بالا را کاهش می‌دهد؛
  • احتمال ابتلا به افسردگی پس از زایمان را کاهش می‌دهد.

چه در ورزش تازه‌کار باشید و چه حرفه‌ای، در اینجا پنج تمرین و تکنیک وجود دارد که می‌توانید برای آماده سازی بدن خود برای زایمان استفاده کنید.

پیاده روی

زایمان یک فعالیت قلبی عروقی است که به استقامت نیاز دارد. برای چند ساعت نامشخص، رحم شما منقبض می‌شود و بدن شما فعالانه کار می‌کند تا دهانه رحم شما را باز کند و کودک را در موقعیت خود و سپس به پایین و خارج از بدن شما حرکت دهد. پیاده‌روی یکی از بهترین ورزش‌هایی است که پزشکان در بارداری بی‌خطر و مفید می‌دانند. 
اگر قبلاً پیاده‌روی کرده‌اید، احتمالاً می‌توانید روال معمول پیاده‌روی خود را در دوران بارداری حفظ کنید. با این حال، اگر تازه شروع کرده‌اید، با 10 تا 15 دقیقه شروع کنید و روزانه تا 30 دقیقه پیاده‌روی کنید. البته، ابتدا با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که پیاده‌روی برای شما بی‌خطر است.

کشش پروانه‌ای

کشش پروانه‌ای یک تمرین عالی برای آماده شدن برای زایمان است زیرا باعث تقویت و کشش عضلات پشت، ران و لگن می‌شود و وضعیت بدنی شما را بهبود می‌بخشد. همچنین مفاصل لگن شما را انعطاف‌پذیر نگه می‌دارد، جریان خون را در قسمت پایین بدن شما بهبود می‌بخشد و زایمان را آسان می‌کند. برای انجام این تمرین مراحل زیر را دنبال کنید:

  • روی زمین بنشینید و پشت خود را صاف و پاهای خود را در حالت پروانه قرار دهید (پایین پاهایتان به هم چسبیده و زانوهایتان به راحتی افتاده باشد)؛
  • هنگامی که هر دو زانو را با استفاده از آرنج خود به آرامی به سمت زمین فشار می‌دهید، باید کشش را در قسمت داخلی ران خود احساس کنید؛
  • زانوهای خود را به سرعت بالا و پایین نبرید. اگر در ابتدا صاف نگه داشتن کمر برایتان مشکل بود، از یک دیوار برای حمایت از پشت خود استفاده کنید؛
  • این وضعیت را برای 10 تا 15 ثانیه حفظ کنید و کشش را 5 تا 10 بار تکرار کنید.

انجام این کشش نه تنها سخت نیست و احساس بسیار خوبی دارد، بلکه برخی مطالعات نشان داده‌اند که ورزش‌های کششی در دوران بارداری ممکن است فشار خون را در سه ماهه دوم کاهش داده و در سه ماهه سوم آن را کنترل کند.

آمادگی قبل از زایمان

تمرینات کگل

عضلات کف لگن به حمایت از اندام‌های لگن از جمله رحم، مثانه و روده کمک می‌کنند. اگر آنها را تقویت کنید، ممکن است با مواردی مانند بی‌اختیاری ادرار (نشت ادرار) کمتر مواجه شوید. تمرینات کف لگن مانند تمرینات کگل یک راه ساده و غیر تهاجمی برای پیشگیری و درمان مشکلات کف لگن است.

برای انجام کگل، ابتدا باید عضله کف لگن را شناسایی کنید. شما می‌توانید این کار را با توقف و شروع جریان ادرار انجام دهید که به انقباض و رها شدن عضلات کف لگن نیاز دارد. با این کار شما مطمئن می‌شوید که عضلات شکم، باسن یا ران خود را سفت نمی‌کنید.

شما می‌توانید تمرینات کگل را به دو صورت انجام دهید: نگه داشتن یا انقباض سریع عضله کف لگن. برای انجام کگل آهسته، عضله کف لگن را منقبض کرده و سه تا ۱۰ ثانیه نگه دارید. سپس استراحت کنید و تا 10 بار تکرار کنید. برای انجام کگل سریع، عضله کف لگن خود را به سرعت 25 تا 50 بار منقبض و شل کنید. 5 ثانیه استراحت کنید و تا چهار بار تکرار کنید.

شیب لگن

تمرین شیب لگن یکی دیگر از تمرینات عالی برای آماده شدن برای زایمان است، زیرا عضلات شکم را تقویت می‌کند و ممکن است به تسکین کمردرد در دوران بارداری و زایمان کمک کند. می‌توانید شیب لگن را در موقعیت‌های مختلف انجام دهید، اما پایین آمدن روی دست‌ها و زانوها ساده‌ترین راه برای یادگیری آن است. برای تمرین شیب لگن، مراحل زیر را دنبال کنید:

  • به راحتی روی دست ها و زانوهای خود قرار بگیرید و سر خود را در راستای پشت خود نگه دارید؛
  • شکم خود را بکشید و کمر خود را به سمت بالا قوس دهید؛
  • این وضعیت را برای چند ثانیه نگه دارید؛
  • سپس شکم و کمر خود را شل کنید و پشت خود را صاف نگه دارید و اجازه ندهید شکمتان آویزان شود؛
  • این تمرین را سه تا پنج بار تکرار کنید؛
  • به تدریج تا 10 تکرار ادامه دهید.

تمرین اسکوات

اسکوات زدن یک موقعیت مفید و مخصوص زایمان است زیرا خروجی لگن را باز می‌کند تا نوزاد برای زایمان طبیعی از آن عبور کند. برای انجام اسکوات، استفاده از تمرینی به نام اسلاید دیواری بسیار مفید است. در اینجا نحوه انجام آن آمده است:

  • با پشت صاف به دیوار بایستید؛
  • پاهای خود را به اندازه عرض شانه باز کنید و از دیوار فاصله داشته باشید و بازوهای خود را در کناره‌های خود شل نگه دارید؛
  • به آرامی از دیوار به سمت پایین بلغزید و به حالت اسکوات (پشت خود را صاف نگه دارید) تا زمانی که ران‌های شما موازی با زمین شوند؛
  • این موقعیت را به مدت پنج تا 10 ثانیه حفظ کنید؛
  • به آرامی به حالت ایستاده برگردید؛
  • پنج یا 10 بار تکرار کنید.
آمادگی قبل از زایمان

تغذیه

تغذیه عامل مهم تعیین کننده یک بارداری سالم است. داشتن یک رژیم غذایی غنی از غذاهای سالم و عاری از تمام مواد غذایی ناسالم در دوران بارداری برای شما مهم است. تغذیه بر نتیجه بارداری تأثیر می‌گذارد و با تغذیه خوب می‌توان از بسیاری از عوارض جدی بارداری و زایمان جلوگیری کرد.

بهترین غذاها برای زایمان آسان، خوردن غذاهای زود هضم، سیر‌کننده و انرژی‌زا هستند. این همچنین به معنای پرهیز از غذاهای پرچرب یا تند است، زیرا هضم آنها دشوارتر است. در اینجا مواد مغذی کلیدی وجود دارد که باید قبل از شروع انقباضات مصرف آنها را در نظر بگیرید:

  • کربوهیدرات‌ها: به زایمان شما انرژی می‌دهد تا بتوانید مانند یک قهرمان از آن عبور کنید.
  • پروتئین: شما را برای یک زایمان بدون گرسنگی راضی و پایدار نگه می‌دارد.
  • کم‌چرب: مصرف غذاهای کم‌چرب ممکن است به کاهش خطر ابتلا به ناراحتی معده کمک کند.
  • فیبرکم: در حالت کلی فیبر برای سلامتی شما عالی است، ولی در طول زایمان بدن شما فعالیت زیادی دارد و سخت کار می‌کند. مصرف مواد غذایی با فیبر کم می‌تواند کمک بزرگی به سیستم گوارشی شما کند. 

انتخاب پزشک مناسب

نیاز است بدانید چه روندی در طی زایمان طبیعی برای شما اتفاق می افتد.  اما این به آن معنا نیست که شما باید زایمان طبیعی انجام دهید.

زمانی که یک پزشک یا ماما انتخاب می کنید، مطمئن شوید که دیدگاه های شما با  او هم راستا باشد تا تصمیم گیری درست انجام دهید.

انتخاب بیمارستان مناسب

پزشکان در تمام بیمارستان‌ها نمی‌توانند فعالیت کنند. بنابراین پزشکی  را انتخاب کنید که در نزدیکترین بیمارستان محل زندگی شما مشغول به کار است تا در مواقع اورژانسی بتوانید خود را سریع به آنجا برسانید.

از پزشکتان بخواهید لیستی از بیمارستان‌هایی که در آنجا فعالیت دارد را به شما ارائه دهد. برخی از بیمارستان‌ها به پدر کودک اجازه‌ی حضور می‌دهند، می‌توانید این مورد را قبل از زایمان از بیمارستان مورد نظر بپرسید. اگر همسرتان در اولین شب تولد نوزادتان همراه شما باشد مطمئنا از نظر روانی آمادگی بیشتری برای مراقبت از نوزاد را خواهید داشت.

تهیه کیف نوزاد

این ساک باید محتوی وسایل ضروری در بیمارستان مانند پوشک نوزاد، لباس برای خودتان و نوزاد، دستمال مرطوب و هر چیز دیگری که فکر می کنید در بیمارستان نیاز خواهید داشت.

آمادگی قبل از زایمان

افزایش آمادگی بدن برای زایمان طبیعی

زایمان طبیعی بسیار مشکل است. بنابراین مادر باید در بهترین شرایط بدنی ممکن باشد تا تحمل درد زایمان و استرس های ناشی از آن را داشته باشد. با انجام مراقبت هایی مانند تغذیه خوب و خواب کافی می توانید آمادگی کافی را کسب کنید. همچنین لازم است ورزش‌های مناسب خود را انجام دهید.

یکی از قسمت‌های بدن که لازم است آمادگی زایمان پیدا کند، واژن است. با انجام ورزش کگل می توانید به این روند کمک کنید. در هنگام ادرار کردن می‌توانید با متوقف کردن جریان ادرار، عضلات کف لگن خود را پیدا کنید، این عضلات مسئول متوقف کردن جریان ادرار، در هنگام زایمان طبیعی باید قوی عمل کنند.

زمانی که این عضلات را بشناسید در هر زمانی از روز و در هر موقعیتی می توانید این ورزش را تمرین کنید. باید چند ثانیه این عضلات را منقبض و چند ثانیه شل کنید.

انتخاب نوع تغذیه نوزاد

قبل اینکه وارد مراحل زایمان شوید باید تصمیم نهایی خود را بگیرید که نوزاد خود را با شیرمادر تغذیه می کنید یا شیرمصنوعی.

اگر شیرمادر الویت شماست باید در اولین دقایق پس از تولد شیردهی را آغاز کنید.

داشتن برنامه برای مراقبت از سایر کودکان

هنگامی که شما در بیمارستان هستید باید فرد مورد اعتمادی وظیفه نگهداری از سایر کودکانتان را به عهده بگیرد. این یکی از موارد مهم آمادگی است که باید فرد مورد نظر حتی در نیمه شب هم در دسترس باشد، زیرا ممکن است به طور ناگهانی دردهای شما مثلا ساعت 2 صبح شروع شود.

کلام آخر

آمادگی‌های لازم قبل از زایمان طبیعی، شامل چندین مورد می‌شود که در این مقاله به بررسی هر مورد پرداختیم. قبل از زایمان لازم است از تمام جوانب آمادگی داشته باشید تا زایمان راحت تر و بی دغدغه‌تری را تجربه کنید.

شما می‌توانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.

نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری

منابع:

برچسب ها :

درد زایمان