مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

ورم در بارداری

مدت زمان مطالعه : 3 دقیقه

ورم در بارداری

ورم در بارداری + علت و درمان ورم بارداری

الان که روزهای بارداری خود را سپری میکنید، ممکن است شاهد تورم پاها، کف پا و مچ پا شوید. ورم در بارداری به علت بزرگ شدن رحم، شکم و سایر اندام‌ها طبیعی است و بین مادران باردار شایع است اما در مواردی ورم در بارداری طبیعی نیست و لازم است که با پزشک خود مشورت کنید. تا آخر این مطلب همراه ما باشید تا تفاوت ورم طبیعی و غیرطبیعی، علت تورم، شروع ورم در بارداری و راهکار برای بهتر شدن ورم مادران باردار را بخوانید.

 

علت ورم در بارداری

در طول بارداری، بدن یک مادرتقریباً 50 درصد، خون و مایعات بیشتری تولید می کند تا نیازهای نوزاد در حال رشد را برآورده کند. تورم طبیعی که ادم نیز نامیده می شود، در دست ها، صورت، پاها، مچ پا و پاها تجربه می‌شود. جالب است بدانید که این ورم در شب بیشتر است.

 در دوران بارداری، حجم کل آب بدن شما می تواند تا 8 لیتر هم افزایش یابد. ثانیاً، فشار ناشی از رشد رحم، می‌تواند باعث جمع شدن مایع در پای شما شود. این امر مخصوصاً در هوای گرم و یا زمانی که زیاد سرپا بایستید، اتفاق می‌افتد. با نزدیک‌تر شدن به موعد زایمان، ورم نیز افزایش می‌یابد.

 می توان گفت در سه ماهه سوم بارداری فشار زیادی به عروق وارد شده، و ورم به اوج خود می‌رسد و شاهد این هستید که کفش برای پای شما تنگ است، در این زمان رحم بسیار سنگین می‌شود و بر وریدهای تحتانی بدن فشاری وارد می‌کند و حرکت جریان خون به سمت پاها با سرعت کمتری پیش می‌رود. این مسئله خطرناک نیست اما ناراحت کننده خواهد بود و ممکن است برای مادر باردار دردسرهایی ایجاد کند.

 

شروع ورم بارداری

اگر بخواهیم به این سوال به صورت دقیق پاسخ دهیم، احتمالا از هفته 20 بارداری تورم شروع میشود اما باز هم دقیق نمیتوان گفت. اما حوالی هفته 20 به بعد شاهد تورم در بارداری هستید که در سه ماهه سوم هم بیشتر میشود.

 

درمان و پیشگیری از ورم دربارداری

درمان و پیشگیری از ورم دربارداری

باید بدانید که در اغلب موارد ورم پا در بارداری کاملا طبیعی است اما شما می‌توانید با رعایت نکات ساده اما بسیار قابل توجه شدت تورم را کم کنید. در ادامه به این نکات می‌پردازیم.

بالا نگه داشتن پا

چه در حالت نشسته و چه دراز کشیده‌، پاهای خود را بالا بیاورید. بالا نگه داشتن پاها به حرکت جریان خون به سمت پایین بسیار کمک می‌کند. این کار هم برای پیشگیری از ورم و هم برای درمان ورم بارداری به شما کمک می‌کند.

روی هم ننداختن پا

بسیاری از زنان در دوران بارداری عادت دارند که پاهای خود را روی هم بیندازند که این کار برای حفظ جریان خون اصلا مناسب نیست. پس توصیه می‌کنیم از روی هم انداختن پاها خودداری کنید تا خون به شکل مناسبی در تمام بدن جریان پیدا کند.

استفاده از کمپرس سرد

قرار دادن کمپرس سرد در نواحی متورم و دردناک باعث بهبود تورم و درد می‌شود. شما می‌توانید یک پارچه نخی دور کمپرس یخ بگذارید، تا بیش از حد سرد نباشد، سپس از آن برای کاهش ورم استفاده کنید.

اجتناب از ایستادن طولانی

مدت زیادی ایستادن در طول روز گردش خون به سمت پاها را کم می‌کند پس سعی کنید مدت طولانی سرپا نباشید. همچنین سرپا ایستادن در زمان طولانی باعث واریس شده و باعث کاهش خون رسانی به اعضای تحتانی می‌شود.

ماساژ 

ماساژ نواحی متورم شده، به تخلیه مایعی که در زیر پوست تجمع پیدا کرده کمک می‌کند و در تسکین درد و تورم تاثیرگذار است، برای ماساژ از کف پاهای خود شروع کنید، تا ساق پا و سپس ران ها به سمت بالا حرکت کنید. می‌توانید از انواع روغن‌ها مثل روغن نارگیل یا زیتون استفاده کنید، توجه داشته باشید روغن نباید بوی تندی داشته باشد.

خواب خوب در پوزیشن مناسب

علاوه بر خواب کافی در دوران بارداری، نحوه خوابیدن شما عامل مهمی است که در طول روز احساس راحتی بیشتری داشته باشید. برای بهتر کردن گردش خون و بهبود تورم، به پهلوی چپ بخوابید تا فشار یکی از سیاهرگ‌های اصلی که خون را از اندام تحتانی به قلب می‌برد، کاهش دهید.

هیدراته نگه داشتن بدن

آب کافی بنوشید، شاید فکر کنید که مایعات زیاد باعث تورم بیشتر می‌شود اما باید به شما بگوییم که نوشیدن مایعات کافی باعث دفع مایعات اضافی از بدن و بهبود تورم می‌شود. روزانه بین 2 تا 3 لیتر آب بنوشید.

تغذیه سالم

از یک رژیم غذایی متعادل پیروی کنید که تمام ویتامین‌های ضروری شما را تامین کند. سبزیجات و میوه بیشتری میل کنید زیرا سرشار از ویتامین و املاح هستند. مثلا منابع کلسیم، منیزیوم و روی از ایجاد ورم طی بارداری جلوگیری می‌کند. همچنین رژیم غذایی سرشار از پتاسیم به تعادل آب در بدن شما کمک می‌کند.

 لازم به ذکر است مواد غذایی مثل موز، آووکادو، انجیر و اسفناج سرشار از پتاسیم هستند.

کاهش مصرف نمک

 مصرف نمک را بسیار کم و محدود کنید. در واقع رژیم غذایی مناسب و سالم، یکی از راه‌های جلوگیری اصلی برای تجربه یک ورم طبیعی در بارداری است. نمک باعث افزایش مایع میان بافتی شده و ورم را بیشتر می‌کند.

مولتی ویتامین های بارداری

ویتامین های C, E و همینطور ویتامین های گروه B ضروری و لازم هستند در نتیجه از مولتی ویتامین های بارداری غافل نشوید. با پزشک خود مشورت کنید و مولتی ویتامین‌های لازم را دریافت کنید.

کفش و جوراب راحت

کفش‌های راحت و باکیفیت بپوشید و از کفش‌های پاشنه بلند، کفش‌های با بند تنگ و جوراب‌هایی که دور مچ پا تنگ هستند، خودداری کنید. حتی ممکن است پزشک شما پوشیدن جوراب های فشاری را برای بهبود وضعیت پاهای شما توصیه کند.

فعالیت بدنی

یوگا، شنا و پیاده‌روی از بهترین ورزش‌ها و فعالیت های بدنی در دوران بارداری هستند و برای پیشگیری و بهبود تورم ناشی از بارداری بسیار کمک کننده هستند.

 

چه زمانی ورم در بارداری خطرناک است

چه زمانی ورم در بارداری خطرناک است

همانطور که پیش‌تر گفتیم، ورم پا در بارداری رایج است و جای نگرانی نیست اما باید بدانید که این مسئله چه زمانی نیاز به پیگیری و مراجعه به پزشک دارد. تورم پا در حد خفیف طبیعی است اما ورم و پف كردن شديد صورت از نشانه‌هاى فشار خون بالا می‌تواند باشد. اگر ورم بارداری، شدید باشد یا صورت و دست‌ها دچار تورم شوند، تورم دردناک باشد، اعضای بدن سفت و قرمز شود، به صورت ناگهانی ایجاد شود یا ورم یکطرفه در پاها دیده شود باید در اولین زمان به پزشک خود مراجعه کنید.

 باید بدانید که ورم در بارداری اصولا بصورت دو طرفه اتفاق می‌افتد. اما اگر يك سمت بدن، مثلا فقط پاى چپ شما دچار تورم شود یا نسبت به پای راست ورم بیشتری داشته باشد، می‌تواند از علائم لخته شدن خون در بدن باشد. بهتر است از نظر فرو رفتن و شدت ورم خودتان بررسی انجام دهید به این صورت که با انگشت پای‌تان را فشار دهید و بردارید اگر بیشتر از چندثانیه طول کشید تا بافت به جای خود برگردد نیاز به بررسی از نظر پره اکلامپسی (مسمومیت بارداری به علت فشارخون بالا) دارد.

همچنین اگر همراه با تورم، سردرد ، مشکلات بینایی، درد زیر دنده‌ها، درد قفسه سینه، تنگی نفس، یا تهوع و استفراغ دارید بهتر است پزشک خود را مطلع سازید.

 

جنسیت جنین و ورم

ورم در بارداری هیچ ارتباطی به جنسیت جنین شما ندارد و به علت هورمون7های بارداری و افزایش سایز رحم و جریان روان نداشتن خون به اندام تحتانی ایجاد می‌شود و شدت تورم، زمان ایجاد آن و میزان ورم در بارداری کوچکترین ارتباطی به جنسیت جنین شما ندارد.

شما می‌توانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.

نویسنده مقاله : محدثه حيدري

منابع: