مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

مصرف مسکن در بارداری

مدت زمان مطالعه : 3 دقیقه

مصرف مسکن در بارداری

مصرف مسکن در بارداری

درد در بارداری مسئله شایعی است و احتمالا همه مادران به نوعی آن را طی بارداری خود تجربه کنند. این درد ممکن است یک سردرد ساده به دنبال یک بی‎خوابی باشد یا درد دندان و یا کمردرد در بارداری.

مادران در چنین شرایطی به خاطر نگرانی که از تاثیر داروهای مسکن بر جنین خود دارند، به دنبال لیست مسکن مجاز در بارداری هستند. هیچ دستورالعمل خاصی برای درمان درد و مصرف مسکن در بارداری وجود ندارد و اگر نیاز به مسکن باشد، انتخاب مسکن مناسب به نوع و شدت درد و مرحله بارداری بستگی خواهد داشت. 

برای مثال مصرف بعضی داروهای مسکن در ماه‌های اول بارداری بی‌خطر است، در حالی که ممکن است استفاده از داروی دیگری در سایر ماه‌های بارداری بی‌ضرر باشد. می‎توانید قبل از رفتن به سراغ مسکن‎ ها ابتدا از گزینه های درمانی غیر دارویی کمک بگیرید، مثل: 

  • تکنیک‎های آرامش و تنفس عمیق؛
  • ورزش سبک؛
  • استفاده از کمپرس سرد یا گرم.

در دوران بارداری، قبل از مصرف هر دارویی حتی قرص‌های مسکنی که در حالت عادی می‌توان آن‌ها را بدون نیاز به نسخه تهیه کرد، باید با پزشک صحبت کنید. چنین داروهایی ممکن است بی‌ضرر به نظر برسند، اما در لیست داروهای ممنوع در بارداری قرار داشته باشند و مشکل ساز باشند. 

هنگام تصمیم گیری در مورد مصرف مسکن در بارداری، مهم است که میزان ضروری بودن درمان را در مقابل خطرات احتمالی که ممکن است برای شما یا جنین ایجاد کند، بسنجید. در ادامه این متن در مورد مصرف داروهای مسکن مجاز در بارداری و نگرانی که بابت تاثیر داروهای مسکن بر جنین وجود دارد، صحبت خواهیم کرد. 

مصرف قرص در بارداری بدون اطلاع از باردار بودن

مصرف قرص در بارداری بدون اطلاع از باردار بودن غیرمعمول نیست و بعضی از زنان در اوایل بارداری از مسکن ها قبل از اینکه متوجه بارداری خود شوند، ممکن است استفاده کرده باشند. به طور کلی انتظار نمی‎رود این نوع استفاده به نوزاد آسیب برساند و بارداری را با مشکل مواجه کند. اما بهتر است اگر در حال اقدام به بارداری هستید، با احتیاط به سراغ مسکن ها بروید.  

مصرف مسکن ها در بارداری مجاز است؟

به دلیل تاثیر داروهای مسکن بر جنین، استفاده از داروهای مسکن در بارداری باید با احتیاط باشد اما خوشبختانه داروهای مسکن بی‌خطری در دسترس هستند که می‏توانید برای کاهش درد از آن‎ها کمک بگیرید.  

پاراستامول یا همان استامینوفن یک مسکن مجاز در بارداری است و مصرف آن نیازی به تجویز پزشک ندارد. استامینوفن رایج ‎ترین مسکنی است که پزشکان به زنان باردار اجازه مصرف آن را می‎دهند و برای تسکین سردرد، دردهای مفصلی، دندان درد در بارداری و سایر دردها مورد استفاده قرار می‎گیرد. البته بهتر است تا جایی که می‌توانید کمتر از استامینوفن به خصوص برای طولانی مدت استفاده کنید.

خطر مصرف استامینوفن در بارداری

درست است که استامینوفن در لیست داروهای ممنوع در بارداری نیست و مصرف استامینوفن با ناهنجاری‎های جنینی و یا سقط شدن جنین ارتباطی ندارد، اما مطالعات نشان می‎دهد که نوزادان ممکن است بعداً اثرات آن را احساس کنند. برخی تحقیقات نشان می‎دهد که مصرف روزانه استامینوفن برای دوره‎های طولانی (بیش‎تر از یک ماه) می‎تواند کودک شما را در معرض خطر بیش‎تر تاخیر در رشد خفیف یا اختلال نقص توجه و بیش فعالی(ADHD) قرار دهد. 

تحقیقات دیگر نشان داده است که مصرف روزانه استامینوفن در نیمه دوم بارداری احتمال ابتلا کودک به آسم را افزایش می‌دهد.

نحوه‌ی مصرف داروهای مسکن در دوران بارداری

دوز مجاز استامینوفن در بارداری اهمیت زیادی دارد و مصرف بیش از حد استامینوفن (بیش از ۴۰۰۰ میلی‎گرم در ۲۴ ساعت) در یک زمان می‎تواند منجر به آسیب شدید کبدی شود و به جنین آسیب برساند. برای همین مصرف بیشتر از هر 8 ساعت یکبار، استامینوفن در بارداری توصیه نمی شود.

‎لیست داروهای ممنوع در بارداری

NSAID ها

ممکن است در روزهایی که سردرد شدیدی داشتید یا دندان درد به سراغ‎تان آمده، بارها ایبوپروفن مصرف کرده باشید. اما آیا امکان مصرف ایبوپروفن در بارداری هم وجود دارد؟ 

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) معمولا بدون نسخه به فروش می‎رسند، اما مصرف این دسته از داروها مثل مصرف ایبوپروفن در بارداری مجاز نیست و در لیست داروهای ممنوع در بارداری قرار دارند. چرا که برخی از مطالعات نشان داده‎اند که مصرف NSAID ها (ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپرین، سلکوکسیب) در اوایل بارداری ممکن است خطر سقط شدن جنین را افزایش دهد به طور کلی مسکن مجاز در بارداری برای دندان درد، تنها استامینوفن می باشد.

تحقیقات همچنین ارتباط بین NSAID ها و نقایص مادرزادی را نشان می‏دهند. برخی از مطالعات نشان می‌دهند که اگر در اوایل بارداری از NSAIDs استفاده می‌کنید، احتمال بروز مشکل در قلب یا دستگاه گوارش کودک شما ممکن است کمی افزایش یابد.

NSAID ها قطعا در طول سه ماه آخر بارداری شما توصیه نمی‎شوند زیرا می‎توانند باعث شوند رگ خونی در قلب کودک شما قبل از زمان مناسب بسته شود. مصرف NSAIDS همچنین می‌تواند زایمان را برای شما سخت‌تر کند یا سطح مایع آمنیوتیکی را که در رحم کودک شما را احاطه کرده است کاهش دهد. به این دلایل مصرف ایبوپروفن در بارداری مجاز نیست و این دارو جز مسکن مجاز در بارداری برای دندان درد و بقیه دردها نیست. 

مسکن های اپیوئیدی

اپیوئیدها (کدئین، مورفین، اکسی کدون) دسته‎ای از داروهای قوی هستند که پزشکان می‌توانند برای درمان درد تجویز کنند. این دارو هم در لیست داروهای ممنوع در بارداری قرار دارد. برخی از مطالعات نشان می‎دهد که مصرف مواد افیونی می‎تواند ریسک داشتن نوزادی با نقص های مادرزادی خاص، مانند مشکل قلبی، افزایش دهد. آن‎ها همچنین ممکن است شانس شما را برای زایمان زودرس یا حتی مرده زایی افزایش دهند.

‎داروی آکسار در دوران بارداری

قرص آکسار در واقع ترکیبی از استامینوفن، کافئین و آسپرین است و به کاهش درد، تب و التهاب کمک می‎کند. از آنجایی‌که این دارو حاوی کافئین و آسپرین است مطمئنا به‌عنوان یک خانم باردار اجازه مصرف طولانی‌مدت آن به‌خصوص در سه ماه اول بارداری را ندارید و داروی آکسار و آسپرین در بارداری چندان توصیه نمی‌شود. استفاده از ناپروکسن در بارداری نیز توصیه نمی‌شود مگر با تجویز پزشک، به خصوص اگر در هفته ۳۰ بارداری یا بیش‎تر هستید.

لیست داروهای مجاز سرماخوردگی در بارداری

سرماخوردگی یک بیماری ساده و بی‌خطر است که معمولا چند روزی طول می‎کشد و با درمان‌های خانگی و استراحت بهتر می‎شود. مصرف داروها می‌تواند به کوتاه‌تر کردن طول دوره‌ی بیماری به شما کمک کند اما همانطور که می‏دانید مصرف دارو در دوران بارداری باید با احتیاط انجام شود. 

خوردن قرص سرماخوردگی در دوران بارداری که حاوی آنتی هیستامین هستند، مانند دیفن هیدرامین ممنوعیتی ندارد اما اگر در ماه اول بارداری هستید، بهتر است از این دارو استفاده نکنید. قرص استامینوفن 500 در بارداری یک قرص موثر برای کاهش بدن درد و تب برای سرماخوردگی در بارداری است. 

درصورتی‌که گلو درد دارید و نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارید، حتما باید تحت نظر پزشک این داروها را مصرف کنید. شربت‌های ضد سرفه در درمان سرماخوردگی کمک کننده هستند اما در مورد دوز مصرفی آن‌ها حتما پزشک باید نظر بدهد. اسپری های بینی برای درمان سرماخوردگی حاوی استروئید هستند به همین دلیل برای استفاده در دوران بارداری مناسب هستند، همچنین اسپری‌های معمولی، قطره‌های نمکی برای مرطوب شدن بینی و قطره‌هایی که برای درمان سرفه وجود دارد نیز می‌توانید استفاده کنید.

نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری