مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر زهرا خلج عضو گروه زنان، جراح و متخصص زنان و زایمان ...
علت تشکیل نشدن قلب جنین و پیشگیری از آن
قلب اولین اندام جنین است که طی مراحل رشد شکل میگیرد و دیده شدن آن در سونوگرافی به معنی امکان امیدوار بودن به ادامه بارداری و حیات جنین است.
از انتهای هفته چهارم بارداری، قلب جنین شروع به شکلگیری میکند اما در سونوگرافی قابل تشخیص و دیدن نیست. از بعد هفته هفتم بارداری میتوان در سونوگرافی حرکات قلب جنین را دید. قلب جنین ابتدا به شکل یک لوله ساده است اما طی چند هفته ابتدایی بارداری به سرعت رشد کرده و به یک عضو چهار حفرهای که شبیه به قلب یک فرد بزرگسال است، تبدیل میشود تا خونرسانی به قسمتهای دیگر را انجام دهد.
موانع مختلفی میتواند بر سر راه رشد قلب ایجاد شود و مانع شکلگیری قلب جنین شود البته هنوز به طور دقیق علت تشکیل نشدن قلب مشخص نشده است. در ادامه این مقاله در این رابطه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
علت تشکیل نشدن قلب جنین
علل مختلفی در تشکیل نشدن قلب جنین دخیل هستند اما مهمترین و شایعترین علت آن وجود مشکلات ژنتیکی و کروموزومی در جنین شکل گرفته است. البته این مسئله به این معنی نیست که حتما مشکل ژنتیکی در والدین وجود دارد. چرا که وقتی پدر و مادرها از نظر ژنتیکی بررسی میشوند، فقط درصد کمی از آنها مشکل ژنتیکی دارند. پس میتوان نتیجه گرفت اختلال ژنتیکی جنین که منجر به تشکیل نشدن قلب یا سقط جنین شده یک مساله اتفاقی بوده و امکان تکرار این مساله در حاملگی بعدی بسیار کم است.
از دیگر علل دخیل در تشکیل نشدن قلب جنین میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- مصرف الکل در هفتههای ابتدایی بارداری
- بیماریهای زمینهای مثل دیابت کنترل نشده
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
- ابتلا به عفونتهایی مثل سرخک
- مصرف بعضی از داروها.
گاهی اوقات هم هیچ علت شناخته شدهای برای تشکیل نشدن قلب جنین در بارداری پیدا نمیشود.

نقش تغذیه بر شکلگیری قلب جنین
سوالی که برای بسیاری از مادران باردار پیش میآید این است که آیا تغذیه به تشکیل قلب جنینشان کمک میکند یا خیر. حقیقت این است کارهایی برای تشکیل قلب جنین میتوانید انجام دهید اندک است. در پاسخ به این سوال میتوان با قطعیت گفت هرچند تغذیه میتواند به سلامت قلب جنین کمک کند اما نقشی در تشکیل شدن یا نشدن قلب جنین ایفا نمیکند. در واقع علت تشکیل نشدن قلب جنین نمیتواند ارتباطی با تغذیه مادر داشته باشد.
علائم تشکیل نشدن قلب جنین
تشکیل نشدن قلب جنین با علامت خاصی همراه نیست و فقط سونوگرافی است که میتواند نشان دهد این جنین قلبی برای ادامه زندگی خود دارد یا خیر.
آخرین فرصت برای تشکیل قلب جنین
به دلیل اشتباهات احتمالی که در محاسب LMP یا آخرین دوره عادت ماهیانه و شروع بارداری، ممکن است پیش بیاید، تا هفته هشتم بارداری برای دیده شدن قلب جنین فرصت داده میشود. اما اگر بعد از هفته هشتم هم قلب جنین قابل تشخیص نباشد، جنین نمیتواند زنده بماند و طبق نظر پزشک، جنین سقط میشود.
آیا جنین بدون قلب خود به خود سقط میشود
در صورت عدم تشکیل قلب، جنین امکان حیات نخواهد داشت و سقط میشود. گاهی اوقات خود به خود خونریزی شروع میشود گاهی هم به درمانهای دارویی نیاز است تا جنین سقط شود.
علت دیر تشکیل شدن قلب جنین
علت دیر تشکیل شدن قلب جنین میتوان به مشکلات ژنتیکی و مشکلات کروموزومی اشاره کرد. دیر تشکیل شدن قلب جنین یک ناهنجاری بوده که جنین با وجود این ناهنجاری نمیتواند، زنده بماند.
جلوگیری از عدم تشکیل قلب جنین
راه قطعی برای جلوگیری از عدم تشکیل قلب جنین در بارداری بعدی وجود ندارد زیرا علت تشکیل نشدن قلب جنین دقیق مشخص نیست. اما به صورت کلی توصیه میشود که مادران از سه ماه قبل از بارداری به صورت روزانه اسید فولیک مصرف کنند و از تماس با مواد شیمیایی، رنگ مو، داروها بخصوص ترتینوئین، آکوتان و… اجتناب کنند.
همچنین مصرف غذاهایی که حاوی ویتامین های A، B، C، D و روی هستند، میتواند به سلامت قلب جنین کمک کند.
در صورتی که مادران مشکوک به وجود مشکلات ژنتیکی و ناهنجاریهای کروموزومی هستند، میتوانند با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای مخصوص، از این مشکلات جلوگیری کنند.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
منابع:
برچسب ها :
سونوگرافی قلب جنیناکوی قلب جنین چیست؟