مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

ام اس در بارداری
بیماری ام اس یا مالتیپل اسکلروزیس چیست؟بیماری ام اس یک بیماری مزمن خود ایمنی در سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) است که علائم آن می تواند از خوش خیم تا علائم ناتوان کننده متغیر باشد. برخی افراد مبتلا به ام اس به صورت خفیف علائم را بروز می دهند اما برخی دیگر، ممکن است توانایی نوشتن، صحبت کردن یا راه رفتن را نیز از دست بدهند.
در این بیماری، سلول های پشتیبان دستگاه عصبی آسیب دیده و انتقال پیام با مشکل مواجه می شود. تقریباً از هر 1000 نفر در ایالات متحده 1 نفر مبتلا به MS است. زنان حدود 2 تا 3 برابر بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا می شوند. این بیماری معمولاً در سنین باروری ، بین 20 تا 40 سالگی تشخیص داده می شود اما ممکن است در هر سنی اتفاق بیفتد.
میزان عود خانوادگی ام اس 15 درصد است و میزان بروز بیماری در فرزندان 15 درصد افزایش میابد. همچنین نوعی استعداد ژنتیکی برای این بیماری وجود دارد و احتمالا عوامل برانگیزنده محیطی از قبیل تماس با برخی باکتری ها و ویروس ها نیز در آن دخالت دارند.
علائم ام اس
در طول دوره بیماری، ممکن است همه یا یکی از علائم زیر را داشته باشید. بروز علائم بیماری ام اس به ناحیه آسیب دیده سیستم عصبی مرکزی بستگی دارد. این علائم می توانند شامل موارد زیر باشند:
- ضعف عضلانی در بازوها و پاها؛
- مشکل در هماهنگی حرکات اندام ها؛
- اختلال در راه رفتن یا ایستادن؛
- فلج جزئی یا کامل؛
- اسپاستیسیته (افزایش غیر ارادی تون عضلات منجر به سفتی و اسپاسم)؛
- خستگی (ممکن است در اثر فعالیت بدنی ایجاد شود، با استراحت برطرف شود و یا ممکن است ثابت و مداوم باشد.)؛
- از دست دادن حس ، سوزن سوزن شدن یا بی حسی در اندام ها؛
- مشکلات گفتاری؛
- رعشه؛
- سرگیجه؛
- از دست دادن شنوایی؛
- از دست دادن و یا تغییر در بینایی؛
- از دست دادن کنترل روده و مثانه؛
- اختلال در عملکرد جنسی؛
MS - همچنین ممکن است باعث ایجاد اثرات شناختی شود مانند اختلال در تمرکز، توجه، حافظه و قضاوت شود.
ام اس در بارداری
باروری، بارداری، درد زایمان و زایمان در افراد مبتلا به ام اس با افراد سالم تفاوت چندانی ندارد. مادران باردار مبتلا به ام اس باید در طول دوره بارداری همزمان زیر نظر متخصص زنان و زایمان و متخصصین مغز و اعصاب باشند.
به عبارت دیگر اگر مبتلا به بیماری MS هستید امکان باردار شدن در شما وجود دارد. تحقیقات نشان می دهد که خطر کلی عوارض جنینی در دوران بارداری برای مبتلایان به ام اس متفاوت از افراد سالم نیست. همچنین شواهدی وجود ندارد که نشان دهد بیماری ام اس در بارداری خطر لزوم انجام زایمان سزارین یا ناهنجاری های مادرزادی را به طور معناداری افزایش دهد.
برخی از زنان باردار زودتر از حد معمول خسته می شوند، زیرا خستگی از علائم مشترک بارداری و ام اس است.
زنان مبتلا به اختلال عملکرد مثانه مستعد ابتلا به عفونت های ادراری هستند.
خوش بختانه عود علائم ام اس در دوران بارداری به ویژه در سه ماهه دوم و سوم به خاطر تغییرات ناشی از بارداری کمتر است. همچنین زنان مبتلا به ام اس ممکن است در 3 تا 6 ماه اول پس از زایمان دچار شعله وری در علائم ام اس شوند.
آیا بارداری می تواند باعث بروز بیماری MS شود؟
بارداری سبب ایجاد بیماری MS نخواهد شد اما اگر فردی مبتلا به این بیماری باشد و در دوره قبل از بارداری تشخیص داده نشده باشد، ممکن است برای اولین بار در حاملگی خود علائم بیماری MS را تجربه کرده و این اختلال در این دوران در او شناسایی شود.
راه درمان بیماری ام اس
هیچ درمانی برای بیماری ام اس وجود ندارد، اما داروها می توانند به کنترل علائم ام اس کمک کنند. بسیاری از زنان در دوران بارداری به دارو نیاز ندارند چرا که علائم آن ها در این دوران بهتر می شود. اگر مبتلا به ام اس و باردار هستید و یا به فکر باردار شدن هستید، با پزشک خود در مورد داروهایی که برای ام اس مصرف می کنید صحبت کنید. زیرا برخی از آن ها ممکن است در دوران بارداری یا شیردهی بی خطر باشند.
به عنوان مثال، بسیاری از افراد مبتلا به ام اس دارویی به نام بتا اینترفرون مصرف می کنند. این دارو می تواند به کاهش شعله ور شدن و کاهش سرعت آسیب عصبی و روند ام اس کمک کند. اما مصرف آن در دوران بارداری ایمن نیست. بتا اینترفرون ممکن است خطر سقط جنین (هنگام مرگ نوزاد در رحم قبل از هفته 20 بارداری) و مرده زایی (هنگامی که نوزاد در رحم بعد از 20 هفته بارداری می میرد) را افزایش دهد. داروهای ضد سرطان موسوم به سرکوب کننده سیستم ایمنی نیز گاهی برای درمان ام اس استفاده می شوند، اما استفاده از آن ها در دوران بارداری نیز ممنوع است.
سایر درمان های بیماری ام اس به ویژه در دوران بارداری مهم هستند. به عنوان مثال ، یافتن یک گروه پشتیبانی برای افراد مبتلا به ام اس یا صحبت با یک مشاور می تواند مفید باشد. گروه حمایتی گروهی از افراد است که نگرانی های مشابهی دارند. آن ها با هم ملاقات می کنند تا به یکدیگر کمک کنند. ورزش یا فیزیوتراپی نیز می تواند کمک کننده باشد. فیزیوتراپی یک برنامه ورزشی است که فقط برای شما ایجاد شده است تا به بهبود قدرت و حرکت شما کمک کند.
تاثیر بیماری ام اس در روند شیردهی و دوران پس از زایمان
مطالعات انجام شده در مورد بارداری و ام اس افزایش خطر عود بیماری ام اس را در سه ماه اول پس از زایمان نشان می دهد. بررسی مطالعات ام اس و بارداری همچنین نشان داده که شیردهی ممکن است در برابر عودهای پس از زایمان تا حدودی از مادر محافظت کند. این مطالعات ثابت نمی کنند که شیردهی به طور کامل از عودهای پس از زایمان جلوگیری می کند، اما نشان می دهد که شیردهی برای افراد مبتلا به ام اس و نوزادان آن ها بی خطر بوده و می تواند مفید باشد.
افسردگی یکی از علائم رایج بیماری ام اس است و برخی از مطالعات نشان می دهند که افسردگی پس از زایمان بیشتر در والدین مبتلا به ام اس مشاهده می شود.
نویسنده مقاله : نگین والی
منابع:
برچسب ها :
ام اس در بارداری