مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

بارداری در زنان مبتلا به سلیاک
اول از همه بهتر است بدانیم که بیماری سلیاک چه بیماری است و بارداری در زنان مبتلا به سلیاک چه تفاوتی با بارداری های طبیعی دیگر دارد، بیماری سلیاک یک بیماری خودایمن است که در آن سیستم ایمنی بدن هنگام خوردن مواد غذایی حاوی گلوتن به بافتهای خود بدن حمله میکند و به روده باریک آسیب میرساند بنابراین بدن شما نمیتواند مواد مغذی را به درستی دریافت و جذب کند. بیماری سلیاک میتواند علائم مختلفی از جمله اسهال، درد شکم و نفخ ایجاد کند.
گلوتن پروتئینی است که به طور طبیعی در دانه های غلات، به ویژه گندم وجود دارد. بعضی از مواد غذایی تهیه شده از گندم که حاوی گلوتن هستند عبارتند از:
- نان و محصولات مشابه؛
- ماکارونی؛
- غلات؛
- سسها.
علاوه بر گندم، گلوتن ممکن است در بسیاری از غلات دیگر نیز وجود داشته باشد، از جمله:
- جو؛
- بلغور؛
- مالت.
بارداری برای اکثر زنان یک تجربه شگفت انگیز است اما بیماری سلیاک و بارداری میتواند سختتر و چالش برانگیز باشد و اکثر مادران نگران تاثیر بیماری سلیاک بر جنین خود هستند.
زنانی که مبتلا به بیماری سلیاک هستند، دو تا چهار برابر بیشتر از افرادی که به این بیماری مبتلا نیستند، مشکلات و عوارض بارداری را تجربه میکنند. چرا که سلیاک میتواند باعث کمبود روی، سلنیوم و اسید فولیک در بدن شود که همگی ترکیبات مهمی برای بارداری هستند.
برای زنان مبتلا به بیماری سلیاک مهم است که به یک رژیم غذایی بدون گلوتن در بارداری پایبند باشند از طرفی نگرانی هایی از تاثیر بیماری سلیاک بر باروری هم در زنانی که تا به حال مادر نشده اند، وجود دارد.
مهمترین موضوعی که باید در مورد بیماری سلیاک و بارداری در نظر گرفت این است که چه زمانی بیماری سلیاک تشخیص داده شده؟ قبل، حین یا بعد از بارداری؟ و آیا بیمار رژیم غذایی بدون گلوتن در بارداری داشته یا نه؟ به نظر میرسد اکثر مشکلات بارداری مرتبط با بیماری سلیاک در افرادی رخ میدهد که هنوز سلیاک آنها تشخیص داده نشده یا در افرادی که بیماری آنها تشخیص داده شده اما رژیم غذایی بدون گلوتن را رعایت نمیکنند چرا که پیروی از یک رژیم غذایی دقیق بدون گلوتن در بارداری میتواند به جلوگیری از برخی از این مشکلات کمک کند.
ارتباط ناباروری و سلیاک
آیا سلیاک باعث ناباروری می شود؟ ممکن است یکی از نگرانی های زنانی که مبتلا به این بیماری هستند، ناباروری به دلیل سلیاک باشد. هرچند اکثر زنانی که مبتلا به سلیاک هستند، به طور طبیعی موفق به بارداری میشوند اما براساس مطالعات متعددی که بر روی زنانی که از ناباروری با علل ناشناخته رنج میبرند، انجام شده، به نظر میرسد که احتمالا ابتلا به بیماری سلیاک تشخیص داده نشده که بین ۱ تا ۳ درصد در افراد ممکن است اتفاق بیافتد.
به همین دلیل، برخی از پزشکان از آزمایش بیماری سلیاک در تمام زنانی که از ناباروری بدون علت رنج میبرند، پیشنهاد میکنند چرا که ممکن است ناباروری به دلیل سلیاک ایجاد شده باشد.
یادآوری این نکته ضروری است که بسیاری از زنانی که در فرآیند ارزیابی ناباروری، مبتلا به بیماری سلیاک تشخیص داده میشوند، هیچ علامتی به جز خود ناباروری ندارند خوشبختانه ناباروری به دلیل سلیاک پس از درمان با رژیم غذایی بدون گلوتن معمولا از بین میرود و وضعیت باروری بیماران به حالت عادی باز میگردد و ممکن است در آخرین مرحله ای وی اف به دلیل سلیاک به شما پیشنهاد شود.
آزمایش سلیاک در دوران بارداری وجود دارد؟
به خاطر تاثیر بیماری سلیاک بر بارداری و عوارضی که ممکن است برای مادر ایجاد میکند، در مواردی که شک به ابتلا به این بیماری وجود دارد، آزمایشهای تشخیصی درخواست میشود.
بیماری سلیاک با آزمایش خون قابل تشخیص است همچنین ممکن است برای تایید تشخیص نیاز به بیوپسی از روده کوچک داشته باشید. در حین آزمایش برای بیماری سلیاک، باید غذاهای حاوی گلوتن مصرف کنید تا مطمئن شوید آزمایشات دقیق هستند.
آزمایشهای سرولوژی به دنبال آنتی بادی در خون شما هستند. سطوح بالا برخی از پروتئین های آنتی بادی نشان دهنده واکنش ایمنی به گلوتن است. آزمایش ژنتیکی برای آنتیژنهای لکوسیت انسانی (HLA-DQ2 و HLA-DQ8) نیز میتواند برای تشخیص دقیق تر بیماری سلیاک استفاده شود.
عوارض سلیاک در دوران بارداری
شواهد و تحقیقات انجام شده ارتباط بین بیماری سلیاک و سایر مشکلات احتمالی بارداری را نشان میدهد. در افراد مبتلا به بیماری سلیاک احتمال تولد نوزاد با وزن کم شش برابر بیشتر از سایر زنان است.
افرادی که با بیماری سلیاک زندگی میکنند، معمولا حاملگی های کوتاه تری دارند و ممکن است، زایمان زودرس را تجربه نمایند که همین مسئله میتواند منجر به وزن کم نوزاد شود.
زایمان سزارین نیز در افراد مبتلا به بیماری سلیاک بیشتر دیده میشود. البته پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن در بارداری میتواند به شما کمک کند تا یک بارداری سالم را تجربه نمائید از دیگر عوارض و تاثیر بیماری سلیاک بر بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم خونی شدید؛
- سقط جنین؛
- جدا شدن زودرس جفت؛
- فشار خون حاملگی؛
- افزایش غیرطبیعی فعالیت ماهیچه های رحم؛
- محدودیت رشد داخل رحمی.
آیا سلیاک باعث سقط جنین می شود؟
بیش از نیمی از زنان مبتلا به سلیاک درمان نشده سقط جنین یا نتیجه نامطلوب بارداری را تجربه میکنند.
آیا رژیم بدون گلوتن در افراد مبتلا به بیماری سلیاک احتمال سقط را کاهش می دهد؟
در بیشتر موارد، پس از ۶ تا ۱۲ ماه از رژیم غذایی بدون گلوتن، میتوان از تاثیر بیماری سلیاک بر بارداری جلوگیری کرد. شواهد نشان میدهد که در این صورت هیچ نتیجه نامطلوبی در بارداری مشاهده نمیشود و احتمال سقط شدن جنین به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند.
تاثیر بیماری سلیاک بر جنین
آنتیبادیهای مربوط به بیماری سلیاک ممکن است به گونه های مختلف به جفت و جنین آسیب وارد کنند. بیماری سلیاک ممکن است جذب ویتامین ها و مواد معدنی توسط جنین را دشوار کند و باعث محدودیت رشد جنین شود اما باعث ناهنجاری جنین و یا آسیب جدی به جنین نمیشود.
مکمل های سلیاک در بارداری
در صورت ابتلا به سلیاک مصرف مکمل ها پیش از باردار شدن و طی بارداری اهمیت زیادی دارد چون پیروی کردن از رژیم غذایی عاری از گلوتن میتواند باعث کاهش مواد مغذی مثل کلسیم، آهن، فیبر، روی، منیزیوم، ویتامین D و اسید فولیک، در بدنتان شود.
همچنین اگر از بیماری سلیاک رنج می برید، به احتمال زیاد از کمبود اسید فولیک، روی و سلنیوم که نقش زیادی در حفظ تندرستی مادر و جنین در دوران بارداری ایفاء میکنند، رنج خواهید برد بنابراین، مصرف روزانه مکمل ویتامین ها و مواد معدنی ضروری حیاتی است.
اسید فولیک در دوران بارداری برای محافظت در برابر نقص لوله عصبی (NTDs) یا اسپینا بیفیدا مهم است. مصرف مکمل اسید فولیک به میزان ۱ میلیگرم به همه زنان در طول سه ماه قبل از بارداری و ۱۶ هفته اول بارداری توصیه میشود. اما به زنان مبتلا به بیماری سلیاک به عنوان یک اقدام احتیاطی ۵ میلیگرم اسیدفولیک توصیه میشود؛ چرا که به خاطر مشکلاتی که سلیاک در جذب مواد مغذی ایجاد میکند، بخش زیادی از اسیدفولیک جذب نشده و از بدن دفع میگردد.
رژیم غذایی سلیاک در بارداری
وضعیت خوب تغذیه و بهبودی بیماری سلیاک باید قبل از باردار شدن زن حاصل شود تا سلامت مادر به حداکثر برسد و از تاثیر بیماری سلیاک بر جنین جلوگیری کرد. از آنجایی که کمبودهای تغذیهای میتواند بر عملکرد تولید مثل تأثیر بگذارد (به ویژه روی، سلنیوم، آهن و فولات)، همه آزمایشها باید طبیعی باشند یا به اندازه کافی نزدیک به هدف توسط پزشک در نظر گرفته شوند.
پیروی از یک رژیم غذایی بدون گلوتن مهمترین کلید برای داشتن یک بارداری سالم و جلوگیری از تاثیر بیماری سلیاک بر جنین است. در این رژیم غذایی از غذاهایی که از دانه های حاوی گلوتن گندم، چاودار و جو تهیه میشوند باید اجتناب کنید.
از آنجایی که رژیم غذایی بدون گلوتن اغلب کلسیم، آهن، فیبر، روی،ویتامین های گروه B، ویتامین D و منیزیم کمتری دارد، جایگزینی این مواد مغذی از طریق یک رژیم غذایی سالم و متعادل و مولتی ویتامین مناسب بدون گلوتن بسیار مهم است. اکثر مردم نمیتوانند نیازهای تغذیه ای خود را تنها از طریق رژیم غذایی تامین کنند و مکمل های استاندارد مولتی ویتامین بدون گلوتن را زیر نظر پزشک باید مصرف نمایند.
از آنجایی که عدم تحمل لاکتوز در بیماران سلیاک شایع است، دستیابی به میزان مورد نیاز کلسیم و ویتامین D در رژیم روزانه از طریق لبنیات اغلب دشوار است برای همین مصرف مکمل کلسیم همراه ویتامین D اغلب توصیه میشود.
تأثیر بیماری سلیاک بر زایمان
بیماری سلیاک و بارداری تاثیری بر روش زایمان نخواهد داشت اما شواهد نشان میدهد که سزارین در زنان مبتلا به سلیاک بیشتر از مادرانی است که مبتلا به چنین بیماری نیستند.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
منابع: