مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

پنهان کردن فهرست مطالب بارداری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب بارداری

هفته اول بارداری

مدت زمان مطالعه : 4 دقیقه

هفته اول بارداری

هفته به هفته بارداری | تغییرات جنین و مادر در هفته اول بارداری

شاید شنیدن این موضوع برایتان عجیب و کمی گیج‌کننده باشد که در هفته اول بارداری هیچ جنینی وجود ندارد. در حقیقت در دو هفته‌ اول بارداری، هنوز لقاح اتفاق نیفتاده و فرزند شما به وجود نیامده است. حتماً این سؤال در ذهن شما ایجاد می‌شود که چرا این دو هفته جز دوران بارداری به حساب می آیند!؟

دلیل آن بسیار ساده است. با اینکه حیات فرزند شما از زمان لقاح آغاز می‌شود، اما به دلیل تفاوت تاریخ تخمک گذاری در زنان، تعیین دقیق زمان لقاح، کار بسیار دشواری است. به همین دلیل متخصصان و ماماها به صورت قراردادی، اولین روز از آخرین دوره‌ی عادت ماهانه را به عنوان اولین روز بارداری در نظر می‌گیرند. با این محاسبه طول مدت بارداری معمولاً 280 روز (40 هفته) در نظر گرفته شده و سه ماهه اول بارداری از هفته اول بارداری شروع و تا پایان هفته 13 بارداری ادامه دارد. پس در این لحظه شما در ابتدای راه هفته به هفته بارداری هستید.

در هفته اول بارداری شاهد چه تغییراتی در بدن خواهید بود؟

با توجه به آنچه که گفته شد، در هفته‌ اول بارداری، شما در دوران عادت ماهیانه‌ی خود به سر می‌برید. الگوی خونریزی عادت ماهیانه‌ی شما در این زمان درست همانند ماه‌های قبل است، با این تفاوت که در صورت رخ دادن بارداری در دو هفته بعد، این آخرین عادت ماهیانه‌ی شما تا 9 ماه آینده خواهد بود. البته فراموش نکنید که از اولین روز این هفته، چرخه‌‌ای جدید آغاز شده است، چرخه‌ای که می‌تواند نقطه‌ی شروعی برای بارداری شما باشد. چرخه بارداری شما از این لحظه شروع شده است. هفته به هفته بارداری را پشت سر می‌گذارید و هر روز شاهد تغییرات هیجان انگیزتری خواهید بود.

فعالیت‌های هفته اول بارداری

این دوره به دلیل آماده شدن بدن برای تخمک گذاری و رو به رو شدن با هفته به هفته بارداری که پیش روی شما خواهد بود، مهم‌ترین زمان در روند ابتدایی زندگی مادرانه شماست. بنابراین هیچ زمانی بهتر از حالا که درحال گذراندن سه ماهه اول بارداری خود هستید، مناسب آموختن برخی قوانین و شرایط مربوط به بارداری نیست. پس اگر تا پیش از این در رابطه با بارداری و مسائل مربوط به باردار شدن مطالعه کافی نداشته‌اید، هفته اول بارداری را به خواندن این مطالب اختصاص دهید.

نگران نباشید!

اگر فکر می‌کنید هنوز برای شروع چرخه بارداری آماده نیستید، نگران نباشید، چرا که شما می‌توانید با مشاوره‌ی پزشکی و با استفاده از تجربه‌ی مادرانی که بارداری را پشت سر گذاشته‌اند این دوران را با اطمینان خاطر سپری کنید. از سوی دیگر گاهی اوقات علاقه و تلاش شما برای بارداری، ممکن است برای همسرتان قابل درک نباشد و حتی واکنش منفی و یا مخالفت او را در پیش داشته باشد. نگران نباشید و به همسرتان حق دهید، چرا که ورود یک شخص جدید به زندگی شما چالش ها و نگرانی‌های شدیدی به دنبال دارد. سعی کنید با او صحبت کرده و حتی با یک پزشک یا ماما قرار ملاقات مشترکی داشته باشید چرا که کاهش استرس و فشار ناشی از این تصمیم جدید در زندگی، برای موفقیت شما بسیار ضروری است. 

نکات مهم قبل از اقدام به بارداری

اگر تا به حال اقدامات پیش از بارداری را انجام نداده‌اید؛ در اولین فرصت برای بررسی و اطمینان از آمادگی بدن خود به پزشک یا ماما مراجعه کنید. آزمایشات مختلفی هستند که قبل از باردار شدن باید انجام شوند. همچنین اگر بیماری خاصی وجود داشته باشد بهترین زمان برای درمان آن، قبل از بارداری است. چرا که درمان بیماری‌ها در دوران بارداری با دشواری‌های زیادی همراه است.

به طور کلی پیش از اقدام به بارداری رعایت موارد زیر ضروری است:

• از زمان واکسیناسیون سرخچه شما سه ماه گذشته باشد.

• اگر به خاطر ابتلا به بیماری خاص دارو را به صورت مرتب مصرف می‌کنید در رابطه با ادامه و یا قطع مصرف آن با پزشک خود حتماً مشورت کنید.

همچنین در صورت وجود یکی از عوامل زیر حتماً مشاوره‌ی ژنتیک قبل از بارداری را انجام دهید:

• سابقه‌ی اختلالات ژنتیکی خانوادگی (مانند هموفیلی و سیستیک فیبروزیس در افراد فامیل)

• ازدواج فامیلی

• سابقه‌ی سقط مکرر، مرده‌زایی یا بیماری خاص در فرزند قبلی

• سن بالا

اگر مدت زیادی است که به دندانپزشک مراجعه نکرده‌اید، حتماً برای بررسی وضعیت سلامتی دندان‌های خود با اعلام اینکه قصد باردار شدن دارید به دندانپزشک مراجعه کنید.

نکات مهم در هفته اول بارداری

با رعایت یک رژیم غذایی مناسب در این دوران، به آمادگی هر چه بیشتر بدنتان برای بارداری کمک کنید. در هفته اول بارداری با پزشک خود درباره‌ی مصرف ویتامین‌های بارداری (اگر از قبل مصرف نمی‌کردید) مشورت کنید. اگر امکان چنین مشورتی وجود نداشت، مصرف اسید فولیک با دوز حداقل 400 میکروگرم در روز را از همین حالا شروع نمایید.

چای و قهوه به دلیل داشتن کافئین و ماده‌ای به نام «تانن» قدرت باروری شما و همسرتان را کاهش می‌دهد و در آینده هم تأثیرات منفی بر سلامت شما در هفته به هفته بارداری و حتی در آینده، برای فرزندتان خواهد داشت. در صورت عادت به مصرف آن‌ها برای جلوگیری از بروز سردرد آن را به صورت تدریجی کاهش دهید.

وزنتان را متعادل کنید، زیرا اضافه وزن زیاد و یا لاغری شدید می‌تواند هفته به هفته بارداری شما را سخت کند. 

در هفته اول بارداری باید از چه مواردی پرهیز کرد؟

در هفته به هفته بارداری مصرف هرگونه دخانیات، سیگار و الکل برای شما و همسرتان ممنوع است و در صورت داشتن سابقه‌ی استفاده از هریک، بهتر است هرچه سریع تر آن ها را برای همیشه کنار بگذارید. زیرا این مواد می‌توانند به جنین آسیب‌های جدی رسانده و باعث وابستگی او به این مواد شود.

بعد از این نیاز بدن شما به مواد غذایی و معدنی افزایش پیدا خواهد کرد، اما این به معنی غذا خوردن به اندازه‌ی دو نفر نیست. نباید این باور غلط منجر به افزایش وزن بیش از حد مجاز و بروز مشکلات متعدد در هفته به هفته بارداری شود. با مراجعه به متخصص تغذیه و یا مراقب بهداشتی خود از اصول یک تغذیه‌ی مناسب در دوران بارداری مطلع شوید.

پیشنهاد ما به شما برای بهبود شرایط، در این دوران:

اگر فرزند یا فرزندان دیگری در خانه دارید، توجه خود را به آن ها بیشتر کرده و به تدریج با گفتن قصه‌های شیرین آن‌ها را برای پذیرش خواهر و یا برادر جدید آماده سازید. البته بهتر است خیلی زود آن ها را از تصمیمتان با خبر نکنید و در زمان مناسب برای بیان این موضوع اقدام کنید.