مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

رابطه جنسی در بارداری و نکاتی که لازم است بدانید
رابطه جنسی در هر مرحله از بارداری بیخطر است. اما حتما قبل از انجام فعالیت جنسی با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شوید که بارداری شما در گروه پرخطر قرار نمیگیرد و داشتن رابطه جنسی اوضاع را بدتر نمیکند. طبیعی است که میل جنسی شما در دوران بارداری تغییر کند. علائمی مانند حالت تهوع و خستگی میتواند رابطه جنسی را در سه ماهه اول دشوار کند. در هفتههای پایان بارداری با افزایش اضطراب در مورد زایمان و تغییر وضعیت فیزیکی هم طبیعی است تمایلی به داشتن رابطه جنسی نداشته باشید. بیشتر زنان در سه ماهه دوم بیشترین علاقه خود را به رابطه جنسی مشاهده میکنند.
همیشه به بدن خود اعتماد کنید و فقط زمانی که دوست دارید، رابطه جنسی داشته باشید.
رابطه جنسی در بارداری
به خاطر داشته باشید که داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری فواید زیادی دارد. بارداری دورانی است که زوجین در آن تغییرات بسیاری را تجربه میکنند. تغییرات جسمی و فیزیکی، اجتماعی و روانشناختی، تغییر در نقشها و تبدیل نقش همسری به نقش والدی و سایر تغییراتی که میتوانند پس از تولد فرزند همچنان پا برجا بمانند.
بنابراین بارداری دورهی حساسی است که روابط زوجین را دستخوش تغییر میکند. یکی از ابعاد مهم این روابط تغییر در رابطهی جنسی فرد و همسر اوست. تعداد زیادی از زوجها ناآگاهانه فعالیت جنسی خود را به تأخیر انداخته و یا تعطیل میکنند که میتواند تأثیر بسزایی در ایجاد مشکلات زناشویی داشته باشد. آگاهی از آنچه در این دوران اتفاق میافتد سبب میشود فرد بتواند به بهترین نحو این دوره را سپری کند.
رابطه جنسی در سه ماه اول
بیشتر مادران نگران سقط شدن جنین خود به خصوص در هفتههای ابتدایی بارداری هستند. اگر این بزرگترین ترس شماست، شما تنها نیستید.
در یک بارداری معمولی، رابطه جنسی در تمام ۹ ماه، از جمله سه ماهه اول، ایمن است و هیچ دلیلی برای اجتناب از آن وجود ندارد؛ مگر اینکه بارداری پرخطری را تجربه کنید و پزشک به شما گفته باشد که رابطه جنسی نداشته باشید. به طور کلی احتمال سقط جنین در سه ماهه اول در مقایسه با سایر سه ماهه بیشتر است.
متأسفانه، حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از بارداریها به سقط جنین ختم میشوند که اکثر آنها در ۱۳ هفته اول یعنی سه ماهه اول بارداری اتفاق میافتند. اما توجه به این نکته مهم است که رابطه جنسی علت آن نیست. حدود نیمی از سقطهای جنین به دلیل ناهنجاریهای کروموزومی است که در طول لقاح جنین ایجاد میشود. چیزی که هیچ ارتباطی به کاری که شما انجام دادید ندارد!
عضلات اطراف رحم و مایع آمنیوتیک داخل آن به محافظت از جنین در حین رابطه جنسی کمک میکند و پلاک مخاطی در دهانه رحم از عبور میکروب ها جلوگیری می کند. آلت تناسلی هم نمیتواند رحم شما را در حین رابطه جنسی لمس کند یا به جنین آسیب برساند. پس نگرانی بابت رابطه جنسی در سه ماهه اول بارداری وجود ندارد.
رابطه جنسی در سه ماهه دوم بارداری
داشتن رابطه جنسی در سه ماهه دوم بارداری کاملاً بیخطر است. رابطه جنسی در سه ماهه دوم نه به جنین شما آسیب میرساند و نه تاثیر نامطلوبی بر سلامت شما دارد.
سه ماهه دوم به "دوره ماه عسل" معروف است، زیرا تمام علائم سه ماهه اول مانند حالت تهوع، خستگی و غیره از بین میرود و تمام نشاطی که در سه ماهه اول از دست داده اید، به شما باز میگردد. ممکن است به دلایل زیر تغییراتی را در زندگی جنسی خود مشاهده کنید:
نوسانات هورمونی: با شروع سه ماهه دوم، سطح hCG (گنادوتروپین کوریونی انسانی) به تدریج کاهش مییابد و در نتیجه تعادل بهتری بین پروژسترون و استروژن ایجاد میشود. این مسئله به طور قابل توجهی علائم تهوع و خستگی را کاهش میدهد. در نتیجه، میل جنسی شما افزایش مییابد و احساس انرژی بیشتری میکنید.
افزایش میل جنسی: در سه ماهه دوم بارداری بسیاری از زنان به دلیل افزایش جریان خون در اندام تناسلی، افزایش میل جنسی را تجربه میکنند.
رابطه جنسی در سه ماه سوم
برخی از پزشکان به عنوان یک اقدام احتیاطی توصیه میکنند از رابطه جنسی در هفتههای آخر خودداری کنید زیرا پروستاگلاندینهای موجود در مایع منی و رسیدن به ارگاسم ممکن است باعث انقباضات رحم شوند. اما شواهد هیچ ارتباطی را بین رابطه جنسی و شروع زایمان نشان نمیدهد و ممنوعیتی بابت رابطه جنسی در هفتههای آخر بارداری وجود ندارد.

فواید رابطه جنسی در بارداری
رابطه جنسی در دوران بارداری مسئلهای است که بحث درباره آن کمی تابو به نظر میرسد، اما نباید اینطور باشد. پزشکان در سراسر جهان به زنان باردار توصیه میکنند که تا زمانی که خطر یا بیماری زمینهای وجود ندارد، به فعالیت جنسی طبیعی خود ادامه دهند. از فواید شگفت انگیز رابطه جنسی در دوران بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارگاسم راحتتر و متعدد؛
- بهبود تصویر بدنی؛
- تقویت سیستم ایمنی؛
- تقویت عضلات لگن؛
- آسان شدن روند زایمان؛
- احساس نزدیکی به شریک زندگی؛
- کاهش استرس؛
- بهبود خلق و خو.
میل جنسی در بارداری
پس از لقاح اسپرم و تخمک، سلول تخم تشکیل شده و به رحم منتقل میشود. مدت حاملگی از اولین روز آخرین قاعدگی 40 هفته است که به 3 تا سه ماهه تقسیم میشود.
سه ماهه اول بارداری
در این زمان ممکن است میل جنسی در بارداری مقداری کاهش میل جنسی تجربه نمائید، تغییرات هورمونی، تهوع و استفراغ، خستگی و خوابآلودگی، حساسیت پستانها و ترس از صدمه به جنین. در کل میتواند باعث کاهش میل جنسی فرد شود، گاهی هم فرد میل جنسی بیشتری را حس میکند و نگرانی پیشگیری از بارداری ندارد.
سه ماهه دوم بارداری
در این زمان میل جنسی در بارداری میتواند از حالت طبیعی فرد افزایش یابد، به علت پرخونی واژن و دستگاه تناسلی بسیاری افراد به راحتی به ارگاسم میرسند و اوج لذت جنسی را شدیدتر تجربه میکنند. بعد از اتمام سهماههی اول و پایان ویار و حس حرکات جنین، مادر احساس بهتری خواهد داشت و به آسانی برانگیخته میشود. ممکن است پدر به دلیل نزدیکی مادر به جنین، حسادت کند یا برخی باورهای خرافی مانند احساس آگاهی جنین از عمل جنسی و گناهآلود دانستن آن، میل جنسی در بارداری نداشته باشد.
سه ماهه سوم بارداری
ر اواخر این سهماهه میل جنسی باز میتواند کاهش یابد. شکم زن بزرگ میشود و زن نمیتواند به پشت بخوابد، گاه ترس از زایمان زودرس وجود دارد. برخی زنان نگران عدم علاقهی شوهر به ظاهر فیزیکی آنها هستند و میترسند این بیعلاقگی دائمی باشد.

پوزیشن رابطه جنسی در بارداری
انتخاب پوزیشن رابطه جنسی در بارداری یکی از مهمترین نکات درمورد رابطه جنسی در طول دوران بارداری است. یک زن باردار ممکن است در موقعیتهایی که بتواند عمق و سرعت نفوذ را حین رابطه جنسی کنترل کند، احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
پوزیشنهایی مثل قرار گرفتن زن در بالا، کنار هم یا نشستن در لبه تخت، پوزیشنهای مناسبتری برای رابطه جنسی در بارداری است. به مرور در طول بارداری کمکم پوزیشنهای جدید و راحتتر پیدا خواهید کرد. به جستوجو ادامه دهید و پوزیشنهای مختلف را امتحان کنید. به یاد داشته باشید که رابطه جنسی همیشه به معنی دخول نیست. نوازش و عشقبازی یا خودارضایی متقابل، جایگزینهای کاملاً قابل قبولی تا بعد از تولد نوزادتان، هستند.
ممنوعیت رابطه جنسی در بارداری
اگر طبق بررسیهای پزشک، همه چیز به خوبی و بدون هیچ مشکلی پیش میرود، داشتن رابطه جنسی در بارداری امکان پذیر است. مگر اینکه طی بارداری دچار عوارض و مشکلاتی شوید. مسائلی که شما را از رابطه جنسی در طول بارداری منع میکنند، عبارتند از:
- لکه بینی؛
- سابقه سقط در بارداری قبلی؛
- استفراغ شدید بارداری؛
- سابقه داشتن نوزاد نارس در بارداری قبلی؛
- علائم زایمان زودرس در بارداری فعلی؛
- نارسایی دهانه رحم؛
- جفت سرراهی؛
- اگر همسر شما عفونت مقاربتی داشته یا دارد؛
- حاملگی چند قلو؛
- محدودیت رشد داخل رحمی؛
- شیوع مکرر تبخال؛
- تجربه علائمی مانند خونریزی واژن، گرفتگی عضلات و درد لگن.
آیا اسپرم در بارداری خطرناک است
نگرانی خیلی از زوجین در مسئله رابطه جنسی در بارداری این است که اسپرمی که حین رابطه جنسی وارد واژن میشود، به نوعی روی کودک در حال رشد آنها تأثیر بگذارد یا اینکه با داشتن رابطه جنسی به کودک خود آسیب برسانند. نتایج یک نظرسنجی نشان داد که ۸۰ درصد از مردان نگران این مسئله هستند که با رابطه جنسی به فرزند آینده خود آسیب بزنند.
اگر در حال حاضر چنین احساسی دارید، میتوانید یک نفس راحت بکشید. منی و اسپرمی که در طول رابطه جنسی در بارداری واژینال وارد واژن میشود، هیچ آسیبی به کودک نمیرساند. به خاطر وجود جفت، کیسه آمنیوتیک و پلاگ مخاطی که دهانه رحم را پوشانده است، کودک شما دارای یک سیستم حفاظتی است که اجازه ورود هیچ ماده خارجی را به محیط رحم نمیدهد.
همچنین در نظر داشته باشید کودک شما داخل رحم است نه واژن. در نتیجه طی رابطه جنسی هیچ تماسی با آلت تناسلی همسرتان نخواهد داشت؛ هر چقدر هم که دخول عمیق باشد!

رابطه مقعدی در بارداری
تصمیمگیری برای داشتن رابطه جنسی در بارداری و نوع آن بسیار شخصی است. رابطه جنسی در بارداری منعی ندارد و بارداری به این معنی نیست که باید زندگی جنسی خود را تعطیل کنید؛ مگر اینکه مشکلی وجود داشته باشد که پزشک انجام رابطه جنسی را منع کند. این مسئله شامل رابطه جنسی مقعدی هم میشود.
برخی از افراد باردار از رابطه مقعدی لذت میبرند و برخی از خانمها نه تنها در دوران بارداری، بلکه در هیچ حالت دیگری مایل به تجربه رابطه مقعدی نیستند. بنابراین در صورتی که مشکلی ندارید و از انجام رابطه مقعدی لذت میبرید، دلیلی برای متوقف کردن این کار در دوران بارداری وجود ندارد.
عوارض رابطه مقعدی در بارداری
یبوست و به دنبال آن هموروئید که مسئله ناشایعی در دوران بارداری نیست، میتواند منجر به ناراحتی، درد و خونریزی حین رابطه مقعدی شود. این را هم در نظر داشته باشید خود رابطه مقعدی میتواند احتمال بروز این مشکلات را افزایش دهد و باعث بدتر شدن آن شود. همچنین توجه داشته باشید برخی از پوزیشنهای رابطه مقعدی ممکن است در سه ماهه سوم بارداری دشوار یا ناراحت کننده باشند.
نکات مهم حین رابطه مقعدی در بارداری
برای داشتن رابطه مقعدی در بارداری باید چند نکته را مد نظر داشته باشید.
- حتما از کاندوم استفاده کنید؛
- از یک روانکننده یا لوبریکنت کمک بگیرید؛
- رابطه را به آرامی انجام دهید؛
- سعی کنید پوزیشنهایی را انتخاب کنید که فشار زیادی به شکمتان وارد نمیکند و طولانی مدت طاق باز نخوابید؛
- اگر احساس درد یا ناراحتی داشتید، رابطه را متوقف کنید.

خودارضایی در بارداری
جالب است بدانید که خودارضایی در بارداری، مانند رابطه جنسی در بارداری مشکلی ایجاد ایجاد نمیکند.
انجام برخی از کارها مثل خودارضایی در بارداری (یا حتی غیر بارداری) شاید برای شما تابو باشد و حتی از سؤال کردن در این مورد که آیا خودارضایی در دوران بارداری بیخطر است یا خیر، خجالت بکشید اما خبر خوب این است که خودارضایی در بارداری مشکلی ندارد؛ مخصوصا در شرایطی که به خاطر مشکلاتی که طی بارداری برایتان ایجاد شده، مثل هماتوم، از رابطه جنسی و دخول منع شدید، خودارضایی میتواند روشی عالی برای کاهش تنشهایی باشه که با آن روبهرو هستید.
کلام آخر
رابطه جنسی در بارداری مشکلی برای مادر و فرزند ایجاد نمیکند مگر اینکه پزشک بنا به دلایل خاص به شما توصیه کرده باشد که از رابطه جنسی بپرهیزید. رابطه جنسی در بارداری برای مادر فواید بسیاری دارد و لازم است که با توجه به روحیه مادر و شرایط جسمی او، شرایط برایش مهیا باشد.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هنگامه کاظمدرویش
برچسب ها :
میل جنسیدرد در رابطه جنسی