مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

سلامت زنان و مردان

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

پنهان کردن فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب سلامت زنان و مردان

تورشن بیضه

همه چیز درباره ی پیچ خوردگی یا تورشن بیضه؛ علائم و درمان آن

تورشن بیضه زمانی اتفاق می افتد که بیضه روی طناب اسپرماتیک که خون را به بیضه می رساند دچار چرخش شود. در صورتی که بیضه چندین بار بچرخد، جریان خون می تواند به طور کامل مسدود شده و باعث آسیب سریع تر به بیضه شود. این کاهش جریان خون باعث درد و تورم ناگهانی و اغلب شدید خواهد شد. تورشن بیضه بیشتر در سنین 12 تا 18 سالگی رخ می دهد، اما می تواند در هر سنی پیش قبل از تولد نیز اتفاق افتد. این اتفاق همچنین می تواند منجر به درد بیضه راست و درد بیضه چپ گردد.
تورشن بیضه معمولاً نیاز به جراحی اورژانسی دارد. اگر به سرعت درمان بیضه انجام شود، معمولاً می توان بیضه را نجات داد ؛ اما زمانی که جریان خون برای مدت طولانی قطع شده باشد، ممکن است بیضه آنقدر آسیب ببیند که نیاز به برداشتن بیضه باشد. در برخی از مردانی که دچار پیچش بیضه هستند معمولاً به دلیل درد بیضه بی خوابی و یا بدخوابی اتفاق خواهد افتاد.

علائم پیچ خوردگی یا تورشن بیضه کدامند؟

علائم و نشانه های پیچ خوردگی بیضه عبارتند از:
- درد ناگهانی و شدید در کیسه بیضه (منظور از کیسه، شلی پوست زیر آلت تناسلی بوده که بیضه ها را در درون خود جای داده است.)؛
- تورم کیسه بیضه؛
- درد شکم؛
- تهوع و استفراغ؛
- بالاتر از حد طبیعی و یا در یک زاویه غیرعادی قرار داشتن بیضه؛
- تکرر ادرار؛
- تب.

علت ابتلا به پیچ خوردگی یا تورشن بیضه چیست؟

علت پیچش بیضه مشخص نیست. اما این گونه بیان شده است که علت درد بیضه راست و درد بیضه چپ با یکدیگر تفاوتی نداشته و از عوامل یکسانی سرچشمه می گیرند. اکثر مردانی که دچار پیچش بیضه می شوند دارای یک ویژگی ارثی هستند که به بیضه اجازه می دهد آزادانه در داخل کیسه بیضه بچرخد. این بیماری ارثی اغلب بر هر دو بیضه تأثیر می گذارد. اما هر مردی که این ویژگی را دارد پیچش بیضه را نخواهد داشت. پیچ خوردگی بیضه اغلب چند ساعت پس از فعالیت شدید، پس از آسیب جزئی به بیضه ها یا هنگام خواب با درد بیضه رخ می دهد. دمای سرد یا رشد سریع بیضه در دوران بلوغ نیز ممکن است در این اتفاق نقش داشته باشد.

عوامل خطر پیچ خوردگی یا تورشن بیضه

برخی از عواملی که خطر ابتلا به پیچ خوردگی بیضه را افزایش می دهند عبارتند از: 
- سن: پیچ خوردگی بیضه بیشتر در سنین 12 تا 18 سالگی دیده می شود؛
- پیچ خوردگی قبلی بیضه: اگر فردی درد بیضه ای داشته باشد که بدون درمان از بین رفته است (پیچ خوردگی و تورشن متناوب)، احتمالاً این پیچ خوردگی دوباره رخ می دهد. هرچه دفعات درد بیشتر باشد، خطر آسیب بیضه بیشتر خواهد شد؛
- سابقه خانوادگی: وجود فردی در خانواده که سابقه ی ابتلا به پیچ خوردگی بیضه را دارد این احتمال را افزایش می دهد.

عوارض ابتلا به پیچ خوردگی یا تورشن بیضه

پیچ خوردگی بیضه می تواند باعث عوارض زیر شود:
- آسیب بیضه یا مرگ بیضه: هنگامی که پیچ خوردگی بیضه برای چندین ساعت درمان نشود، این مسدود شدن جریان خون می تواند باعث آسیب دائمی به بیضه شود و اگر بیضه به شدت آسیب دیده باشد، با جراحی برداشته خواهد شد؛
- ناباروری مردان: در برخی موارد، آسیب یا از دست دادن بیضه بر ممکن است باعث ناباروری مردان ناباروری مردان گردد. برای کسب اطلاعات بییشتر درباره ی درمان ناباروری مردان لطفا کلیک فرمائید.

راه تشخیص ابتلا به پیچ خوردگی یا تورشن بیضه

تشخیص ابتلا به تورشن بیضه با استفاده شرح حالی که پزشک از بیمار می گیرد اتفاق خواهد افتاد. پزشکان اغلب پیچ خوردگی بیضه را با معاینه فیزیکی کیسه بیضه، بیضه، شکم، کشاله ران و یا احساس درد بیضه چپ و یا درد بیضه راست تشخیص می دهند.
پزشک همچنین ممکن است با مالش یا نیشگون گرفتن قسمت داخلی ران در سمت آسیب دیده، رفلکس های شما را آزمایش کند. به طور معمول، این امر باعث انقباض بیضه می شود. اگر پیچ خوردگی بیضه داشته باشید، ممکن است این رفلکس رخ ندهد. گاهی اوقات آزمایشات پزشکی برای تأیید تشخیص ضروری است. برای مثال ممکن است گاهی اوقات پزشک مواد زیر را درخواست دهد:
- آزمایش ادرار: به منظور بررسی عفونت؛
- سونوگرافی اسکروتوم: از این نوع سونوگرافی برای بررسی جریان خون استفاده می شود. کاهش جریان خون در بیضه نشانه پیچ خوردگی بیضه است. اما سونوگرافی همیشه کاهش جریان خون را تشخیص نمی دهد، بنابراین آزمایش ممکن است پیچ خوردگی بیضه را رد نکند؛
- عمل جراحي: ممکن است برای تعیین اینکه آیا علائم شما ناشی از پیچ خوردگی بیضه است یا بیماری دیگر، جراحی لازم باشد.
اگر فردی برای چندین ساعت درد داشته باشد و معاینه فیزیکی پیچ خوردگی بیضه را تایید کند، ممکن است مستقیماً و بدون هیچ آزمایش اضافی برای انجام عمل جراحی اقدام شود. چرا که تاخیر در جراحی ممکن است منجر به آسیب بیضه یا از دست دادن بیضه شود.

راه های درمان پیچ خوردگی یا تورشن بیضه

برای اصلاح پیچ خوردگی بیضه به جراحی نیاز است. در برخی موارد، پزشک ممکن است بتواند بیضه را با فشار دادن روی کیسه بیضه باز کند (تورشن دستی). اما برای جلوگیری از وقوع مجدد پیچ خوردگی همچنان به جراحی نیاز است.
جراحی پیچ خوردگی بیضه معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در حین جراحی، پزشک یک برش کوچک در کیسه بیضه ایجاد می کند، طناب اسپرماتیک را در صورت لزوم باز می کند و یک یا هر دو بیضه را به داخل کیسه بیضه می دوزد.
هرچه زودتر این پیچ خوردگی باز شود، احتمال کاهش عوارض جانبی آن بیشتر خواهد بود. پس از گذشت شش ساعت از شروع درد، نیاز به برداشتن بیضه به طور صعودی افزایش می یابد. اگر درمان بیش از 12 ساعت از شروع درد به تعویق بیفتد، با احتمال 75 درصد باید بیضه برداشته شود.

پیچ خوردگی یا تورشن بیضه در نوزادان 

پیچ خوردگی بیضه می تواند در نوزادان نیز رخ دهد. البته که این اتفاق بسیار نادر خواهد بود. بیضه نوزاد ممکن است سفت، متورم یا تیره تر باشد. سونوگرافی ممکن است کاهش جریان خون را در کیسه بیضه نوزاد تشخیص ندهد، بنابراین ممکن است برای تایید پیچش بیضه به جراحی نیاز باشد.
اگر پسری با علائم و نشانه های پیچ خوردگی بیضه متولد شود، ممکن است برای جراحی اورژانسی دیر باشد و خطراتی در ارتباط با بیهوشی عمومی نیز وجود دارد. اما گاهی اوقات جراحی اورژانسی می تواند تمام یا بخشی از بیضه را نجات دهد و از پیچ خوردگی در بیضه دیگر جلوگیری کند. درمان پیچ خوردگی بیضه در نوزادان ممکن است از مشکلاتی که در تولید هورمون مردانه و باروری در آینده ایجاد خواهند شد جلوگیری 
 

نویسنده مقاله : سمیرا خیرداری یار

منابع: