مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب بارداری

اینداکشن یا القای زایمان چیست؟
یکی از سوالاتی که مادران باردار ممکن است با آن مواجه شوند این سوال است که القای زایمان چیست؟ باید بدانید که القای زایمان باعث می شود رحم در دوران بارداری قبل از شروع زایمان و دردهای خود به خودی، با استفاده از روش هایی برای زایمان طبیعی منقبض شود.
در ادامه به بررسی کامل برای پاسخ به سوال القای زایمان چیست، تحریک برای شروع درد زایمان، نحوه تحریک دهانه رحم برای زایمان و انواع روش اینداکشن در زایمان میپردازیم.
اینداکشن لیبر
به مرحله شروع فرایند و القای دردهای زایمانی به صورت مصنوعی، اینداکشن می گویند. القای زایمان با استفاده از روش هایی مانند تحریک دهانه رحم برای زایمان، تحریک برای شروع درد زایمان، باز کردن مکانیکی دهانه رحم، پاره کردن کیسه اب یا استفاده از دارو برای شروع انقباضات انجام می شود.
درد القایی اینداکشن معمولاً بسیار بیشتر از درد زایمان طبیعی است و بسته به نوع القایی که استفاده می شود مادر طیف مختلفی از درد القایی اینداکشن را تجربه می کند.
زنانی که زایمان القایی داشته اند، برای کاهش درد القایی اینداکشن، درخواست بی حسی اپیدورال دارند. از آنجا که القاء تقریباً همیشه در بیمارستان انجام می شود، طیف کاملی از تسکین درد باید در دسترس باشد و معمولاً هیچ محدودیتی در مورد نوع تسکین درد در زایمان القایی وجود ندارد.
پزشک ممکن است القای زایمان طبیعی را به دلایل مختلف توصیه کند، در درجه اول زمانی که نگرانی برای سلامت مادر یا نوزاد وجود دارد.
یک عامل مهم در پیش بینی موفقیت آمیز بودن القاء این است که دهانه رحم چقدر نرم و منبسط شده است (نرم شدن دهانه رحم). سن حاملگی نوزاد که توسط سونوگرافی های اولیه و منظم تایید می شود نیز مهم است.
اگر پزشک القای زایمان را توصیه می کند، معمولاً به این دلیل است که مزایای آن بیشتر از خطرات بارداری به صورت طبیعی است. اگر باردار باشید، درک اینکه چرا القای زایمان باید انجام شود و چگونه القای زایمان انجام می شود می تواند به شما به آمادگی در این پروسه کمک کند.
برای تعیین اینکه آیا القای لیبر ضروری است، پزشک باید چندین عامل را ارزیابی کند. اینها شامل سلامت مادر، وضعیت دهانه رحم، سلامت نوزاد، سن حاملگی، وزن، اندازه و موقعیت جنین در رحم و زایمان دیررس هستند.
چرا نوزاد باید زودتر به دنیا بیاید؟
در صورتیکه مادر دارای برخی از مشکلاتی مانند دیابت بارداری، فشار خون بارداری و پره اکلامپسی و یا سایر مشکلات و شرایطی برای جنین که در ادامه به آن اشاره می شود لازم است از روش اینداکشن در بارداری استفاده شود.
دلایل انجام القای زایمان
- گذشتن نزدیک به 1 تا 2 هفته بعد از تاریخ زایمان بدون شروع دردهای زایمانی در هفته 41 بارداری یا زایمان دیررس؛
- هنگامی که زایمان پس از پارگی کیسه آب شروع نمی شود؛
- عفونت در رحم (کوریوآمنیونیت) ؛
- زمانی که وزن تخمینی نوزاد کمتر از صدک 10 برای سن حاملگی باشد (محدودیت رشد جنین) ؛
- وقتی مایع آمنیوتیک کافی در اطراف نوزاد وجود ندارد (الیگوهیدرآمنیوس) ؛
- زمانی که دیابت در دوران بارداری ایجاد می شود (دیابت بارداری)، یا دیابت قبل از بارداری وجود دارد.
- ایجاد فشار خون بالا همراه با علائم آسیب به سیستم اندام دیگری (مسمومیت بارداری) در دوران بارداری یا داشتن فشار خون بالا قبل از بارداری؛
- هنگامی که جفت قبل از زایمان از دیواره داخلی رحم به طور جزئی یا کامل جدا می شود؛
- داشتن شرایط پزشکی خاص مانند وجود بیماری قلبی، ریوی یا کلیوی و چاقی مادر؛
- در صورتیکه نیاز پزشکی برای القای زایمان طبیعی نیز وجود نداشته باشد مانند زنانی که دور از بیمارستان یا مرکز زایمان زندگی می کنند و یا سابقه زایمان سریع دارند، اینکار می تواند بسیار مفید باشد.
خطرات القای زایمان چیست؟
القای زایمان طبیعی خطرات مختلفی را به همراه دارد، از جمله:
1_القاء ناموفق: اگر روش های مورد استفاده پس از 24 ساعت یا بیشتر منجر به زایمان طبیعی نشود، ممکن است القا ناموفق تلقی شود. در چنین مواردی ممکن است سزارین لازم باشد.
2_کاهش ضربان قلب جنین: داروهایی که برای القای زایمان استفاده می شوند مانند اکسی توسین یا پروستاگلاندین ممکن است باعث انقباض بیش از حد رحم شوند که این به نوبه خود می تواند اکسیژن رسانی و ضربان قلب جنین را کاهش دهد.
3_عفونت: برخی از روشهای القای زایمان، مانند پارگی غشا کیسه آب، ممکن است خطر عفونت را برای مادر و جنین افزایش دهد. هر چه زمان بین پارگی غشاء و زایمان بیشتر باشد، خطر عفونت نیز بیشتر می شود.
4_پارگی رحم: این یک عارضه نادر اما جدی است که در آن رحم در امتداد خط اسکار ناشی از سزارین یا جراحی بزرگ قبلی رحم پاره میشود. به ندرت، پارگی رحم در زنانی که قبلاً جراحی رحم نداشته اند نیز رخ می دهد و همچنین ممکن است نیاز به برداشتن رحم نیز باشد.
5_ خونریزی : خونریزی بعد از القای زایمان خطر انقباضات صحیح عضلات رحم را پس از زایمان افزایش می دهد که می تواند منجر به خونریزی جدی پس از زایمان شود.
سزارین اورژانسی برای جلوگیری از عوارض تهدید کننده حیات مادر و جنین، لازم است.
شرایط انجام القای زایمان
یک القاء برنامه ریزی شده ممکن است به جلوگیری از زایمان های پرمشکل، کمک کند. در چنین مواردی، پزشک باید تایید کند که سن بارداری نوزاد حداقل 39 هفته یا بیشتر می باشد تا خطر مشکلات سلامتی برای جنین کاهش در حداقل میزان خود باشد.
در نتیجه مطالعات اخیر، به زنانی که حاملگی های کم خطر دارند، القای زایمان و یا زایمان دیرس در 39 هفته تا 40 هفته، پیشنهاد می شود.
مزایای زایمان القایی
تحقیقات نشان می دهد که القای زایمان در این زمان خطرات متعددی مانند داشتن یک نوزاد بزرگ و افزایش فشار خون در طول بارداری را کاهش می دهد. القای زایمان نیز میتواند از بروز مرده زایی بعدی جلوگیری کند.
موارد ممنوع القای زایمان
القای زایمان برای همه مادران مناسب نیست و موارد ممنوعه برای اینداکشن عبارتند از:
- مادر سابقه یک سزارین با یک برش کلاسیک یا جراحی بزرگ رحم را داشته باشد؛
- جفت دهانه رحم را مسدود کرده باشد یا به اصطلاح جفت سرراهی باشد؛
- وضعیت جنین در سونو به صورت عرضی یا بریچ باشد؛
- مادر دارای عفونت تبخال تناسلی فعال است؛
- وجود پرولاپس بند ناف؛
اگر مادر قبلا سزارین انجام داده و زایمان کرده و پزشک احتمالاً از مصرف برخی داروها برای کاهش خطر پارگی رحم اجتناب می کند.
القای زایمان چگونه صورت می گیرد؟
القای زایمان معمولاً در بیمارستان انجام می شود و باید بدانید که القای زایمان طبیعی در خانه ممکن نیست زیرا مادر و جنین در خانه قابل نظارت نیستند و خدمات زایمان و مراقبت های بعد از زایمان نیز در خانه قابل دسترسی نمی باشد.
انواع اینداکشن
روش اینداکشن در زایمان بسته به شرایط مادر و نظر پزشک متفاوت است که می توان از یکی از راه های زیر یا ترکیبی از آنها استفاده کرد.
نرم کردن و تحریک دهانه رحم برای زایمان: گاهی اوقات پروستاگلاندین ها، نسخه هایی از مواد شیمیایی که بدن به طور طبیعی دارد، قرص پروستاگلاندین داخل واژن گذاشته می شود تا دهانه رحم نازک یا نرم شوند. پس از مصرف پروستاگلاندین، انقباضات و ضربان قلب جنین باید توسط پزشک کنترل شود.
کمک به باز شدن دهانه رحم: یک لوله کوچک (کاتتر) با یک بالون که با مایعی به نام سالین (مایعی مانند آب نمک) که در قسمت داخلی دهانه رحم قرار داده می شود به باز شدن دهانه رحم کمک می کند.
پارگی کیسه آمنیوتیک: با استفاده از این روش، که به عنوان برداشتن غشاها نیز شناخته میشود، پزشک یا ماما با یک ابزاری به نام هوک، کیسه آمنیوتیک نزدیک جنین را کمی سوراخ می کند و این کیسه را از دهانه رحم و دیواره تحتانی رحم جدا می کند که ممکن است باعث تحریک دهانه رحم و شروع درد زایمان شود.
با این روش که به نام آمنیوتومی نیز شناخته می شود، پزشک یا ماما یک سوراخ کوچک در کیسه آمنیوتیک ایجاد می کند. این سوراخ باعث پارگی کیسه آب می شود که ممکن است به پیشرفت زایمان کمک کند.
آمنیوتومی تنها در صورتی انجام می شود که دهانه رحم تا حدی گشاد و نازک شده باشد و سر جنین در عمق لگن قرار داشته باشد. قبل و بعد از آمنیوتومی باید حتما ضربان قلب جنین کنترل شود.
تزریق دارو داخل رگ یا تزریق وریدی دارو: در بیمارستان، پزشک ممکن است نسخه ای از اکسی توسین (Pitocin) هورمونی که باعث انقباض رحم می شود را به صورت ورید تزریق کند. اکسی توسین در تسریع زایمان بسیار تاثیر گذار است. در طی این مرحله نیز ضربان قلب جنین باید به دقت بررسی شود.
مدت زمان شروع زایمان بستگی به این دارد که دهانه رحم در زمان شروع القا چقدر نرم شده باشد و بدن به تکنیک های القایی استفاده شده چگونه پاسخ می دهد.
تحریک برای شروع درد زایمان
به این دلایل مدت زمان شروع این دردها ممکن است از چند دقیقه تا چند ساعت به طول بیانجامد.
در بیشتر موارد، زایمان القایی منجر به زایمان طبیعی می شود. در یک القای ناموفق، که منجر به زایمان طبیعی نمی شود، ممکن است مادر نیاز به القای دوباره یا زایمان دیررس داشته باشد.
تأثیر رابطه جنسی در کاهش نیاز به اینداکشن
نتایج تحقیقات نشان می دهد که زنانی که در سه ماهه سوم بارداری از نظر جنسی فعال بودند (به شرطی که منعی برای رابطه جنسی نداشتند) نسبت به زنانی که رابطه جنسی نداشتند زودتر زایمان می کردند. این مورد نیز به نوبه خود باعث کاهش استفاده اینداکشن و زایمان القایی می شود.
تفاوت اینداکشن در زایمان طبیعی و زایمان عادی
دردناک بودن اینداکشن بسیار بیشتر از زایمان طبیعی بدون هیچ گونه مداخله است. در زایمان طبیعی، انقباضات به آرامی ایجاد می شوند، اما در زایمان القایی انقباضات می توانند سریعتر شروع شوند و قوی تر شوند. از آنجایی که زایمان میتواند دردناکتر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که بخواهید نوعی تسکین درد داشته باشید.
اگر زایمان القایی باشد، به احتمال زیاد به مداخلات دیگری مانند استفاده از فورسپس یا ونتوز (وکیوم) برای کمک به تولد جنین وجود دارد.
نویسنده مقاله : سمیرا خیرداری یار
منابع: