مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر مژگان وهابی عضو گروه زنان، متخصص زنان و زایمان ...
انقباض کاذب در بارداری و تفاوت آن با درد واقعی زایمان
در سه ماهه سوم بارداری یعنی از بعد هفته ۲۸ بارداری ممکن است هر از گاهی درد خفیف و انقباضاتی را در رحم خود احساس کنید و نگران این باشید که زمان زایمان شما رسیده، اما اینگونه نیست. این انقباضات، انقباضات کاذب رحمی یا انقباضات براکستون هیکس نامیده میشوند و در واقع تمرین بدن برای قرار گرفتن در موقعیت اصلی زایمان هستند. این انقباضات کاذب آنقدرها کارآمد نیستند که منجر به باز شدن دهانه رحم شوند اما به رحم کمک میکنند تا برای زایمان آماده شود.
گاهی اوقات هم ممکن است این دردها، انقباض کاذب در بارداری نباشند و واقعا دردهای زایمانی باشند که قبل از موعد مورد انتظار شروع شدهاند. برای همین مهم است که از تفاوت بین دردهای واقعی زایمان و انقباضات کاذب آگاه باشیم. در ادامه این مطلب اطلاعات بیشتری در مورد انقباضات کاذب در اختیار شما قرار خواهیم داد.
انقباض کاذب در بارداری
انقباض کاذب در بارداری همان انقباضات براکستون هیکس است که چون منجر به شروع زایمان نخواهند شد، انقباض یا درد کاذب زایمانی نامیده میشوند. شاید قبل از بارداری عبارت خندهدار انقباضات براکستون هیکس را شنیده باشید. انقباضاتی که قبل از زایمان واقعی رخ میدهند را اولین بار در سال ۱۸۷۲ یک پزشک انگلیسی به نام جان براکستون هیکس توصیف کرد. برای همین این انقباضات به این نام معروف شدند. براکستون هیکس را انقباضات تمرینی نیز مینامند، زیرا آمادهسازی برای رویداد واقعی زایمان هستند.
انقباضات براکستون هیکس با یک انقباض ناراحت کننده اما بدون درد از بالای عضلات رحم شروع میشود و به سمت پایین گسترش مییابد. این انقباض کاذب در بارداری باعث میشود عضلات شکم شما برای حدود ۳۰ تا ۶۰ ثانیه و گاها تا دو دقیقه بسیار سفت شود. انقباضات براکستون هیکس کمی شبیه دردهای قاعدگی است. این دردها در جلوی شکم احساس میشوند.
علت انقباضات براکستون هیکس
دقیق مشخص نیست که چه چیزی باعث انقباضات کاذب میشود یا اینکه چرا برخی افراد آن را شدیدتر تجربه میکنند. با این حال محققان بر این باورند که این انقباضات یک روش تمرینی بدن برای آمادگی برای زایمان واقعی باشد. این انقباضات کاذب میتوانند به تقویت عضلات و رباطهای رحم کمک کنند.
محرک های انقباضات براکستون هیکس
موارد زیر میتوانند محرک شروع انقباض کاذب در بارداری باشند.
- زمانی که مادر یا نوزاد بسیار فعال هستند؛
- زمانی که کسی به شکم مادر دست بزند؛
- وقتی مثانه پر است؛
- بعد از رابطه جنسی؛
- کم آب شدن بدن.

علائم براکستون هیکس
اگر انقباضات شما به هر طریقی (با استراحت، تغییر پوزیشن و ...) کاهش مییابد، به احتمال زیاد انقباض براکستون هیکس را تجربه میکنید و نه دردهای واقعی زایمان. دیگر علائم انقباض کاذب در بارداری به شرح زیر است:
- با شدت نامنظم و معمولاً حدود ۳۰ تا ۶۰ ثانیه و گاها تا دو دقیقه طول میکشند؛
- غیرقابل پیش بینی و غیر ریتمیک هستند؛
- دردناک نیستند؛
- شدت آنها افزایش نمییابد.
براکستون هیکس از کی شروع می شود
انقباض کاذب بارداری میتواند از سه ماهه دوم شروع شود و تا شروع زایمان واقعی ادامه یابد. برخی از افراد هرگز براکستون هیکس را تجربه نمیکنند، در حالی که برخی دیگر ماه ها انقباضات را احساس میکنند.
تفاوت انقباض کاذب با انقباض زایمان چیست
برخلاف دردهای واقعی زایمان، فواصل شروع انقباضات کاذب نامنظم است، شدت کمی دارد، با گذشت زمان شدیدتر نمیشود و معمولاً با تغییر پوزیشن و استراحت از بین میرود. در طول انقباضات براکستون هیکس میتوانید به راحتی صحبت کنید، راه بروید و فعالیت7های عادی خود را انجام دهید در حالیکه دردهای واقعی زایمان این اجازه را به شما نمیدهند.
انقباضات زایمانی با گذشت زمان بیشتر و دردناکتر میشوند و فواصل شروع دردها به هم نزدیکتر میشود. انقباضات زایمان باعث ناراحتی یا درد مبهم در پشت و پایین شکم و همراه با فشار در لگن میشود. برخی از افراد نیز ممکن است در پهلو و ران خود احساس درد کنند. برخی این انقباضات را به عنوان دردهای شدید قاعدگی توصیف میکنند.
آیا انقباضات براکستون هیکس به این معنی است که زایمان نزدیک است
براکستون هیکس یا همان انقباض کاذب در بارداری بارداری به این معنی است که بدن شما برای زایمان آماده میشود، اما به این معنی نیست که زایمان شروع شده است. ممکن است هفته ها یا ماه ها قبل از شروع زایمان واقعی براکستون هیکس را تجربه کنید.

درمان انقباضات براکستون هیکس
کارهای زیر برای کاهش انقباضات کاذب میتواند کمک کننده باشد.
- موقعیت خود را تغییر دهید. اگر ایستادهاید میتوانید دراز بکشید یا اگر نشستهاید یا دراز کشیدهاید چند قدم راه بروید؛
- دوش بگیرید؛
- از آنجایی که انقباضات ممکن است در نتیجه کم آبی بدن ایجاد شود، چند لیوان آب بنوشید؛
- یک میان وعده میل کنید؛
- مثانه خود را خالی کنید؛
- کارهای آرامش بخش مانند خواندن کتاب یا ماساژ دوران بارداری انجام دهید؛
- یک فنجان چای یا شیر گرم بنوشید.
زمان مراجعه به پزشک
اگر هیچ یک از این کارهایی که در بالا گفته شده موثر واقع نشد و دردتان در حال وخیمتر شدن است یا درصورتی که علائم زیر هم به این انقباضات اضافه شد، باید با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود تماس بگیرید و جهت بررسی به بیمارستان مراجعه کنید.
• افزایش ترشحات واژن، خونریزی واژن یا لکه بینی؛
• افزایش کمردرد یا فشار لگن؛
• بیش از چهار انقباض در ساعت.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
برچسب ها :
انقباضات رحمیبارداری