مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری
مشاهده فهرست مطالب

تایید شده توسط:
دکتر مژگان وهابی عضو گروه زنان، متخصص زنان و زایمان ...
خشکی پوست در بارداری و راهکارهای کنار آمدن با آن
با شروع بارداری تغییرات مختلفی در بدن شما اتفاق میافتد که برخی از این تغییرات چندان خوشایند نیستند. پوست هم در این دوران دستخوش تغییرات زیادی خواهد شد. با بیشتر شدن سن بارداری علائم کشیدگی روی شکمتان کمکم ایجاد خواهد شد و حتما متوجه میشوید که پوستتان شفافتر شده است.
ترشح بیش از حد چربی ممکن است باعث جوش و آکنه در پوست شما شود و یا خشکی پوست در بارداری را تجربه کنید. خوشبختانه این تغییرات موقتی هستند و تا حد زیادی بعد از زایمان برطرف میشوند اما طبیعی است که حس خوشایندی به این تغییرات نداشته باشید و به دنبال راهی برای خلاص شدن از آنها باشید. در ادامه این مطلب در رابطه با این تغییرات و راهکارهای کنار آمدن با آنها صحبت خواهیم کرد.
خشکی پوست در بارداری
خشکی پوست در دوران بارداری مسئله رایجی است. بنابراین اگر متوجه خشک شدن پوست خود شدید، نگران نباشید. خشکی پوست درنتیجه تغییراتی است که طی بارداری رخ میدهد و چیز عجیبی نیست. تغییرات هورمونی و به دنبال آن شرایطی که به وجود میاید مثل احتباس مایعات و کم آبی بدن، باعث میشود که پوست شما خاصیت ارتجاعی و رطوبت خود را از دست بدهد. همین مسئله میتواند با پوسته پوسته شدن پوست، خارش و خشکی پوست همراه باشد.
شاید با خود تصور کنید که احتباس مایعات در بدن، به رفع خشکی پوست کمک میکند، اما در واقعیت اینطور نیست. در دوره بارداری سطح هورمون وازوپرسین افزایش پیدا میکند، این هورمون باعث میشود بدن آب را در خود نگه دارد، در نتیجه تورم افزایش پیدا کرده و پوست کشیده میشود. کشیدگی پوست باعث ترک خوردن آن و در نتیجه خشکی پوست در بارداری میشود.
از طرفی در طول بارداری برای رفع نیازهای جنین، میزان خون در بدن مادر افزایش پیدا میکند، به همین دلیل کلیهها مجبور میشوند بیشتر کار کنند و در نتیجه تکرر ادرار و به دنبال آن کمآبی در بدن ایجاد میشود. این روند به مرور باعث خشکی پوست در بارداری شده و مادران را اذیت میکند.
اکثر مادران در ناحیه شکم پوست خشک و خارش را تجربه میکنند. اما برخی از زنان باردار در نواحی پاها، سینهها و بازوها هم احساس خارش را دارند.

خشکی پوست در بارداری چه زمانی شروع می شود
به طور معمول خشکی پوست در اوایل بارداری و ۳ ماهه اول شروع میشود و گاهی ممکن است تا ۳ ماهه سوم هم ادامه پیدا کند. معمولاً پوست صورت و دست بیشتر در معرض خشکی قرار دارد.
علائم خشکی پوست در بارداری
خشکی پوست معمولا با علائم زیر همراه است. ممکن است این علائم را در قسمتهای مختلف بدن یا صورت خود داشته باشید.
- پوستهپوسته شدن پوست؛
- خارش
- ایجاد دانههای قرمز؛
- ترکخوردگی لبها.
راهکارهای کاهش خشکی پوست در بارداری
اگر پوست خشکی دارید، در اینجا چند راه حل ساده وجود دارد که به پوست شما کمک میکند تا آبرسانی شود و خشکی آن برطرف شود.
استفاده از مرطوب کننده های طبیعی
برخی از محصولاتی که به عنوان مواد تشکیل دهنده کرمها استفاده میشوند، میتوانند به عنوان مرطوبکننده هم مورد استفاده قرار بگیرند. روغن زیتون و روغن نارگیل رطوبت خوبی به پوست میدهند و آبرسانهای خوبی هستند.
کنار گذاشتن صابون
از مصرف شویندههای بدن و صابونهای حاوی الکل، عطرها یا رنگهای مصنوعی که میتوانند برای پوست تحریککننده باشند، خودداری کنید.
محدود کردن زمان دوش گرفتن
گذراندن زمان بیش از حد زیر دوش آب گرم میتواند پوست شما را خشک کند. آب داغ میتواند چربی طبیعی پوست شما را از بین ببرد. سعی کنید فقط از آب ولرم استفاده کنید و زمان دوش گرفتن خود را برای حفظ رطوبت پوست محدود کنید. به یاد داشته باشید که بعد از استحمام حتما از مرطوب کننده استفاده کنید.
مصرف ضد آفتاب
برای محافظت از پوستتان در دوران بارداری هر روز از یک کرم ضد آفتاب با SPF حداقل ۳۰ استفاده کنید. میتوانید برای مراقبت بیشتر از یک کلاه لبهدار پهن استفاده کنید.
مصرف کافی مایعات
مقدار آب مورد نیاز بدن شما در دوران بارداری افزایش مییابد و عدم مصرف آب به مقدار کافی موجب تشدید علائم خشکی پوست در بارداری میشود. سعی کنید در دوران بارداری از آب بیشتری استفاده کنید. میتوانید از مواد غذایی که آب زیادی دارند مانند هندوانه، خیار و اسفناج استفاده کنید.
کمک گرفتن از دستگاههای مرطوب کننده هوا
با استفاده از دستگاه مرطوب کننده، هوای خانه خود را مرطوب کنید. این کار باعث افزایش رطوبت فضای خانه و رفع مشکلات مربوط به خشکی پوست در بارداری میشود.

خشکی پوست چه زمانی نگران کننده است
به دلیل تغییراتی که گفته شد، مقداری خارش و خشکی پوست طبیعی است. اما در صورت احساس خارش شدید در دست و پا به پزشک مراجعه کنید. همچنین مراقب علائمی مثل علائم زیر باشید:
- ادرار تیره؛
- خستگی مفرط؛
- از دست دادن اشتها؛
- افسردگی؛
- مدفوع رنگ روشن.
این علائم ممکن است علائم کلستاز داخل کبدی بارداری باشند. کلستاز داخل کبدی یک اختلال کبدی مرتبط با بارداری است که بر جریان طبیعی صفرا تأثیر میگذارد. برای همین هر گونه تغییر پوستی جدید که با خارش مشاهده میشود باید توسط پزشک ارزیابی شود. اگر متوجه ضایعاتی مانند برجستگی های قرمز روی شکم یا اطراف ناف خود شدید، باید به پزشک خود اطلاع دهید.
شما میتوانید برای خواندن مقالات بیشتر به مجله اینترنتی مام مراجعه کنید، همچنین برای رزرو نوبت و مشاوره حضوری با متخصصین ما، به مرکز مام مراجعه کنید.
نویسنده مقاله : هاجر خاچی شکری
منابع: