مرکز مام

نوبت‌دهی مرکز مام

نوبت‌دهی

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

پنهان کردن فهرست مطالب ناباروری

مجله مام - به روزترین مقالات در حوزه باروری و درمان ناباروری

مشاهده فهرست مطالب

سیگار‌های الکتریکی و ایجاد اختلال در اسپرم

سیگار‌های الکتریکی و ایجاد اختلال در اسپرم

سیگار‌های الکتریکی و ایجاد اختلال در اسپرم


یافته‌های جدید نشان می‌دهد که مواد شیمیایی سمیِ موجود در طعم‌دهنده‌هایی که در سیگارهای برقی یا سیگارهای الکتریکی استفاده می‌شوند باروری مردان را مختل می‌کنند. طعم‌دهنده‌های مشهور به‌خصوص دارچینی و آدامس بادکنکی به ترتیب باعث حرکت آهسته‌تر اسپرم‌ها و کشته شدن سلول‌های بیضه‌ می‌شوند که تولید اسپرم را بر عهده دارند. متخصصین هشدار می‌دهند که این سیگارهای الکتریکی آن‌طور که تصور می‌شود ایمن نیستند. حتی با حذف نیکوتین، عطر‌ و طعم‌دهنده‌های به کار رفته در این سیگارها احتمال تشکیل خانواده دادنِ مردان را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

 

آسیبی که سیگارهای رایج به DNA اسپرم وارد می‌کنند به اثبات رسیده است ولی تا به امروز خطرات سیگارهای الکتریکی مشخص نشده بودند. این سیگارهای برقی به عنوان جایگزین سیگارهای نیکوتینی و برای کمک به کسانی که قصد ترک کردن سیگار را دارند به بازار معرفی شدند. این نتایج بعد از مشخص شدن آسیب‌رسانی طعم‌دهنده‌هایی مانند آدامس بادکنکی و منتول به سلول‌های ریه به دست آمد. همه‌‌ی طعم‌های مورد آزمایش برای سلول‌ها، سمی ارزیابی شدند و در این بین اثر طعم‌دهنده‌های میوه‌ای به نسبت سایر طعم‌دهنده‌ها کمتر بود. مواد شیمیایی مانند کومارین‌‌ـ‌نوع ارزان‌تر پوست دارچین‌‌ـ‌که در مایع سیگارهای برقی استفاده می‌شود آسیب مخربی به حرکت، پیشرفت و غلظت اسپرم وارد می‌کند.

 

در این تحقیق نمونه‌های اسپرم 30 مرد جمع‌آوری شد و در معرض دو طعم‌دهنده‌ی دارچین و آدامس بادکنکی قرار گرفت. مخرب‌ترین ماده برای بیضه‌ها طعم‌دهنده‌ی آدامس بادکنکی شناسایی شد که باعث راه‌اندازی فرآیند آپاپتوز (مرگ سلولی) در سلول‌های بیضه می‌شود. نمونه‌های اسپرمی که در معرض غلظت‌های بالای دارچین قرار گرفتند تحرک کمتری داشتند.

 

در حال حاضر حدود هفت ‌هزار طعم مختلف برای سیگارهای الکتریکی در بازار موجود است و هیچ نظارتی روی مصرف این محصولات صورت نمی‌گیرد. ترکیب مایع درون این سیگارها قاعده‌ی خاصی ندارد ؛ برخی طعم‌دهنده‌های طبیعی و برخی مصنوعی هستند.

 

تحقیقات نشان می‌دهند که ایمن بودن سیگارهای الکتریکی و به خصوص مواد مایع درون آن‌ها که بعد از حرارت می‌تواند تغییر ساختار بدهد، به خوبی ارزیابی نشده است. در نتیجه مطالعات پیرامون اثرات مضر این نوع سیگارها همچنان ادامه دارد.

 

نویسنده مقاله : هنگامه کاظم‌درویش

منابع:

برچسب ها :